Denník N

Ako sa Únia vykašlala na Maďarsko a ničí tým aj seba

Putin a Orbán v Budapešti. Foto – TASR/AP
Putin a Orbán v Budapešti. Foto – TASR/AP

Orbán stavil na sebectvo ostatných európskych politikov a aj preto sa nemusí báť o svoju moc.

Pribúda politikov Európskej ľudovej strany, ktorí aj verejne hovoria, že ich už nebaví obhajovať politiku Viktora Orbána a že treba maďarskú vládnu stranu vylúčiť z ich straníckeho klubu. Pre väčšinu európskych ľudovcov je však stále oveľa dôležitejšie, že 11 poslancov Fideszu v europarlamente pravidelne a spoľahlivo hlasuje so zvyškom klubu, píše server politico.eu. Aj vďaka Orbánovým poslancom sú ľudovci najväčšou stranou Európskeho parlamentu.

A tým je to vybavené. Keď si musia vybrať, európski ľudovci sa nesprávajú ako demokratickí politici, ale ako mafiáni, ktorí sa potrebujú, a preto si budú navzájom kryť chrbát, nech by ten druhý urobil čokoľvek. Nie je to nič nové, takto sa nakoniec vždy voči Smeru zachovali aj európski socialisti a takto sa správa Most-Híd vo Ficovej vláde.

V prípade europarlamentu je to viac-menej jedno, aj tak skoro o ničom nerozhoduje. Grilovanie maďarského premiéra v stredu v Bruseli bola šou, jedna z tých akcií, ktoré europoslancom umožňujú tváriť sa, že sú dôležitými politikmi. Nič sa tým nezmení.

Väčší problém je, že to isté platí aj pre Európsku komisiu. Pre snahu zničiť Stredoeurópsku univerzitu začala voči Maďarsku ďalší spor za porušovanie záväzkov. Pravdepodobne vyšumí do stratena, ako väčšina predchádzajúcich, alebo Orbána prinúti ku kozmetickým zmenám, ktoré na podstate veci nič nezmenia a jeho autokratický režim nebudú nijako obmedzovať.

Ak zostaneme len pri tejto kauze, akademické slobody vo svojej krajine Orbánova vláda obmedzuje roky, kauza CEU je mimoriadna najmä tým, aký získala medzinárodný ohlas. Kým sa podobné veci diali iba maďarským univerzitám, funkcionári CEU tiež mlčali a báli sa do čohokoľvek pliesť.

Komisia mala roky na to, aby niečo podnikla, a nič. Áno, má obmedzené možnosti a Orbána nakoniec od moci aj tak budú musieť odstaviť maďarskí voliči. To však neznamená, že Únia nemôže urobiť nič a že musí režim, naopak, podporovať.

Ten je bytostne závislý od európskych dotácií. Akékoľvek ich priškrtenie alebo len dôsledná kontrola toho, ako boli využité, by Maďarsku priniesli viac zmien než ľubovoľné množstvo rečí europoslancov a šetrení Komisie.

Orbán však vie, že sa ešte dlho nemusí ničoho obávať. Stavil na sebectvo ostatných európskych politikov, na ich snahu vyhnúť sa konfliktu a na ich neochotu riešiť niečo, čo ich aspoň zdanlivo bezprostredne neohrozuje. Čiže stavil na jednu z mála skutočných európskych istôt a niet sa čo čudovať, že mu to vychádza.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie