Denník N

Sobotka chce kvôli Babišovi odvolať vládu. Alibistické a neskoro, hovoria kritici

Český premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér a minister financií Andrej Babiš. Foto – TASR
Český premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér a minister financií Andrej Babiš. Foto – TASR

Český premiér podozrieva Babiša z daňových únikov, nedokázal podľa neho ani dôveryhodne vysvetliť, ako nadobudol svoj majetok.

Premiér Bohuslav Sobotka na očakávanej tlačovej konferencii po predĺženom víkende oznámil, že chce podať demisiu. Prekvapivo tak nenavrhol odvolanie Andreja Babiša z postu vicepremiéra a ministra financií, ale rozhodol sa pre pád celej vlády.

Možnosti sú teraz podľa neho dve – buď predčasné voľby, alebo zostavenie novej dočasnej vlády do jesenných volieb.

Jeho krok mnohých zarazil a viacerí politici to označili za príliš neskoré a alibistické gesto politika, ktorý sa sám zahnal do kúta.

Sobotka obviňuje Babiša z toho, že nedokázal dostatočne vysvetliť vlastnú kauzu nezdanených dlhopisov Agrofertu, ktoré si kúpil za 1,5 miliardy českých korún.

Aférou sa podľa informácií českého týždenníka Respekt už začala zaoberať aj polícia.

„Nie je jasné, či Babiš nezneužil korunové dlhopisy, či neukrátil štát na daniach, a nie je ani jasné, ako nadobudol svoj majetok,“ povedal Sobotka. Podľa neho je neudržateľné, aby Babiš zostal v jeho vláde. 

Za štyri mesiace podľa neho nedokázal uspokojivo nič vysvetliť. „Naopak, otáznikov, ako nadobudol svoj majetok, pribúda,“ dodal. 

„Nechcem, aby bol Andrej Babiš mučeníkom,“ vysvetlil svoj ťah Sobotka.   „To je fakt veľké prekvapenie, nerozumiem tomu. Týmto činom pán premiér ničí jednu z najúspešnejších vlád po revolúcii,“ reagoval Babiš.

Úradnícka vláda päť a pol mesiaca pred voľbami je podľa neho nezmysel. Navrhuje, aby do volieb vydržala „vláda v demisii“.

„Otázka je, ako veľmi je to zodpovedné. Premiér sa dostal do vlastnej pasce,” reagoval pre ČT 24 Miroslav Kalousek z opozičnej TOP 09. Sobotkovu demisiu vlády označil za alibistické gesto, ktoré teraz robí z prezidenta Miloša Zemana hlavného hráča.

Zeman sa vracia

Zeman už v minulosti spôsobil ústavnú krízu, keď v roku 2013 navrhol za premiéra Jiřího Rusnoka, hoci nemal podporu v parlamente. Vystupuje zároveň ako politik, ktorý má bližšie k Babišovi než k sociálnej demokracii, ktorú kedysi viedol. Keď parlament vyzval Babiša, aby vysvetlil, ako došiel k majetku, za ktorý si kúpil dlhopisy, označil to za divadielko.

Ako zareaguje Zeman teraz zatiaľ nie je jasné. „Teraz to necháme bez komentára. Postup prezidenta republiky bude oznámený v pravý čas,“ napísal na Twitteri hovorca českého prezidenta.

Kalousek vyčíta Sobotkovi, že o Babišovom konflikte záujmov vedel celé tri roky. „Vláda mu vychádzala v ústrety v jeho prioritách,“ dodal. 

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský hodnotí Sobotkovo prekvapenie (v tejto chvíli) kladne.

„Z hľadiska svojej vlastnej integrity zvolil najlepšie: odvolaním Andrej Babiša by z neho naozaj urobil mučeníka, neodvolaním by bol všetkým na smiech. Teraz vyzerá ako politik, ktorá má aspoň trochu testosterónu a ktorý „sa obetoval“. Teda chlap a trochu mučeník. V tomto bode zahrané úplne skvele. Teda vzhľadom na situáciu, do ktorej seba a stranu dostal,“ napísal pre Lidovky.cz, ktoré pred niekoľkými rokmi kúpil Babiš spolu s MF Dnes.

Kľúče od moci teraz aj podľa neho náhle získal Zeman, ktorý prijíma demisiu premiéra a hlavne on menuje prípadného nového premiéra. „To bude chvíľa, ktorú si skutočne vychutná,“ dodal Kamberský. Nie je sám, ktorý očakáva, že po období pokoja sa na českú politickú scénu vráti chaos.

Český premiér otočil v posledných mesiacoch a začal stále viac verejne útočiť na svojho ministra financií.

„Vládu držím štyri roky pohromade a mojím cieľom je dotiahnuť našu prácu pre občanov do konca. Štve ma, že doterajšia dobrá povesť a úspešná práca mojej vlády sú devastované neschopnosťou ministra financií vysvetliť a riešiť problémy, ako sú napríklad jeho korunové dlhopisy,“ povedal Sobotka ešte cez víkend.

Posledné dni vyzýval Babiša, aby sa zachoval ako chlap. Okrem iného sa ho pýtal, prečo neboli dlhopisy ponúknuté aj iným záujemcom, ako aj na nejasné majetkové pomery, ktoré nákupu predchádzali. 

Babiš na rezignáciu nevidel dôvod a kritiku za nezdanené dlhopisy vníma ako predvolebnú kampaň ČSSD. Svoje podnikanie sa snažil vysvetliť v liste, ktorý podľa neho Sobotka nechápe, pretože nikdy nepodnikal. Vyšetrovanie vlastných káuz považuje za politické zneužívanie českého ministerstva vnútra, ktoré vedie Milan Chovanec z ČSSD.  

Voľby sú pritom naplánované už na 20. a 21. októbra a ich jednoznačným favoritom je Babišova strana ANO 2011.

Jednotka Babiš

Najobľúbenejšiemu politikovi v Česku sa už totiž podarilo získať za posledné roky veľa voličov aj od českých sociálnych demokratov.

„Ľudia, ktorí sa považujú za úspešných a volili v minulosti ČSSD, túto stranu opúšťajú a prechádzajú ku hnutiu ANO 2011,“ napísal vo svojej analýze server Ekonom.ihned.cz. Podľa dát výskumnej agentúry CVVM plánuje z milióna voličov ČSSD z roku 2013 až okolo 100-tisíc na jeseň podporiť Andreja Babiša.

Sobotka, ktorý má imidž síce slušného, ale nudného politika, nedokázal tento pokles zastaviť.

„Časť voličov ČSSD, ktorí oceňujú kroky súčasnej vlády, zrejme dospela k názoru, že hlavným motorom kabinetu nie je premiér Bohuslav Sobotka, ale práve Andrej Babiš,“ povedal pre Ekonom Jan Červenka zo Sociologického ústavu AV ČR.

Babišove kauzy

Korunové dlhopisy

Prekvapivú demisiu vlády premiéra Bohuslava Sobotku vyprovokovala kauza nezdanených korunových dlhopisov Agrofertu, ktoré kúpil Andrej Babiš od svojej firmy. „Využil medzeru v zákone, ktorá oslobodzovala od platenia daní dlhopisy v nominálnej hodnote jednej koruny bez ohľadu na to, aké zisky z nich plynuli,“ vysvetlil server Ihned.cz. Agrofert vydal tri miliardy takých dlhopisov a polovicu z nich si v priebehu dvoch rokov po roku 2012 kúpil.

To mu ročne vynáša nezdanených 90 miliónov českých korún a štát podľa ihned.cz tak prichádza o 17,1 milióna korún. 

Situácia sa vyhrotila 15. marca, keď parlament (130 poslancov za, 95 proti, 27 sa zdržalo) vyzval Babiša, aby dôveryhodne vysvetlil svoje príjmy využité na nákup dlhopisov a vyvrátil podozrenie z daňových únikov. „Sú to manipulácie a lži,“ odpovedal na podozrenia Babiš.

Čapí hnízdo

Európsky úrad proti podvodom OLAF prešetruje projekt luxusného konferenčného centra na Benešovsku pre dotačné podvody. Z únijných fondov dostal 50 miliónovú dotáciu.

Babiša podozrievajú konkrétne z toho, že v roku 2008 pred českými i európskymi úradmi zatajil, že je vlastníkom farmy, aby mohol získať dvojmiliónovú dotáciu. Tie však mohli byť čerpané len menšími firmami v cestovnom ruchu. To však nesedí pre potravinársky a chemický gigant Agrofert, ktorý vykazuje ročný obrat päť miliárd eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie