Denník N

Odvážnym agentom SIS nový zákon nepomôže

Znak SIS. Kresba – Shooty
Znak SIS. Kresba – Shooty

SIS predložila nový zákon o tajných službách. Verejnosť chce presvedčiť, že po jeho prijatí bude fungovať lepšie. Bývalí spravodajcovia aj policajný exprezident o tom pochybujú.

Na mailovú adresu pr[email protected], alebo [email protected]  môžu dnes napísať záujemcovia, ktorí chcú pracovať v Slovenskej informačnej službe. Sám od seba, ale poštou, sa v roku 1998 do SIS prihlásil dnes už bývalý agent Peter Holúbek.

Spĺňal všetky predpoklady – bol bezúhonný, mal kondičku, vysokoškolské vzdelanie a bol pripravený slúžiť vlasti na základe etického kódexu služby, ktorý je súhrnom zákonných a morálnych zásad. Personálne oddelenie SIS si vtedy vybralo dobre.

Keď si Holúbek v roku 2005 všimol, že susedí s bytom, v ktorom sa mal stretávať šéf Penty Jaroslav Haščák s politikmi a štátnymi úradníkmi, konal ako mal. Všetko nahlásil a so súhlasom bratislavského krajského súdu začal byt odpočúvať.

Ak by aj jeho nadriadení, ktorých už nevyberajú podľa zákona, ale najmä politickej situácie, konali, tak ako mali, dnes mohla byť Gorila už došetrená.

SIS pred niekoľkými dňami predložila do pripomienkového konania nový zákon o svojom fungovaní a chce presvedčiť, že keď sa bude volať Úrad civilného spravodajstva a zlúči sa s vojenskou tajnou službou, bude fungovať lepšie.

Po jeho preštudovaní sa ukazuje, že ľudí ako Holúbek alebo Vladimír Suchodolinský, ktorý pred dvoma rokmi upozornil na tunelovanie vojenskej tajnej služby, neochráni. Ochrana odvážnych agentov nie je jediné, čo v zákone podľa odborníkov chýba.

Jeho finálna verzia ešte nie je známa, SIS po kritike vo viacerých odsekoch pripustila zmeny. Ale už teraz je zrejmé, že nejde o zásadnú reformu spravodajských služieb.

Suchodolinský: Je to bez kontroly

Ak by sa kauza tunelovania vojenského spravodajstva udiala v čase, keby platil tento návrh, pomohlo by vám to?

„Vôbec. Nie je tam žiadna možnosť kontroly využívania hnuteľného a nehnuteľného majetku, ani finančných prostriedkov. Kradnúť sa bude aj naďalej,“ hovorí bývalý príslušník vojenskej tajnej služby Suchodolinský.

Paragraf 19, odsek 9: „Ak bola sťažnosť príslušníka spravodajských služieb týkajúca sa porušovania práv alebo nakladania s majetkom služieb zamietnutá a príslušník sa domnieva, že rozhodnutie riaditeľa služby nie je v súlade so zákonom, môže sa obrátiť na predsedu kontrolného výboru. Ten preverí skutočnosti uvedené v podaní. S príslušníkom, ktorý urobí takéto podanie, nemožno rozviazať služobný pomer počas celého vyšetrovania.”

To nie je citát zo zákona, ale z návrhu jedenástich zmien, ktoré predstavil analytik strany Sieť Martin Dubéci. Bývalý poradca podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej, ktorý študoval v Anglicku aj Dánsku, má v prostredí politických strán asi najlepšie naštudované, o čom zákon je a už dlhšie upozorňuje na blogoch na jeho nedostatky.

Martin Dubéci
Martin Dubéci

Ak by takýto paragraf platil, Holúbeka ani Suchodolinského by nemohli po zverejnení káuz tak ľahko prepustiť. „V Amerike vstupuje kontrolný výbor zásadne do vyšetrovania. Úplne bežné je to aj v Škandinávii,“ hovorí Dubéci.

To, že by mal mať príslušník služby možnosť oznámiť podozrenie z trestného činu bez toho, aby bol vzápätí obvinený z vyzradenia utajovanej skutočnosti, by Suchodolinský privítal.

Rovnako by mal mať možnosť poskytnúť polícii aj dokumenty, „inak je tu riziko, že služba si dokumenty zmení, prípadne ich existenciu poprie“, čo sa podľa neho mohlo stať aj pri vyšetrovaní jeho prípadu.

„Vyšetrovateľovi poskytli iba dokumenty, ktoré podľa bližšie neurčeného kľúča zhromaždilo ministerstvo obrany. Samotné odovzdanie bolo až s niekoľko mesačným odstupom.“

Je ministerstvo vnútra takúto ochranu do zákona ochotné zapracovať? „Návrh sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktoré považujeme za štandardný proces tvorby zákona, a preto je ministerstvo vnútra, ako aj SIS otvorená ďalšej konštruktívnej a odbornej diskusii,“ napísala hovorkyňa Roberta Kaliňáka.

Pripomienkové konanie končí dnes. Minister vnútra má byť po novom jedným z tých, ktorí budú pripravovať bezpečnostnú stratégiu tajnej služby na každý rok.

Vladimír Suchodolinský. Foto - Tasr
Vladimír Suchodolinský. Foto – TASR

 Spišiak: Je to o ľuďoch

„Zákonné úpravy všetkých orgánov štátu, ktoré majú právo zasahovať do ľudských práv a slobôd, nie je možné napísať tak, aby pokryli akúkoľvek formu zneužitia, teda, aby to znemožnili,“ hovorí bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Obzvlášť to podľa neho platí pri predpisoch pre spravodajské služby. „Všetko sa dá zneužiť, vždy záleží od výberu ľudí, ktorí budú v riadiacich pozíciách.“

Spišiaka v zákone nevyrušujú snahy SIS zbierať metadáta, teda údaje o polohe telefónov alebo číslach, s ktorými komunikujete. Podľa neho nie je v silách sudcov podrobne preskúmať žiadosti bezpečnostných zložiek a keď to orgány činné v trestnom konaní potrebujú, väčšinou súhlas súdu bez problémov získajú.

„Ak sa raz Slovenská republika rozhodla, že bude mať spravodajskú službu, tak v dnešnej dobe bez týchto opatrení je zbytočné ju mať. Ak by som bol pracovník tajnej služby, napísal by som to rovnako, možno ešte menej zrozumiteľne. Dôležitý je úmysel, s akým sa dáta zbierajú. Či je to v záujme Slovenskej republiky, alebo v záujme zneužitia na nekalé účely, “ dodáva Spišiak.

 

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. Foto - Tasr
Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. Foto – Tasr

Čo sa ešte zmení?

Konečná podoba zákona sa mení. Pôvodne v návrhu napríklad chýbal zákaz, aby mohla SIS verbovať novinárov. Paragraf, ktorý sa kedysi dostal do zákona v súvislosti s prípadom bývalého komentátora SME Petra Tótha, ktorý pracoval zároveň pre SIS, po kritike médií vrátili.

Podobne je to aj s evidovaním smartfónov alebo novými kompetenciami, ktoré mal mať premiér. SIS aj Robert Fico povedali, že ak by to niekoho malo vyrušovať, ustúpia.

Predkladateľ Kaliňák aj Fico vedia, že tieto drobnosti ich vplyv v službe neohrozia. Riaditeľ SIS zostáva v ich moci a paragraf o tom, že občan, ktorý bude mať pocit, že mu SIS ublížila, sa môže obrátiť na parlamentný výbor, na tom nič nezmení.

Je to nominant Fica s Kaliňákom a terajší riaditeľ SIS Ján Valko, ktorý v roku 2013 zamietol tímu Gorila žiadosť o zbavenie mlčanlivosti bývalého agenta Holúbeka.

V byte na Vazovovej mal byť na jednej návšteve u šéfa Penty Jaroslava Haščáka aj Robert Fico a tajomník Smeru sa s ním mal rozprávať o úplatkoch pre stranu. Vyšetrovací tím už dávnejšie hovoril, že preverí aj túto časť prípadu.

SIS žiadosť zamietla napriek prísľubom Fica a Kaliňáka, že urobia všetko, aby sa vyšetril tento prípad, ktorí oni označujú za kauzu Mikuláša Dzurindu.

Prečo Valko nedal súhlas? „Služba v rámci doterajšieho vyšetrovania poskytla orgánom činným v trestnom konaní všetku zákonom uloženú súčinnosť a bude ju poskytovať naďalej. Vzhľadom na to, že v predmetnej veci prebieha vyšetrovanie, sa SIS k nej nemôže vyjadrovať, aby toto vyšetrovanie neovplyvňovala alebo dokonca nezmarila,“ napísal hovorca Branislav Zvara.

Znak SIS vyzerá tak, že štátny znak Slovenskej republiky strážia dve sovy, jedna má symbolizovať múdrosť a druhá rozvahu. Jednou sovou je teraz Robert Fico a druhou Robert Kaliňák. A nesedia na konároch lipy ako sovy v znaku SIS, ale na Úrade vlády a Ministerstve vnútra.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie