Denník N

1. máj je sviatok Smeru, lebo ostatné strany majú predĺžený víkend

Robert Fico pomáha stavať máj. Foto – TASR
Robert Fico pomáha stavať máj. Foto – TASR

Smer už ani v sociálnej politike nie je originálny, jeho konkurenti to však nevedia využiť.

Robert Fico bol minulých desať rokov v slovenskej politike taký silný a systematický, že si dokázal sprivatizovať aj dva sviatky. V deň výročia SNP a na 1. mája sa každoročne väčšina jeho konkurentov dobrovoľne stiahne z obehu a len z diaľky pozorujú, akú vlastnú tému si tentoraz predseda Smeru spropaguje v rámci osláv.

Platí to aj pre tohtoročný Sviatok práce, a platí to napriek tomu, že Smer nebol v sociálnej debate nikdy taký nevýrazný ako posledný rok.

Len pre príklad si zoberme tri veci, ktoré Smer tento rok 1. mája predstavil. Povinné príplatky za prácu cez víkend a za prácu v noci len nedávno navrhli poslanci OĽaNO a koalícia vedená Smerom ich len tri týždne pred Sviatkom práce v parlamente odsabotovala. Teraz Smeru neostáva nič iné, len na návrhu OĽaNO zmeniť pár detailov a tváriť sa tak, že ide o zásadne iný návrh.

Rovnako to je s predĺžením dovolenky pre mužov z rodín, kde sa narodí dieťa. Toto už zasa dali na stôl Mihál, Petrík, Beblavý a kol. Keď to moderátor RTVS pripomenul Petrovi Kažimírovi, ten sa zmohol len na odpoveď, že Smer sa inšpiroval v Česku.

Menej nápadné je to pri zákaze sociálneho dumpingu, ktorý chce Smer dostať do Zákonníka práce. Zákazom sociálneho dumpingu sa v slovenských podmienkach rozumie povinnosť dať ukrajinským upratovačkám a srbským robotníkom vo fabrikách rovnaký plat, ako by za tú istú robotu dostali občania Slovenska.

Nejde teraz o to, že reč je fakticky o zákaze diskriminácie a princípe rovnakého zaobchádzania, ktorým sa začína text platného Zákonníka práce, ktorý stačí dodržiavať. Dôležité je, že odmietnuť sociálny dumping stihli za posledné mesiace všetky relevantné politické smery na Slovensku vrátane SaS.

Napriek tomu však celý budúci týždeň bude verejnú debatu o platoch a príplatkoch z veľkej časti ovplyvňovať Smer. Nielen preto, že má ministra práce a suverénne sa naďalej tvári, akoby 1. máj bol jeho stranícky sviatok a Fico, Brhel a Výboh boli vlastne taká stredoeurópska internacionála.

Chyba je najmä v konkurentoch. Pokiaľ nikto z opozície nemá schopnosť si ani v prvý májový deň postaviť vlastnú tribúnu, pozvať na ňu vlastný folklórny súbor, prilákať pod ňu pár stoviek vlastných priaznivcov a sformulovať aspoň päť originálnych nápadov na vylepšenie Zákonníka práce, môžu na Fica zasa len reagovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Platy

Komentáre

Teraz najčítanejšie