Denník N

Bude ďalší protikorupčný pochod, študenti chcú petíciu a 100-tisíc podpisov

foto N – Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

V utorok uplynú dva týždne, ktoré dali organizátori protikorupčného pochodu Robertovi Ficovi na splnenie ich požiadaviek. Fico nesplnil ani jednu, zorganizujú preto ďalší pochod.

Keď organizátori Veľkého protikorupčného pochodu Dávid Straka a Karolína Farská pred dvomi týždňami odovzdali na úrade vlády memorandum pochodu so štyrmi požiadavkami, tesne predtým naň rukou dopísali, že ich žiadajú splniť do štrnástich dní. Vtedy ešte nevedeli, čo spravia, ak Robert Kaliňák bude aj po tejto lehote ministrom vnútra, Tibor Gašpar policajným prezidentom, Dušan Kováčik špeciálnym prokurátorom a kauzy Bašternák a Gorila zostanú nevyšetrené.

Po dvoch týždňoch sa rozhodli, že zorganizujú ďalší pochod. „Bude približne o mesiac v Bratislave a pravdepodobne aj v Košiciach,“ povedal Denníku N Dávid Straka. Podrobnosti chcú zverejniť v utorok na tlačovej konferencii.

Okrem toho chystajú aj petíciu, pod ktorú plánujú vyzbierať stotisíc podpisov, aby sa ich požiadavkami zaoberal parlament. Rokovací poriadok hovorí, že „petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100-tisíc občanov, prerokuje Národná rada“.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Naposledy takúto petíciu organizovala strana Sieť, keď žiadala hmotnú zodpovednosť politikov. Vyzbieranie podpisov jej trvalo približne pol roka.

Stredoškoláci Farská a Straka sa po prvom pochode, na ktorý prišli tisíce ľudí, spojili s vysokoškolákmi a druhý pochod bude spoločný.

„Ozvali sa nám po tom, čo sme vystúpili na pódiu, či by sme sa nestretli a nezapojili sa do samotného procesu,“ povedal študent Právnickej fakulty Univerzity Komenského Tomáš Popovič. Spolu s ďalšími dvoma vysokoškolákmi vystúpil na prvom protikorupčnom pochode. Povedal, že je hanbou, že práve absolventi právnickej fakulty Robert Fico a Robert Kaliňák sa stali symbolom korupcie, proti ktorej ľudia protestovali.

Popovič hovorí, že na pochode teraz pracuje asi desať vysokoškolákov, ďalší pribudnú ako dobrovoľníci.

Premiér po pochode vyhlásil, že ubezpečuje občanov, že korupciu vníma ako problém. Kaliňáka však odvolať odmietol. Predstavitelia Smeru ho obhajovali tým, že na pochod možno prišlo do desaťtisíc ľudí, ale Kaliňákovi dalo preferenčný hlas v posledných voľbách až 350-tisíc voličov Smeru.

V sobotu Fico v rozhovore pre Pravdu vyhlásil, že k pochodu mal pozitívne stanovisko: „Keby sme chceli, tak na tom pochode sa dalo spochybniť veľmi veľa vecí, ale neurobili sme to.“ V rozhlase povedal, že stojí za Kaliňákom a je spokojný aj s Gašparom či s Dušanom Kováčikom. Ten pritom ako špeciálny prokurátor nepodal za osem rokov ani jednu obžalobu v 61 prípadoch, ktoré dozoroval.

„Útok na Kaliňáka nebol útok na Kaliňáka, ale na Smer. Nedovolím rozvrátiť stranu len preto, lebo si to želajú nejakí novinári a opozícia,“ povedal Fico Pravde o kauze Bašternák. „Nevidím dnes absolútne žiadny dôvod, aby odchádzal zo svojej funkcie,“ dodal ešte o Kaliňákovi.

O prípade informovali v marci minulý rok Denník N a Trend. Ukázalo sa, že polícia „stopila“ vyšetrovanie Bašternáka vo veci podozrenia z daňových podvodov. Prípad odmietla vyšetrovať napriek tomu, že ju Kriminálny úrad finančnej správy upozornil, že Bašternák pravdepodobne fiktívne od štátu vylákal milióny eur na vratkách DPH pri podvodnom obchode s bytmi. Dnes je Bašternák v kauze obvinený a vyšetrujú ho aj za ďalšie vratky DPH.

Zamietnutie prípadu vtedy odobril aj Kováčik.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie