Denník N

Sestry na proteste proti Ficovi: Ak nezastavíte korupciu, odstúpte (+video)

Námestie SNP počas šiesteho protestu. Foto - Projekt N
Námestie SNP počas šiesteho protestu. Foto – Projekt N

Lídri opozície organizujúci protesty naznačujú vznik novej spoločnej strany.

Lídri opozície už majú za sebou aj sesterské odbory a organizátorov protestov proti Gorile. Po páde Pašku žiadajú odchod premiéra a naznačujú vznik novej spoločnej strany.

„Pán premiér, neočakávam, že zajtra odstránite korupciu. Očakávame, že urobíte pre to všetko. A ak sa to nedá, odstúpte,“ hovorila z pódia Monika Kavecká, šéfka Odborového združenia zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, a námestie skandovalo.

Bol to hlavný odkaz šiesteho protestu proti korupcii. Opoziční lídri, ktorí protest organizujú, vyzvali po páde Pavla Pašku na demisiu premiéra Roberta Fica.

Video: Odkaz sestier premiérovi: Ak to nezvádate, odstúpte

Autor: Martina Pažitková

„Chcem však upozorniť všetkých politikov, najmä opozičných, že rovnaké očakávania budeme mať aj voči nim,“ hovorila Kavecká. „Keď situáciu nezvládnu, rovnako budeme požadovať aj ich odstúpenie.“

Menšia sila

Stredajší protest proti korupcii nebol taký mohutný ako pochod na Národnú radu spred dvoch týždňov, kedy ulicami šlo vyše päťtisíc ľudí. Na bratislavskom Námestí SNP bolo možno polovica tohto počtu. Pred dvomi týždňami vystúpili pred ľuďmi aj hokejový reprezentant Michal Handzuš, kazateľ Anton Srholec, či skupina hercov SND.

Teraz pritiahli opoziční lídri Igor Matovič (OĽaNO), Daniel Lipšic (Nova), Richard Sulík (SaS) a Alojz Hlina (Občania) na pódium okrem šéfky sesterských odborov jedného z organizátorov protigorilých protestov z roku 2012 Petra Pčolinského, ktorý medzitým vstúpil do Novy, a speváka zo súťaže SuperStar Samuela Tomečka.

Kompaktnejšie sa zorganizovali odporcovia tejto série protestov. Skupina asi tridsiatich ľudí s vysokými transparentmi sa od začiatku natlačila tesne pod pódium a zakrývali výhľad ostatným. „Pýtajte si peniaze od bohatých,“ kričali na šéfku sesterských odborov.

Matovičovi zasa odkazovali, že Slovensko sa okrem Fica zaobíde aj bez neho a do basy posielali s Gorilami Lipšica. Skupinka sa postupne rozpúšťala a pri zmienke o Ficovi ju výrazne prekričal dav na námestí. Piskot  a skandovanie Odstúpiť už potom bolo počuť už len pri mene Fico.

Šéfovia v zdravotníctve padajú

Nadšený bol dav z informácie, že minister zdravotníctva Viliam Čislák (Smer) odvolá riaditeľov troch nemocníc, ktorí podpísali zmluvu na predražené stravovanie. Hoci Matovič na pódiu tvrdil, že na prípad upozornil on s Lipšicom a Sulíkom, odkryli ho denník SME v spolupráci s Transparency International Slovensko.

Lipšic zasa z pódia oznámil aj Čislákov zámer odvolať Martina Senčáka, vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva. Jeho odchod bol jednou z hlavných požiadaviek protestov už po kauze predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Opoziční lídri naďalej žiadajú napríklad efektívne zastavenie schránkových firiem, či zriadenie komisie, ktorá by dozerala na vyšetrovanie kauzy Gorila.

Spolu proti Ficovi

Matovič aj Lipšic naznačovali, že sa chcú proti Ficovi spojiť. Sľubovali, že na začiatku budúceho roka predstavia novú alternatívu. Nechcú zatiaľ povedať, či sa spoja do predvolebnej koalície. „Bude na nás alternatívu v novom roku vytvoriť,“ hovoril Lipšic.

Hlina skupinu už skôr označil za Mladé pušky. Neberú medzi seba napríklad staršie strany KDH a SDKÚ, ale ani novú Sieť Radoslava Procházku.

Nová strana, či koalícia? A kto z nich bude predsedom? Mladé pušky sa zatiaľ formujú. FOTO - PROJEKT N
Nová strana, či koalícia? A kto z nich bude predsedom? Mladé pušky sa zatiaľ formujú.
Foto – Projekt N

Lipšic hovoril, že chce alternatívu, ktorá sa „nebude báť povedať: Prepáčte, v roku 2011 sme urobili osudovú chybu a poučili sme sa z nej“. Narážal tým na pád vlády Ivety Radičovej pre euroval. Nie je zatiaľ jasné, či sa k nim pridá aj Sulík, ktorého strana hlasovala na konci roku 2011 proti eurovalu a zároveň za pád Radičovej. Všetci štyria predsedovia na konci na pódiu spievali slovenskú hymnu.

Protesty majú mať počas adventu a sviatkov pauzu, pokračovať by mali v januári.

 

protesty (5) protesty (4) protesty (3) proteeest proteest

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie