Denník N

Lekári majú podozrenie na nakazené batoľa osýpkami v Leviciach

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Dieťa sa pravdepodobne do kontaktu s osýpkami dostalo v Taliansku. Má len 13 mesiacov a previezli ho do nemocnice v Nitre. Očkovať sa malé deti začínajú až o tri mesiace neskôr.

Lekári v Leviciach majú podozrenie, že sa 13-mesačné, ešte nezaočkované dieťa v Taliansku nakazilo osýpkami. Výsledky laboratórnych testov, ktoré definitívne potvrdia o aké ochorenie ide, budú známe zajtra.

Dieťa už previezli z Levíc na najbližšiu Infekčnú kliniku v Nitre, kde spustili krízový plán. Na infekčnom oddelení platí zákaz návštev, potvrdila hovorkyňa nitrianskej fakultnej nemocnice Tatiana Timková.

Dieťa ešte nemá vek na očkovanie

Podozrenie na osýpky vyslovila jeho ošetrujúca pediatrička a poslala ho na vyšetrenie do Infektologickej ambulancie v Leviciach, potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová. „Infektológ tiež vyjadril podozrenie na osýpky a zabezpečil prevoz dieťaťa na Infekčnú kliniku Fakultnej nemocnice v Nitre.“

Dieťa ešte nemá vek na očkovanie. Prvýkrát sa proti osýpkam očkuje od pätnásteho do osemnásteho mesiaca. Preočkováva sa v jedenástom roku.

Trinásťmesačné dieťa z Levického okresu sa pred týždňom vrátilo z Talianska, kde sa mohlo dostať do kontaktu s osobou s osýpkami. V týchto dňoch hlásia z Talianska 1 603 prípadov nakazených.

Ak sa ochorenie potvrdí, Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach a v Nitre nariadia protiepidemické opatrenia.

V Leviciach je veľa rodičov proti očkovaniam

V Leviciach je podľa všeobecnej lekárky pre deti a dorast Ivety Kováčovej pomerne veľká skupina ľudí, ktorí svoje deti nechcú zaočkovať. „Začalo sa to asi pred štyrmi rokmi. Je tu pomerne veľká komunita rodičov proti očkovaniu.“

Stretla sa s nimi aj vo svojej ambulancii. „Počula som aj názory, že oni chcú, aby deti mali osýpky, lebo takýto spôsob je prirodzený. Myslia si, že dieťa bude mať tri dni teplotu a dostane sa z toho. Pritom, ak sa tisíc detí nakazí osýpkami, tak štyri či päť ich chorobe podľahne,“ varuje Kováčová.

Proti osýpkam sa na Slovensku očkuje od roku 1969, odvtedy chorobnosť klesla na nulové hodnoty. Posledný prípad osýpok zaevidovali v Košiciach, kde bol nakazený 25-ročný Talian.

Čo sú osýpky: Osýpky sú vážne infekčné ochorenie, ktoré sa prejavuje vysokými teplotami a neskôr aj vyrážkami.

Ako sa osýpky šíria: Prameň nákazy je chorý človek. Infekcia sa šíri vzduchom. Inkubačná lehota je desať dní.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie