Denník N

Danko sa napil Sunaru ŠtB (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda a Molnár vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Odkaz prezidentských volieb vo Francúzsku je jednoznačný: porážka zavedených politických strán za ich neschopnosť odpovedať na zásadné problémy Francúzov. Francúzi korupciu vnímajú, sú však náchylní zabudnúť na problémy nakladania s verejnými financiami. Dôležitejší faktor odmietnutia zavedených strán, tak socialistov ako aj republikánov, je ich neschopnosť poradiť si s problémami každodennosti, so sociálno-ekonomickou situáciou ľudí, príjmom z práce a ponukou budúcnosti pre mladú generáciu.

Prešľap týždňa

Posúvame sa v chápaní otvoreného vládnutia: píšte už len otvorené listy. Len neviem komu, aby to malo zmysel.

Podcenená udalosť

Vládna koalícia pochopila a oznamuje, že sa začne venovať problémom pracujúcich. Pripomeňme si, že tvoria 38 – 40 percent populácie a z nich jedna štvrtina sú pracujúci chudobní. 1. mája sa dozvieme riešenia. Predpokladám, že príplatky za nočnú prácu, prácu cez víkend či sviatky to nebudú. Pretože takýto návrh z dielne OĽaNO-NOVA poslanci vládnej koalície odmietli. Zmeny, doplnky k novele mohli uplatniť pozmeňujúcimi návrhmi. A táto nie systémová, ale aspoň dáka, kozmetická, úprava niektorých platov mohla byť už účinná. Pripomína mi to správanie neschopného kráľa z rozprávky o princeznej so zlatou hviezdou: „Ja sám, ja sám.“ Len neviem ako. Alebo ďalší návrh, ktorý si vláda jednoducho osvojí? No aspoň kvapká, keď už neprší.

 

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Prešliapnutá udalosť týždňa

Fízlovať občanom poštu bolo jednou zo základných praktík totalitného štátu. Predseda parlamentu ju pravdepodobne ako dojča nasal z nejakej Štátnou bezpečnosťou kontaminovanej škatule Sunaru. Keď vírus zmutoval, kapitán Danko odrazu stratil svoju nedoziernu výrečnosť, nastrčil pred seba nižšiu šaržu Guspana a zdekoval sa. Ak sa už nepodarí (akože sa nepodarí) odvolať kapitána z generálskej stoličky, čo tak ho aspoň za zbabelosť degradovať na vojaka?

Prešľap týždňa

Podľa dekanky Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave Dany Petranovej pozvanie konšpirátora Rostasa do panelovej diskusie je v poriadku, lebo menovaný je predstaviteľom „legitímneho prúdu slovenského mediálneho prostredia“. Slušní novinári a študenti UCM ukázali vedeniu školy a príslušnej katedry neslušný, no v tomto prípade absolútne patričný vztýčený prostredník. Ak pani dekanka ostane dekankou, mala by sa usilovať o premenovanie Fakulty masmediálnej komunikácie UCM na Fakultu hoaxov a trollovania.

Podcenená udalosť

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji klopú na dvere a Slovensko bude na nich reprezentovať – nechcem sa nikoho dotknúť – béčko. Ani jeden náš hráč z NHL, ba dokonca ani niektorí špičkoví slovenskí extraligisti. Nezaslúžime si férovú informáciu, čo je za tým? Alebo sa dym göteborských cigár už definitívne rozplynul a nám už navždy stačí zanikajúce echo výkriku Slovenskóóó?

 

Eugen Korda, . týždeňkorda

Udalosť týždňa

Kedysi dávno som čítal, že v nejakej dedinke vo Veľkej Británii poštárka otvárala listy a niektoré nedoručovala vôbec. Sudca ju odsúdil na nepodmienečný trest a na mnohoročný zákaz vykonávať poštárske povolanie. Výšku trestov si už síce nepamätám, som si však istý, že poštársku brašnu musela definitívne odložiť. To, čo sa stalo v našom parlamente, je neospravedlniteľné. Niekto by za to mal pykať. Lenže nebude. To je dnes viac ako isté. Veď prešetrenia sa ujala samotná generálna prokuratúra a tá bude zárukou, že „skutok sa nestal“. Jediný, kto bude mať po prepuknutí „listovej aféry“ problém, bude Igor Matovič, na ktorého kancelár podal trestné oznámenie. Predseda OĽaNO by možno urobil najlepšie, keby si priamo na policajnej stanici prenajal nejakú miestnosť, aby nemusel každý deň dochádzať na výsluchy a vypočutia, ktoré sa na neho sypú ako krúpy z letnej oblohy.

Prešľap týždňa

Už ste to počuli? Už viete, kto sa chce uchádzať o kreslo riaditeľa RTVS? Nie, nemám na mysli ohybného Rezníka, ktorý sa v tajnosti spojil s ruským trollom menom Sputnik. Ani súčasného riaditeľa. Hovorím tu o vyrábačovi holých zadkov, slovenského Švajčiarska, hodinárovi, pijavici, ktorá tučnela z peňazí daňových poplatníkov, a excelentnom manipulátorovi Fedorovi Flašíkovi. V rozsiahlom rozhovore ukázal niektoré zákutia svojej duše a musím povedať, že to veru nebol príjemný zážitok. Ak by RTVS mala mať na svojom čele tohto pána, tak mi je jej úprimne ľúto.

Podcenená udalosť

Posledný prieskum verejnej mienky je doslova alarmujúci. Ešte zopár príchodov polície na zasadnutie parlamentných výborov a Marianovi Kotlebovi sa od vzrušenia zo stúpajúcich preferencií roztrasie hlas a zvlhnú oči. Naozaj neviem, prečo si policajti nemohli počkať a ísť Mizíkovu kanceláriu prehľadať, až sa skončí zasadnutie výboru. Zdá sa mi, že Slovensko sa nenávratne rúti do…

 

Norbert Molnár, Új Szómolnar

Udalosť týždňa

Predsa sú ešte nejaké dobré správy. Výsledky prvého kola francúzskych prezidentských volieb dávajú nádej, že v Európe môžu vyhrávať aj proeurópsky a proatlanticky založení politici, pre ktorých je sloboda základom ich politického myslenia. Čo je však horšie, extrémisti z pravého a ľavého spektra sú čoraz silnejší. Výsledky Mélenchona a Marine Le Pen, dokopy dostali viac ako 41 percent. No stred je ešte vždy schopný ich poraziť.

Prešľap týždňa

Čítať listy iných je škaredá vec. Už na základnej nás to učili, a vtedy bol ešte komunizmus a vedeli sme, že listy našich rodičov niekto sem-tam prečíta. V roku 2017, 28 rokov po komunizme, niektorí ešte stále čítajú listy iných. Vysvetlenia kancelára NR SR, prečo niektoré otvárali, znejú absurdne. A vysvetlenia Andreja Danka? Neočakával som nič. Ako vždy, keď je problém, ktorý sa nedá vysvetliť, vytratí sa z mapy, kým jeho spindoktori niečo nevymyslia. Takže nabudúce príde s nejakou totálne absurdnou témou.

Podcenená udalosť

Týždeň koľajníc. Začal to prezident Kiska. Nech sa nehnevá, ale vo vlaku vyzeral úplne šťastný, takže sa môže poďakovať ministrovi vnútra, že mu ponúkol túto adrenalínovú cestu naprieč Slovenskom. A mal aj zábavného spolucestujúceho, Eugena Kordu. Pokračoval minister Érsek, ktorý cestoval južnou trasou do Košíc. Robil reklamu na to, že cestujúci sa znova budú môcť dostať na východ bez prestupu. Na niektorých staniciach na juhu sa objavili konečne maďarské názvy staníc. A tento týždeň neprišla správa, že by Kotlebovi sprievodcovia museli vo vlakoch niekoho zachrániť.

Citát týždňa

Iliberálny štát je, kde nevyhrávajú liberáli. Viktor Orbán počas grilovačky v Európskom parlamente.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie