Denník N

Čo sme sa spolu s Trumpom naučili za prvých sto dní jeho vládnutia

Donald Trump rýchlo pochopil, že biznis s nehnuteľnosťami a vládnutie nie je to isté. Tváril sa pri tom tak, ako keby od neho nikto nemohol žiadať, aby to vedel aj predtým.

Autor je americký analytik
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Prvých sto dní vládnutia Donalda Trumpa prinieslo toľko nezvyčajných a nebývalých udalostí, až je ťažké rozhodnúť sa, kde začať. V jeho vlastnom meradle je počet nesplnených sľubov ohromujúci. Počas kampane Trump povedal, že „hneď prvý deň v úrade“ požiada o zrušenie Obamacare. Povedal, že deportuje 11 miliónov nelegálnych imigrantov, počnúc hneď „v prvej hodine v úrade“ dvoma miliónmi „kriminálnych votrelcov“. Liberálny blog ThinkProgress spočítal, že z 36 opatrení, ktoré Trump sľuboval uskutočniť počas prvého dňa, vykonal len dve.

Lenže pozoruhodnejšie než nesplnené sľuby – niektoré z nich ešte stále môžu byť uskutočnené – sú tie, ktoré dopadli úplne opačne. Nikdy v dejinách prezidentov nenasledovalo toľko obratov v takom krátkom čase s takým slabým odôvodnením. Trump označoval NAFTA (Severoamerická dohoda o voľnom obchode) ako „možno najhoršiu obchodnú dohodu, ktorá bola kdekoľvek podpísaná, ale určite najhoršiu podpísanú v tejto krajine“. Sľuboval označiť Čínu za „najväčšieho manipulátora v histórii tejto krajiny“ – manipulátora meny, samozrejme, hneď v prvý deň. NATO označoval ako „zastarané“, navrhoval zrušenie Exportno-importnej banky a naznačoval, že by mohol podporovať sýrskeho Baššára Asada.

Kto to mohol tušiť?

Kotrmelce sa začali hneď na začiatku. Trump vysvetlil, že zistil, možno na brífingoch so spravodajskými službami, že Čína v skutočnosti nemanipuluje so svojou menou, že NATO je zaangažované v mnohých kľúčových operáciách, že Ex-Im Bank pomáha množstvu malých amerických podnikateľov a že Asad pácha vojnové zločiny. Tieto obraty oznámil tak arogantne, ako keby sme od neho nemohli očakávať, že by tieto fakty mal poznať už počas kampane. Ako povedal koncom februára, „nikto netušil, že by zdravotná starostlivosť mohla byť taká komplikovaná“.

Mám podozrenie, že jeho vzdelávanie bude pokračovať daňovou politikou. Trumpove návrhy predstavené v priebehu týždňa sú šokujúco nezodpovedné. Dlh by zvýšili o bilióny dolárov a nie sú ani nastavené tak, aby mali najväčší možný stimulačný efekt. (Zrušenie dane z nehnuteľností, ktorú ročne platí 0,002 percenta Američanov, nenaženie ľudí do obchodov, ale bude stáť 20 miliárd dolárov ročne.) Vyjednávanie o daniach bude pre republikánov zaujímavým testom. Strana, ktorá o sebe tvrdí, že má obavy o národný dlh, zvažuje zmeny, ktoré môžu viesť k najväčšiemu rastu dlhu v americkej histórii (v absolútnych číslach).

Vládnutie nie je ľahké

Veľkým poučením pre Donalda Trumpa a, dúfajme, pre jeho priaznivcov, určite je, že vládnutie nie je ľahké. Trumpova príťažlivosť pre mnohých spočívala v tom, že prichádzal zvonka ako biznismen, ktorý do Bieleho domu prinesie obchodné zručnosti a manažérske skúsenosti, pomocou ktorých budú veci fungovať. Skorumpovaní washingtonskí politici a neschopní byrokrati sa mali podučiť, ako sa úspešný muž z „reálneho sveta“ prederie hmlou.

Namiesto toho sme počas Trumpových prvých sto dní v úrade boli svedkami úplnej nekompetentnosti – príkazy, ktoré nemohli prejsť súdmi; zákony, ktoré odmietol Kongres; agentúry, ktorých chýbajú zamestnanci; vnútorné spory v Bielom dome a neustále kotrmelce. Ukazuje sa, že riadenie rodinného biznisu s nehnuteľnosťami naozaj nie je to isté ako vládnutie Spojeným štátom. Ukazuje sa, že vládnutie je ťažká a „komplikovaná“ práca.

Vo Washingtone je veľa korupcie a skutočným dôvodom, prečo sa tam tak málo urobí, je, že Američania majú veľmi protichodné túžby. Chcú neobmedzenú zdravotnú starostlivosť a zároveň očakávajú, že výdavky na ňu budú klesať. Chcú, aby vláda nemala vplyv na ich životy, ale búria sa proti hrozbe čo len miernych škrtov v jej najväčších programoch (Medicare, sociálne zabezpečenie) alebo proti zrušeniu daňových výhod na zdravotnú starostlivosť či hypotéky.

Hlavné poučenie

Tento stav vznikal roky. V roku 1995 Michael Kinsley vo svojej knihe vysvetlil, čo považoval za korene vtedy zúriaceho populistického hnevu vo Washingtone, ktorý Newt Gingrich využil na jeho „Zmluvu s Amerikou“. Napísal: „(Americkí voliči) majú zjavne nekompatibilné požiadavky – znížte moje dane, zachovajte moje benefity, vyrovnajte rozpočet – a keď ich politici nedokážu splniť, explodujú v spravodlivom pobúrení.“

Na počesť Američanov svoju knihu pomenoval Veľké deti a začal ju citátom Alexisa de Tocquevilla: „Francúzi za čias starej monarchie verili, že kráľ nerobí chyby a ak predsa len urobí niečo zle, vinili z toho jeho poradcov… Američania majú rovnaké názory vo vzťahu k väčšine.“

Dúfajme, že hlavným poučením Trumpovho prezidentstva bude, že si Američania uvedomia, že Washington nie je nefunkčný pre úplatnosť politikov, ale skôr pre túžby ľudí, ktorých reprezentujú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie