Denník N

Pýtali sa, prečo im miesto zaberajú čierni. Teraz futbalisti Trenčína rozprávajú školákom o rasizme

Posily AS Trenčín pred jarnou časťou Fortuna ligy 2016/17. Foto - AS Trenčín
Posily AS Trenčín pred jarnou časťou Fortuna ligy 2016/17. Foto – AS Trenčín

Klub sa snaží získať nových fanúšikov. Zároveň upozorňuje, že pred siedmimi rokmi prežil niečo, čo v najbližších rokoch čaká celú slovenskú spoločnosť.

„Pýtal som sa, prečo k nám chodia zahraniční hráči, keď máme našich,“ odhaľuje svoje zmýšľanie spred siedmich rokov Peter Kleščík, kapitán futbalového klubu AS Trenčín.

S anglickým spoluhráčom Jamesom Lawrencom sedí v zaplnenej telocvični na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Klub sa v spolupráci s fanklubom rozhodol na miestnych stredných školách zorganizovať besedy o škodlivosti rasizmu.

Iniciatíva vyšla od oficiálneho fanklubu, ktorý rozmýšľal, ako prilákať na tribúny viac fanúšikov. Futbalovému klubu sa páčil nápad chodiť po stredných školách. Hráči vždy pred domácim zápasom rozdávajú letáky, na základe ktorých sa študenti dostanú na futbal za jedno euro.

„Hľadali sme k tomu pridanú hodnotu. Po dlhšej diskusii sme si uvedomili, že v šatni máme hráčov z deviatich krajín. Antirasizmus vyšiel z podstaty klubu a fanúšikovského zázemia,“ hovorí Martin Galajda, ktorý má v klube na starosti styk s verejnosťou a médiami.

„Našu aktivitu ocenili hlavne učitelia a riaditelia, sú veľmi radi, že sme s niečím takým prišli.“

Študenti na gymnáziu aj na obchodnej akadémii sa do diskusie zapájali, na iných školách to nebolo také výrazné.

„Podstatné sú však aj signály, ktoré vysielajú. Nie je tam šum, počúvajú, to je dôležité. Položená otázka je bonus,“ dodáva Galajda.

Opičie zvuky v Košiciach

Trenčianski futbalisti gymnazistom na diskusii hovoria, ako počúvajú rasistické urážky priamo počas zápasov. Často ide o spôsob, akým sa ich protihráči snažia rozhodiť.

„Nás hráč Aldo Baez hrá tvrdo, zvyknú ho volať Cigán. No sám vie posúdiť, kedy to už je za hranicou,“ hovorí Galajda.

Za hranicu sa to však dostalo minulý rok na jar počas zápasu v Košiciach. Na hráčov Trenčína tmavej pleti pokrikovali domáci fanúšikovia z tvrdého jadra. Keď sa dotkli lopty, napodobňovali opičie zvuky.

„Košičania sa to snažili zakryť tým, že len reagovali na simulovanie alebo fauly našich hráčov. To však nie je dôvod, aby sa niečo takéto stalo. Fanúšikovia sa potom dokonca aj dostali na ihrisko.“

Trenčania sa preto rozhodli nahrať video, v ktorom hráči vyjadrovali znepokojenie nad rasizmom. Nieslo sa v štýle reklamných šotov, v ktorých svetové futbalové hviezdy hovoria „nie“ rasizmu.

Na internete sa stretlo s veľkým ohlasom, pozitívnym aj negatívnym.

„Boli tam aj ľudia z iných miest, ktorí sa prihlásili a povedali, že rasizmus sem nepatrí,“ hovorí Galajda o videu z jari 2016.

Hráči sa báli inakosti

AS Trenčín má už desať rokov holandského majiteľa Tschena La Linga. Po jeho príchode začal klub angažovať mnoho mladých zahraničných futbalistov.

Tých sa potom postupne snaží so ziskom predávať do zahraničia. Trenčín je majstrom najvyššej slovenskej súťaže z rokov 2015 a 2016, keď vyhral aj Slovenský pohár (Slovnaft Cup).

Futbalisti študentom vysvetľovali, ako spoločne fungujú so spoluhráčmi z rôznych krajín, kultúr a náboženstiev.

Klub sa študentom snaží vysvetliť, že rasizmus, xenofóbia či antisemitizmus nie sú problémom len futbalových fanúšikov. Ale že to, čo sa deje na štadióne, je obraz slovenskej spoločnosti.

A to, že ak hráč čiernej pleti spraví niečo zlé, nespravil to preto, že má čiernu pleť.

„Na Slovensko prichádza multi-kulti, už teraz k nám ako pracovná sila prichádzajú Balkánci či Ukrajinci,“ hovorí Galajda.

Dopĺňa, že tým, čo slovenskú spoločnosť ako celok ešte len čaká, si klub prešiel už pred piatimi či siedmimi rokmi, keď začal angažovať zahraničných hráčov.

„Hráči to vnímali presne ako dnes naša spoločnosť. Nevedeli, čo čakať, báli sa inakosti, museli sa s tým naučiť žiť. Nie každý to zvládol.“

Trenčiansky mediálny manažér však upozorňuje, že to platilo aj z opačnej strany. Nie všetci zahraniční hráči si dokázali zvyknúť na stredoeurópske mestečko.

S provinčnosťou Trenčína napríklad mali problémy aj hráči, ktorí prišli zo západnej Európy.

Prečo mi zaberá miesto čierny?

Zahraničných hráčov spočiatku nevnímajú pozitívne ani mladí domáci futbalisti, ktorí prichádzajú do seniorského tímu.

„Títo tínedžeri sa môžu pýtať a niektorí rodičia sa aj zaujímajú: prečo je tu ten čierny, keby mohol hrať domáci hráč? Hovoria, že by boli lepší a mali by dostať šancu,“ hovorí Galajda.

Len pre máloktorého z mladíkov je snom byť dlhoročným hráčom AS Trenčín. Prioritou býva zahraničie, v ktorom futbal na štadiónoch sledujú desaťtisíce ľudí a futbalisti zarábajú desaťtisíce eur týždenne.

„Snažíme sa im vysvetliť, že tam už narazia na multi-kulti a hlavne na konkurenciu,“ hovorí Galajda.

„Povieme im, že ich môžeme poslať na hosťovanie do druhej slovenskej ligy, v ktorej budú mať isté miesto v základnej zostave. No v Trenčíne už treba bojovať s konkurenciou.“

Podobným princípom sa klub rozpráva aj so stredoškolákmi. Na diskusiách mladým pripomína, že snom mnohých z nich je štúdium či práca v zahraničí. A v tom už určite narazia na multi-kulti.

„Hráčom pripomíname aj to, že v zahraničných kluboch budú ako cudzinci pod drobnohľadom, aký si teraz ani nevedia predstaviť.“

Ľavicoví fanúšikovia

Organizované futbalové povzbudzovanie je nielen na Slovensku dlhodobo spájané s pravicovým extrémizmom.

Preto sa môže zdať čudné, že na antirasistickej diskusii sa zúčastnil aj predstaviteľ Ultras Trenčín.

„Sme tŕňom v oku celej fanúšikovskej scéne,“ hovorí Dominik, ktorý si neželal zverejniť svoje priezvisko.

Keďže trenčiansky fanklub je ako jediný ľavicovo orientovaný, obáva sa útokov od konkurencie.

Dominik je členom oficiálneho fanklubu – Občianskeho združenia Légia Laugaricio. V roku 2014 jeho vytvorenie iniciovali členovia Ultras Trenčín, ktorí chceli viac komunikovať s klubom a oficiálne sa zapájať do spoločenských udalostí.

Narazíte na nich aj pod neformálnym menom Trenchtown Gangsters.

Dominik tvrdí, že nikto z fanklubu nie je členom ľavicového zoskupenia Antifa. „No sympatizujeme s antifašizmom, ale s organizáciou Antifa ako OZ Legia Laugariciou nemáme kontakty.“ Dodáva, že fanklub odmieta akékoľvek totalizmy.

Trenčianski fanúšikovia sa však v minulosti nevyhli chuligánstvu, vinou ktorého im klub jeden čas odmietal objednávať miesta do sektora hostí na štadiónoch súperov.

„V Banskej Bystrici došlo k stretu s políciou, v Šali bol problém s mestskými policajtmi. Také niečo netolerujeme,“ tvrdí Galajda.

Zastavte vojnu, nie ľudí. Jeden z transparentov fanúšikov Trenčína počas utečeneckej krízy. Foto – AS Trenčín

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie