Denník N

Neverte internetu. Učte sa s rodičmi

Zrazu je pre nás vzrušujúca správa, že Zem by mohla byť plochá.

Už som si akosi zvykol na to, že medzi nami sa pohybujú jaštery, že nás lietadlá práškujú už ani neviem čím, všetko riadia štyria Židia (či koľko ich je) a z egyptských pyramíd kedysi štartovali vesmírne lode.

Ľudskej fantázii by sa medze klásť nemali. Veď ak by sa, prišli by sme o všetky tie napínavé vernovky či sprievodcov galaxiami. A tým aj o kúsok tej prapodivnej pevniny detstva, ktoré aj vďaka tomu stále vonia tou neopísateľnou alchýmiou tajomna.

Ešte úžasnejšie ako strácanie sa v týchto dobrodružstvách vymysleného sveta je však na detstve objavovanie právd toho skutočného. Ten pocit, keď prvýkrát nakuknete do atlasu a pohltia vás šíravy Tichého oceánu či vzdialené planéty so svojimi prstencami, je nezabudnuteľný.

Vzrušenie z odhaľovania nepoznaného sa dá prirovnať k extáze, ktorú dieťa zažíva, keď prvýkrát na vlastnom bicykli nazrie do susednej dediny.

Rozprávkový svet sa krok za krokom a kniha za knihou premieňa na skutočný svet chemických prvkov, procesov a fyzikálnych vzorcov, ktoré čím sú komplikovanejšie, tým banálnejšiu pravdu schovávajú.

Už na škole ma kvárilo, prečo nie všetci môžu rovnako jasne rozumieť tejto reči čísiel. Prečo sa niektorí vedia dostať len po istú bránu, za ktorú už môže len zopár vyvolených. Ale vždy ma tešilo, že tí, ktorí sa spoza nich vrátili, nám dychtivo rozprávali o tom, čo všetko tam videli.

Vo svete, v ktorom musí byť dnes radosť vyrastať práve pre tú možnosť rozbaliť záhady skutočného sveta jedným klikom, sme sa dostali do bodu, keď dychtivo počúvame tých, ktorí nedošli ani len po tú prvú pomyselnú bránu.

Zrazu je pre nás vzrušujúce to, že Zem by mohla byť plochá. A hreje nás pocit, že sa pre to nepotrebujeme orientovať v tej spleti čísiel stredoškolských učebníc.

Svěrákovské pohladenie mladej generácie vo filme Marečku, podejte mi pero, kde sa starý Jiří Sovák pred učiteľom pochváli „my se teď učíme se synem“, sa ukázalo ako predčasné. Naši rodičia nám toho majú stále čo povedať. Hlavne o nás samých.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie