Denník N

Kotlebovho poslanca Mizíka obvinili, vyznamenané osobnosti kádroval podľa židovského pôvodu

Poslanec Stanislav Mizík. Foto – TASR
Poslanec Stanislav Mizík. Foto – TASR

Polícia poslancovi obvinenia oznámila priamo na rokovaní školského výboru a prehľadala mu jeho poslaneckú kanceláriu.

Dnešné rokovanie parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Do budovy Národnej rady prichádzajú policajti, vstupujú do zasadačky výboru a poslanca Kotlebovej ĽSNS Stanislava Mizíka žiadajú o súčinnosť. Mizík s nimi odchádza z rokovania.

Neskôr polícia na svojom Facebooku informuje, že v Mizíkovej kancelárii urobili prehliadku. Zaistili mu veci a oznámili mu, že ho obvinili pre trestné činy extrémizmu, konkrétne pre prečin výroby extrémistických materiálov a prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Zaútočil na ocenených

Obvinenie súvisí s Mizíkovými výrokmi na Facebooku zo začiatku tohto roka, na ktoré sa nevzťahuje výroková imunita. Poslancov sa týka iba vtedy, ak hovoria v parlamente. Mizík vtedy napadol zoznam ocenených osobností, ktorým prezident Andrej Kiska v pondelok 9. januára odovzdal štátne vyznamenania.

Na spochybnenie vyznamenaní mu stačilo, že o niektorých vyznamenaných tvrdil, že sú židovského pôvodu. Takto napadol napríklad ocenenie pre historika Ivana Kamenca, známeho režiséra Juraja Herza či Evu Mosnákovú, ktorá sama zažila prenasledovanie Židov ľudákmi a nacistami v časoch nedemokratického režimu Slovenského štátu. Mosnáková holokaust prežila a o jeho hrôzach svedčí dodnes aj na verejných podujatiach.

Mizík okrem vyznamenaných zaútočil aj na zakladateľku divadla Romathan Danielu Šilanovú, lebo podľa neho bola „fanatička do cigánskych zvykov“, či na organizátora festivalu Pohoda Michala Kaščáka. Na festivale sa totiž „podľa zlých jazykov“ zbiehajú „huliči trávy“ a propaguje „homosexualita a slniečkarstvo“.

Mizíkove výroky okamžite odsúdili viacerí politici. Poslanec pritom mal pre svoje xenofóbne názory problémy už vlani. Na októbrovej schôdzi parlamentu napríklad povedal, že „každý normálny Európan, kresťan či ateista, musí mať strach pred satansko-pedofilným dielom diabla, teda islamským náboženstvom“.

Za tieto výroky ho potrestal mandátový a imunitný výbor parlamentu pokutou tisíc eur. Mizík sa za výrok o islamskom náboženstve odmietol ospravedlniť.

ĽSNS: Žiadny priamy dôkaz

Marian Kotleba na dnešnej tlačovke ĽSNS svojho poslanca hájil. „Nie je tam žiaden priamy dôkaz, že by Mizík hanobil nejakú skupinu ľudí alebo by vyzýval na násilie voči komukoľvek. Celý tento zásah bol brutálnou ukážkou moci, ktorá proti poslancovi opozičnej strany zasiahla len pre jeho politický názor,“ povedal.

Obvinený poslanec na tlačovku svojej strany neprišiel, lebo podľa Kotlebu „je stále v šoku“. Neskôr sa však podľa predsedu strany vyjadrí.

Kotlebovci vo svojom vyhlásení použili vyhlásenia ako „Slovenskú republiku ovládol fašistický režim“, alebo že proti Mizíkovi zasiahlo „politické gestapo“. Kotleba už viac krát v minulosti podobným spôsobom  využíval slovné spojenia, ktoré sú spájané práve s jeho stranou.

Napríklad keď ho politici a médiá označovali za extrémistu, začal extrémistami nazývať Rómov z osád.

Opozícia zásah kritizuje

Kriticky vnímajú policajný zásah predstavitelia opozície. Igor Matovič (OĽaNO) ho označil za teatrálny, neadekvátny a Kotlebovi podľa neho skôr pomôže.

„Doslova si myslím, že to bolo dohodnuté medzi premiérom Robertom Ficom a Kotlebom, alebo ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a Kotlebom. Lebo dnes každý vie, že čím silnejší bude Kotleba, tým väčšia je istota, že tu bude vládnuť Smer-SD,“ povedal Matovič.

Podobne reagoval aj predseda SaS Richard Sulík. „V Smere majú pocit, že Kotleba má málo percent a predsa len by mohla vzniknúť vláda bez Smeru. Ešte zopár prehliadok, Kotleba posilní na 20 percent a potom pravicová vláda nevznikne. Fikané,“ napísal na Facebooku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie