Denník N

Osýpky v Leviciach sa nepotvrdili, prvé testy sú negatívne

Batoľa podľa prvých testov osýpky nemá, no ostáva v nemocnici. Bezpečnostné opatrenia nezrušili.

Štvrtkové podozrenie na osýpky 13-mesačného nezaočkovaného dieťaťa sa nepotvrdilo. Prvé laboratórne skúmanie podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Zuzany Drobovej prinieslo negatívny výsledok. Ďalšie testy ešte prebiehajú.

Protiepidemické opatrenia naďalej trvajú a na infekčnom oddelení, kde je hospitalizované, sú stále zakázané návštevy.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v Leviciach a Nitre preventívne podnikli opatrenia na zabránenie šírenia osýpok a vzniku epidémie. Kontrolujú aj všetkých ľudí, ktorí boli s dieťaťom v kontakte, rovnako aj personál Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice v Nitre.

Nakazilo sa vraj v Taliansku

Dieťa bolo spolu s rodičmi v Taliansku od 6. do 20. apríla. V týchto dňoch hlásia z Talianska 1 603 prípadov nakazených osýpkami.

V stredu si rodičia všimli, že batoľa má vyrážky za ušami, tie sa postupne rozšírili na celé telo.

Pediatrička dieťaťa mala vo štvrtok podozrenie, že by mohlo ísť o osýpky, preto ho poslala do Infektologickej ambulancie v Leviciach. Infektológ potom nariadil prevezenie pacienta na Infekčnú kliniku Fakultnej nemocnice v Nitre, kde odobrali vzorky.

Laboratórne testy robilo Národné referenčné centrum pre morbilli, rubeolu a parotitídu na Úrade verejného zdravotníctva SR.

Ak by sa na Slovensku vyskytol ďalší prípad osýpok, Úrad verejného zdravotníctva by musel o infekčnej chorobe informovať Európsky systém rýchleho varovania.

Ohrozené sú deti po šiestom mesiaci

13-mesačné dieťa ešte nemalo vek na očkovanie, proti osýpkam sa u nás očkuje od pätnásteho do osemnásteho mesiaca. Preočkováva sa v jedenástom roku.

Podľa všeobecnej lekárky pre deti a dorast Ivety Kováčovej, ktorá ordinuje v Leviciach, sú najviac ohrozené ešte nezaočkované deti staršie ako šesť mesiacov. Dovtedy sú chránené vďaka protilátkam matky, ktoré sa preniesli cez placentu. V Leviciach je podľa nej veľká komunita rodičov, ktoré svoje deti očkovať nechcú.

Spoločnosť sa dokáže pred osýpkami brániť vtedy, ak je očkovaných viac ako 95 percent populácie. Slovensko túto hranicu nedosahuje, podľa Úradu verejného zdravotníctva je zaočkovaných 94,5 percenta ľudí.

Najhoršie je na tom Bratislavský kraj, kde je zaočkovaných len 92,9 percenta ľudí. Pod hranicou je aj Trenčiansky, Banskobystrický a Košický kraj.

Jeden prípad sme už mali

Na Slovensku už tento mesiac potvrdili importovaný prípad osýpok. Ide o 25-ročného Taliana, ktorý študuje v Košiciach. Pravdepodobne sa nakazil v Novom Sade v Srbsku.

V košickej univerzitnej nemocnici ho hospitalizovali začiatkom tohto mesiaca, prepustili ho približne v polovici apríla. Muž sa teraz podľa Úradu verejného zdravotníctva lieči doma a už nie je infekčný.

Osýpky trápia momentálne niektoré krajiny Európy, napríklad Maďarsko, Rumunsko, objavili sa aj v Česku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Osýpky

Povinné očkovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie