Denník N

Autorka Tajných životov: Bála som sa, čo dramaturgia povie na postavu farára, ale riskli to s nami

Scenáristka Biba Bohinská na Art Film Feste 2012. Foto: Archív BB
Scenáristka Biba Bohinská na Art Film Feste 2012. Foto: Archív BB

Seriálové osudy týraných žien sú podľa scenáristky Biby Bohinskej miernejšie, než v skutočnom živote. Ktorá z postáv by nakoniec zomrela a z ktorej by sa prekvapivo stala alkoholička?

BIBA BOHINSKÁ je autorkou námetu úspešného televízneho seriálu o domácom násilí Tajné životy. S STV (dnes RTVS) predtým spolupracovala na dokumentárno-publicistickom cykle o súčasných ženách Nie si sama. Napísala scenáre pre filmy Jazzus a Keep Smiling. Ako scenáristka a dramaturgička sa podieľala na seriáli televízie Markíza Ordinácia v ružovej záhrade. Filmovú scenáristiku a dramaturgiu študovala na VŠMU. V roku 2010 jej vyšiel knižný debut s názvom Žena v pôvodnom znení. Teraz pripravuje štvordielnu sériu kníh o Tajných životoch, ktoré by mali prezradiť viac o seriálových postavách.

Seriál Tajné životy ste pôvodne ponúkali aj komerčným televíziam. Neľutujú dnes, že ho odmietli?

To neviem, asi by som im mala zavolať. V tom čase som mala len námet, teda asi desať strán. Nevedeli, čo to bude a báli sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny televíznych seriálov, kde majú dramaturgovia a producenti pocit, že idú na bezpečnú pôdu. Vtedy som stretla pani Janu Kákošovú, ktorá predtým robila v Markíze a dnes už je v RTVS. Povedala mi, nech to hodím do Centrálneho registra námetov. Vytiahla som to teda zo zásuvky a vyhralo to. Ale keby som dnes bola na mieste komerčných televízií, tak asi ľutujem.

Tajné životy mali nakoniec státisíce divákov. Myslíte, že dnes už budú televízie pri témach ako domáce násilie odvážnejšie?

Verím, že sme otvorili nejaký precedens. Minimálne moji kolegovia scenáristi za mnou chodia a ďakujú mi, lebo doteraz im všade hovorili, že ľudia niečo také nechcú. Dnes už majú v ruke argument, že to tak nie je. Tajné životy mali každý týždeň približne polmiliónovú sledovanosť. Napriek tomu budú tieto témy vždy risk. Ak však televízie nebudú riskovať, potom sa budeme stále pohybovať vo vodách priemernosti.

Aj šéfka azylového domu Eva (Zuzana Mauréry) má doma problémy, hoci si klientky centra myslia, že žije ideálny život. Foto – FB RTVS

V RTVS ste kedysi robili aj na programe Nie si sama, ktorý prinášal netradičné príbehy žien. Ako dlho sa téme žien venujete?

V podstate celý svoj život. Aj moja prvá kniha sa volala Žena v pôvodnom znení.  Asi sa to začalo niekde na základnej škole. Bola som v triede bojovníčkou, ktorá obhajovala práva dievčat. Vždy, keď niekoho šikanovali, ťahali za vrkoče a podobne, tak som prišla a ručne-stručne som chalanom dávala najavo, nech si dajú pozor.

Bili ste sa?

Moji rodičia často chodili do školy, lebo som vraj bola bitkárka. Ale ja som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie