Denník N

Zem nie je plochá, naše myslenie je

Mapa plochej Zeme od Orlanda Fergusona z roku 1893. Foto – Wikimedia/cc
Mapa plochej Zeme od Orlanda Fergusona z roku 1893. Foto – Wikimedia/cc

Aké sú argumenty proti teórii, že Zem je plochá, a prečo si ľudia vytvárajú chybné predstavy o tom, ako funguje svet?

Speváčka Emma Drobná v relácii RTVS povedala, že „sú indície, že Zem je plochá“ a že „pravdu sa nikto nikdy nedozvie“.

Umelkyňu netreba hneď zosmiešniť (hoci sa mýli v oboch bodoch). Evolúcia pracuje úsporne a uspôsobila našu myseľ na orientáciu v malom priestore, kde sa objekty primeranej veľkosti pohybujú relatívne pomaly.

Preto máme problém vybaviť si, ako by mohol vyzerať svet, ktorý má viac ako tri rozmery, čo je to rýchlosť svetla a aké obrovské sú galaxie. Pre našu myseľ boli také poznatky z hľadiska prežitia zbytočné, a tak sme sa nenaučili rozmýšľať v meradlách, ktoré prekračujú našu bezprostrednú skúsenosť so svetom.

Názor rappera

Veľmi silná intuícia nám napovedá, že Zem je plochá. Minulý rok spôsobil rozruch známy rapper B.o.B, ktorý na sociálnu sieť zavesil niekoľko fotiek, že Zem je plochá, a tvrdil, že dôkazy o zakrivení planéty nemáme.

Nasledovali piesne, kde sa vyrovnal so svojím kritikom, astrofyzikom Neilom deGrasse Tysonom, ktorému odporučil, aby si „uvoľnil vestičku“ a NASA si konečne rozmyslela, aký tvar má Zem.

https://twitter.com/bobatl/status/691411463051804676/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.bbc.co.uk%2Fnewsbeat%2Farticle%2F35405916%2Fbob-spent-his-weekend-arguing-that-the-earth-is-flat

Dovolenkový test

Ale intuícia nie je dokonalá a často zlyháva. Ľudové predstavy o fyzike, že Zem je plochá, možno vystaviť jednoduchému testu. „Keď ste na dovolenke pri mori, ľahnite si na brucho a počkajte, kým zapadne slnko. Potom sa rýchlo postavte. Zistíte, že na pár sekúnd ho vidíte znova. Ešte lepšie je to vidieť na mrakodrapoch: keď na prízemí zapadne slnko, z najvyššieho poschodia sa dá vidieť ešte niekoľko minút,“ povedal pre Denník N fyzik Samuel Kováčik z The Dublin Institute for Advanced Studies.

Príklad ukazuje, že slnko zapadá za horizont, čo nasvedčuje guľatosti tvaru Zeme (v skutočnosti nie je Zem guľatá, deformuje ju napríklad rotácia; jej tvar má vlastné pomenovanie, geoid). Ak by Zem bola plochý disk, k javu by nedochádzalo, lebo Slnko by ako reflektor svietilo nad našimi hlavami.

Gravitácia a súhvezdia

Kováčik nám vysvetlil, že veci sa snažia mať čo najnižšiu gravitačnú energiu, čiže byť čo najbližšie k zdroju gravitácie. „Guľa je tvar, ktorý tento jav realizuje,“ hovorí fyzik. (Mimochodom, aj ostatné planéty v slnečnej sústave sa javia, že majú tvar gule – prečo by Zem mala byť výnimkou?)

Gravitácia ťahá veci na povrchu Zeme k svojmu stredu, preto vážime rovnako v Bratislave, Sydney aj New Yorku. Ak by Zem mala tvar plochého disku, na ľudí „na okraji“ a v strede by pôsobili sily inej veľkosti, takže by vážili inak. Keďže k takémuto javu nedochádza, je to dôkaz, ktorý vyvracia predstavu o plochej Zemi.

Keď sa pozrieme na nočnú oblohu, ľudia v Sydney a v Bratislave nevidia rovnaké súhvezdia. Je to preto, lebo Zem má „guľatý tvar“ a sama im bráni vo výhľade. Ak by Zem bola naozaj plochá, všetci by sme videli rovnaké súhvezdia, bez ohľadu na to, kde by sme sa na povrchu planéty nachádzali.

Projektovanie ciest

Jeden z argumentov zástancov teórie o plochej Zemi je, že ak vyhodíme loptu presne nad hlavu, mala by nám ujsť, ak je Zem geoid, ktorý sa otáča okolo vlastnej osi. „Áno, Zem sa točí, ale s ňou sa točí loptička a aj vzduch. Keďže sa nachádzame v tej istej (vzťažnej) sústave, tak vzhľadom na seba nerotujeme a loptička nemá prečo zaostávať (keď sa vráti na zem),“ hovorí fyzik Kováčik.

Prívrženci teórie o plochej Zemi tiež hovoria, že Zem musí byť plochá, lebo stavební inžinieri neberú zakrivenie Zeme do úvahy, keď projektujú cesty či iné pozemné stavby. „Zakrivenie Zeme si všimneme až na rádovo stákilometrových vzdialenostiach, no kto tam dovidí? Na vzdialenosti pár kilometrov je rozdiel výšky spôsobený zakrivením často menší ako lokálne nerovnosti terénu,“ vraví fyzik.

Tiene

Keď je zatmenie Mesiaca a Zem prechádza medzi Slnkom a Mesiacom, na Mesiac vrhá tieň, ktorý má zaoblený tvar. To nie je nevyhnutne dôkaz o guľatosti Zeme, pretože Zem by stále mohla byť (len) okrúhlym diskom.

Dôkaz, že Zem nie je plochá, má 2300 rokov. Jeho autorom je antický geograf Eratosthenes z Kyrény. Do rúk sa mu dostala korešpondencia, že napoludnie, keď je letný slnovrat, nevrhajú veci v Syene (dnešný Asuán, leží na obratníku Raka) v starovekom Egypte tieň.

Čo spravil Eratosthenes? V rovnaký čas zabodol palicu do zeme aj v Alexandrii, ktorá leží približne 800 kilometrov na sever pri Stredozemnom mori. Zistil, že predmet vrhá tieň, ktorý má 7,2 stupňa.

Ako je možné, že vo dvoch mestách veci vrhajú alebo nevrhajú tiene?

Eratosthenes uvažoval, že ak lúče dopadajú na Zem rovnomerne, Zem musí byť zakrivená, aby objekty na odlišných miestach vrhali rozličné tiene. Ide o dôkaz, ktorý vylučuje tvrdenie o plochosti Zeme.

Ak by bola Zem plochá (hore), dole obrázok zaoblenej Zeme. Reprofoto – Ethan Siegel: Beyond the Galaxy (2015)

Obrázky z vesmíru

Z vesmíru máme dôkazy, že Zem nie je plochá, ale zaoblená. Ale NASA sa nedá dôverovať, agentúra na nás narafičila pristátie na Mesiaci, ľudí klame a fotky upravuje, tvrdia prívrženci teórie plochej Zeme na stránke The Flat Earth Society. „Väčšina zástancov teórie si myslí, že astronautov podplatili alebo si u nich vynútili priznania,“ konštatujú.

Satelity na obežnej dráhe, ktoré obiehajú okolo (guľatej) Zeme, majú byť „pseudosatelitmi“, ktoré sme tam dali, „aby sme ľudí pomýlili“, pokračujú na stránke The Flat Earth Society.

Plochý disk

Zástancovia teórie tvrdia, že Zem je plochý disk v strede so severným pólom a na vonkajších hraniciach s Antarktídou. Oblasť má byť strážená, lebo „mocní upierajú svetu zdroje, ktoré sú na Antarktíde, aby tak získali obrovské bohatstvo a moc“. Hoci polárnici už Antarktídu dobyli a… nikto ich nevrátil naspäť a neprepadli sa za okraj sveta.

Podľa „plochozemcov“ sa plochosť Zeme tají, lebo po falošnom pristátí na Mesiaci, ktoré „sa nepodarilo pre plochosť Zeme“, musela NASA a vlády pokračovať v lžiach, aby legitimizovali svoju existenciu.

Podľa inej teórie sa pravda o plochej Zemi tají, „aby sa zakryla pravda o Biblii“, píše sa na stránke The Flat Earth Society.

Ako by mala vyzerať plochá Zem. Foto – Wikimedia/cc

Omyly mysle

Argumentov proti plochej Zemi je oveľa viac. „Vysvetlenie zástancov teórie, kedy je noc a kedy deň, je nezmysel. Ako vysvetlia zatmenie Mesiaca a našu schopnosť ho dokonale predvídať? Čo ročné obdobia? Pohyb oblakov? Aká sila v ich modeli vlastne drží Slnko na svojej dráhe?“ pýta sa fyzik Kováčik.

Všetky argumenty ukazujú, že Zem nie je plochá. Naše myslenie je. Ľudská myseľ podlieha množstvu chýb a vytvára si falošné predstavy o svete. Ilúzia hĺbky vysvetlenia (z angl. illusion of explanatory depth) vysvetľuje, že ľudia preceňujú to, ako rozumejú veciam. Ale stačí, aby sme im dali za úlohu vysvetliť, ako funguje obyčajný bicykel alebo zips (predmety, o ktorých si myslíme, že im dokonale rozumieme), a nastáva problém.

Dunning-Krugerov efekt hovorí, že ľudia, ktorí nie sú v nejakej oblasti experti, majú často najsebavedomejšie vyhlásenia o tom, ako sa veci majú, a myslia si, že sú odborníci. Ak by sa do problematiky naozaj zahĺbali, zistili by, že veci sú často oveľa komplikovanejšie.

Ako sa mení deň a noc podľa prívržencov teórie o plochej Zemi. Zdroj – Youtube

Nedôvera k autoritám

Teória o plochej Zemi odporuje zdravému rozumu. Vedec Kováčik hovorí: „V NASA robí asi 20-tisíc ľudí, celosvetovo ide o státisíce ľudí (ktorí robia vo vesmírnych agentúrach alebo si vedia spraviť fotky z vesmíru sami). Muselo by to byť dokonale zorganizované, aby to nikto neprezradil (ani člen rodiny či priateľ).“

Ľudia sú však zruční v tom, že informácie dokonale selektujú a prioritu dajú tomu, čo vyhovuje ich ľudovej intuícii o tom, ako funguje svet, a protievidenciu proste odignorujú (konfirmačná chyba).

Výskum Michaela Wooda a jeho tímu z roku 2012 ukazuje, že ľudia, ktorí veria na konšpirácie, sú často ochotní veriť na také sprisahania, ktoré sa navzájom vylučujú. Myslia si napríklad, že Usámu bin Ládina Američania nezabili, pretože terorista stále v úkryte žije, alebo že ho zabili už dávno v minulosti (ale bin Ládin nemôže zároveň žiť aj nežiť).

Čo to podľa Wooda znamená? Že tu nejde ani tak o konšpirácie, ale o niečo hlbšie, ako je nedôvera ľudí v autority a vládne inštitúcie, ako je NASA, ktoré „musia mať určite niečo za lubom“.

Na záver dodajme, že Emma Drobná sa v pondelok na sociálnej sieti od informácií o plochej Zemi dištancovala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Omyly mysle

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie