Denník N

Danko je kdesi v Tichomorí, ku kauze otvorené listy stále nepovedal ani slovo

Šéfa parlamentu Andreja Danka znova dobieha kauza jeho plagiátu. Foto N – Tomáš Benedikovič
Šéfa parlamentu Andreja Danka znova dobieha kauza jeho plagiátu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kde je už týždeň Andrej Danko? Predseda parlamentu a ani jeho ľudia neodpovedajú, poslancom opozície dnes chýbal, čakali na jeho vysvetlenie, ako to je s otváraním listov.

Prešiel už týždeň od prepuknutia kauzy otvárania listov poslancom Národnej rady a šéf parlamentu Andrej Danko k nej ešte nič nepovedal. Opozícia ho chce odvolať z funkcie, jeho kancelár Daniel Guspan, ktorý dal príkaz otvárať obálky zákonodarcom v prípade, že nie je jasný ich odosielateľ, alebo sú od fyzických osôb, je tiež pod silným tlakom.

Danko dostal na utorkové zasadnutie parlamentného výboru pre ľudské práva pozvánku, opoziční poslanci ho zvolali pre otváranie pošty. Predseda parlamentu tam nebol. Bez udania dôvodu sa ospravedlnil prostredníctvom e-mailu cez sekretárku a neposlal na výbor za seba ani niektorého z podpredsedov parlamentu, alebo Guspana.

Do týchto schránok dostávajú poslanci poštu. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Nazvala by som to až tupou bohorovnosťou – Danko nielenže neprišiel problém vysvetliť, ale ani tým nikoho nepoveril,“ vravela po výbore poslankyňa OĽaNO Anna Verešová. Predsedu Národnej rady sa na výbore nezastávali ani koaliční poslanci. „Preboha, nech o tom vieme dopredu, nech sme o tom informovaní a nie sa o tom dozvieme ex post takýmto spôsobom,“ hovorila o rozhodnutí otvárať listy Edita Pfundtner z koaličného Mosta-Híd.

Opozícia chcela cez výbor požiadať vedenie parlamentu, aby jej poslalo zoznamy otvorených obálok aj s menami poslancov, ktorým boli adresované, a aby Danko vysvetlil, ako jeho zamestnanci nakladajú s e-mailami zákonodarcov a ich asistentov. Koaliční poslanci vrátane Edity Pfundtner sa však pri hlasovaní zdržali, takže návrh neprešiel.

Hľadá sa Andrej Danko

Kde je teda Andrej Danko, ktorý je druhým najvyšším ústavným činiteľom, a kedy sa vráti do práce, kde ho už týždeň nikto nevidel? Tlačové oddelenie parlamentu na túto otázku opakovane neodpovedalo a neodpovedá ani SNS. Podľa informácií Denníka N je s priateľkou od minulého utorka na dovolenke v Ázii a vrátiť by sa mal zrejme v stredu. Mimoriadnu schôdzu o Dankovom odvolaní zvolal podpredseda parlamentu Béla Bugár, ktorého predseda SNS poveril svojím zastupovaním.

O Dankovej aktuálnej polohe nechcú hovoriť ani jeho stranícki kolegovia. „Viem, ale čo by ste chceli, aby som vám povedal, že tam je? No pracuje niekde,“ vraví podpredseda SNS a poslanec Anton Hrnko.

Otváranie obálok na príkaz Dankovho podriadeného nekritizujú len poslanci opozície. Aj premiér Robert Fico, ktorý koaličného partnera obhajuje a je proti jeho odvolávaniu, sa už vyjadril ku Guspanovi. Ten sa stal vedúcim kancelárie parlamentu už ako nominant Pavla Pašku (Smer) a je dlhoročným známym podpredsedu Smeru Petra Žigu. „Ak zlyhali úradníci, poďme potrestať úradníkov. Ale čo to má spoločné s predsedom parlamentu?“  povedal cez víkend Fico.

Aj za Šalgoviča otvárali

„Tu niekto chce urobiť z komára somára. Pretože nerobila to len Kancelária Národnej rady pod vedením Danka, ale ja čo sa pamätám, toto sa robilo už v prvom volebnom období, a ak ma pamäť neklame, aj za Šalgoviča (komunistický predseda parlamentu v rokoch 1974 – 1989 – pozn. red.),“ vraví o otváraní obálok poslancom Hrnko.

Viedenský starosta Helmut Zilk a český prezident Václav Havel. Foto – TASR

Poslanec, ktorý šéfuje branno-bezpečnostnému výboru, vraví, že išlo výhradne o zaručenie bezpečnosti poslancom. „Keď to začne trhať prsty, ako to urobila obálka Helmutovi Zilkovi (viedenský starosta v roku 1993 utrpel zranenia po otvorení zásielky s výbušninou na jeho súkromnú adresu – pozn. red.), potom bude ten trnavský Fittipaldi Matovič spokojný,“ povedal Hrnko.

Schôdza k odvolávaniu Danka má byť vo štvrtok ráno od 9.00. S veľkou pravdepodobnosťou sa ani nerozbehne, keďže koaliční poslanci nechcú hlasovať za jej program.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie