Denník N

Fico sľúbil rýchlejší rast minimálnej mzdy, príplatky za prácu cez víkend a v noci

Foto – TASR
Foto – TASR

Smer sľubuje viac peňazí pre zamestnancov, keďže „krajine sa darí“. Detaily pripravovaných opatrení prezradí na 1. mája.

Premiér Robert Fico (Smer) bude trvať na výraznejšom náraste minimálnej mzdy, povedal to dnes počas predstavenia opatrení, ktoré majú zlepšiť postavenie zamestnancov.

Za ideálne Fico považuje, aby minimálna mzda dosiahla 60 percent z priemerného zárobku v národnom hospodárstve. Priznal, že to nebude hneď v roku 2018, no chce, aby rástla rýchlejšie a aby sa už na budúci rok blížila k 500 eurám.

Vlani bola hrubá minimálna mzda na Slovensku vo výške 405 eur, na tento rok sa zvýšila na 435 eur mesačne.

Za sviatky by dával dvakrát toľko

Fico povedal, že navrhnú aj štedrejšie odmeňovanie za prácu v noci. Dnes je zvýhodnenie v sume najmenej 50 centov za hodinu.

Chcú tiež zvýhodniť prácu v sobotu a v nedeľu, pretože Zákonník práce v súčasnom znení myslí len na príplatky za prácu počas sviatkov. Počas nich platí príplatok 50 percent za prácu cez sviatok a má sa zvýšiť na 100 percent.

„Ak v štátny sviatok sú ľudia doma a ide im normálne plat, ten, kto ide cez štátny sviatok do práce, mal by dostať dvakrát toľko. A to sa týka aj soboty a nedele. Nie sme v žiadnej krízovej situácii. Dajme ľudom najavo, že si ich prácu počas víkendu vážime,“ povedal Fico.

V Zákonníku práce chce vládna koalícia tiež upraviť príplatky za cestu za prácou. Smer tvrdí, že ich zvýhodní.

V konkrétnejšej podobe plánuje opatrenia predstaviť v pondelok 1. mája  v Nitre.

Opozičný návrh neprešiel

„Ako úprimne to Fico, jeho smeráci a koaliční partneri myslia s príplatkami za víkendovú prácu?“ pýta sa opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO). Naráža tým na nedávne hlasovanie o opozičnom návrhu, aby mali zamestnanci právo na príplatok 50 % za sobotu a 100 % za nedeľu, za ktorý poslanci Smeru, SNS a Mosta-Híd nehlasovali.

Opozičný poslanec Jozef Mihál pripomenul, že zavedenie príplatkov za právu v nedeľu už dávnejšie navrhla SaS, no s návrhom neuspela. Mihál nevylučuje, že by podporil aj príplatky za prácu v sobotu.

„Zatiaľ nepoznáme detaily návrhu. Pýtam sa však, čo také zásadné sa stalo od zmeny Zákonníka práce za druhej Ficovej vlády, ktorá vtedy hovorila o vyváženom stave medzi zamestnancami a zamestnávateľmi?“ reaguje na návrh Smeru Vladimír Machunka z asociácie zamestnávateľských zväzov. Hovorí, že zamestnávatelia s návrhom nesúhlasia, zvýši im to náklady a problém bude, keď sa ekonomike bude dariť menej.

Najnižšia nezamestnanosť od roku 1993

Fico tvrdí, že ďalšie sociálne opatrenia môže Smer predložiť preto, že sa krajine darí. Zopakoval, že má krajina historicky najnižší deficit, najvyššiu zamestnanosť a klesá verejný dlh.

Očakáva, že už v tomto roku dosiahne Slovensko najnižšiu nezamestnanosť od roku 1993. Už teraz je tesne nad hranicou 8 % a čoskoro sa podľa Fica dostane pod 8 %.

Minister práce Ján Richter (Smer) povedal, že znižovanie odvodov plánuje riešiť vláda na budúci rok, a to v kontexte s prípravou návrhu na zavedenie ročného zúčtovania odvodov. „Mám záväzok, ktorý vyplýva z programu reforiem, že ročné zúčtovanie odvodov bude od 1. januára 2019.“

Detaily, ako by sa odvody mohli znížiť, však nespresnil.

Na odvolanie Danka nevidí dôvod

Premiér sa vyjadril aj ku škandálu otvárania listov poslancov, podľa neho nie je na odvolávanie predsedu parlamentu Andreja Danka dôvod.

„Považujem za nemiestne, aby sme takto zneužívali inštitút odvolávania v parlamente,“ povedal Fico.

Smer podľa neho nepodporí program, bez väčšiny hlasov sa neuskutoční. Ide podľa neho o pokus prekryť prešľapy Igora Matoviča.

Fico zároveň opäť kritizoval RTVS. Obvinil ju, že o Slovensku nezverejňuje dobré správy z hodnotenia Európskej komisie.

Koľko sa platí dnes:

Práca v noci

Nočná práca je definovaná ako práca, ktorá sa vykonáva medzi 22. hodinou a 6. hodinou. Zamestnanec má okrem mzdy nárok aj na mzdové zvýhodnenie vo výške najmenej 20 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu. V roku 2017 je minimálna mzda v eurách na hodinu 2,50 eura. Zvýhodnenie za nočnú prácu je tak najmenej v sume 0,50 eura za hodinu.

Príplatok za sobotu a nedeľu

Zamestnávateľ dnes nemá povinnosť poskytnúť zamestnancovi príplatok za prácu v nepretržitej prevádzke v sobotu alebo nedeľu. Nárok na príplatok majú len zamestnanci, ktorí sú odmeňovaní na základe zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

Príplatok cez sviatok

Mzdové zvýhodnenie je vo výške najmenej 50 % priemerného zárobku zamestnanca.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Platy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie