Denník N

Už aj Bugár sa chytil témy, ako zvýšiť príjmy ľudí. Chce vyššiu odpočítateľnú položku

Béla Bugár a Robert Kaliňák v roku 2012. Foto – TASR
Béla Bugár a Robert Kaliňák v roku 2012. Foto – TASR

Návrh Mosta zvýšiť odpočítateľnú položku môže mať podporu aj opozície.

Po Smere prišiel s konkrétnou predstavou, ako by chcel zvýšiť príjmy ľudí, aj jeho koaličný partner Most-Híd. Strana navrhla, aby sa zvýšila odpočítateľná položka na daňovníka.

Už pár rokov sa nemenila, hoci príjmy ľudí rastú. Preto platia štátu vyššiu daň, ako by platili, keby rástla aj odpočítateľná položka.

Odpočítateľná položka je dnes vo výške 3803,33 eura ročne, čo je zhruba 317 eur mesačne. Most navrhuje, aby sa nezdaniteľná časť zvýšila na 4650 eur ročne, čo by bolo 387,50 eura mesačne.

Šéf Mosta-Hídu Béla Bugár to vysvetľuje takto: „Dnes, keď minimálna mzda narástla a predstavuje 435 eur, tak zamestnanec zarábajúci minimálnu mzdu odvádza štátu na daniach 160 eur ročne. My dávame do diskusie návrh, aby sa nezdaniteľná časť zvýšila na 4650 eur. To by znamenalo nárast čistej mzdy o 160 eur ročne nielen pre tých, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, ale aj pre takmer všetkých ostatných zamestnancov.“

Prepočty, o koľko by vybral štát menej na dani z príjmov, zatiaľ Most neukázal.

Návrhy vládnych strán dnes vyzerajú takto: Smer chce vyššie príplatky za prácu v noci, cez sviatky a zaviesť príplatky za prácu cez víkend, chce tiež minimálnu mzdu okolo 500 eur. SNS opakovane spomína povinné trináste platy, svoju predstavu zatiaľ nespresnili, no majú sa o nej rozprávať koaliční partneri.

Most-Híd chce odvodovú úľavu z príjmov do 200 eur mesačne pre pracujúcich dôchodcov. Navrhuje tiež zvýšiť odpočítateľnú položku na daňovníka.

Prečo nerastie

Odpočítateľná položka je viazaná na životné minimum, to sa však zvyšuje pomalšie, ako rastú zdaniteľné príjmy. Výnimkou boli roky 2009, 2010 a 2013. No keďže od júla 2013 sa životné minimum nezmenilo a je stále vo výške 198,09 eura, už štvrtý rok nerastie ani odpočítateľná položka na daňovníka.

Ekonómovia rozpočtovej rady vo svojom komentári na príklade zamestnanca s priemernou mzdou ukazujú, o koľko zaplatil štátu viac len preto, že jeho príjem rástol rýchlejšie než odpočítateľná položka. Zamestnanec mal v roku 2014 mzdu 858 eur a v roku 2015 mzdu 883 eur. V roku 2014 mesačne platil daň z príjmov vo výške 81 eur. Ak by odpočítateľná položka rástla tak ako jeho mzda, v nasledujúcom roku by zaplatil daň z príjmov 83,30 eur. V skutočnosti sa nezdaniteľná časť nezmenila a jeho daň z príjmov dosiahla 85 eur.

„Napriek tomu, že sa tento jednotlivec neposunul v mzdovej distribúcii, prostredníctvom tichého zdanenia zaplatil na dani o 1,70 eura mesačne viac,“ uviedli ekonómovia rozpočtovej rady.

V plnej výške si odpočítateľnú položku môže uplatniť občan, ktorý nemá základ dane vyšší ako 19 809 eur (100-násobok životného minima). Pri vyššom daňovom základe sa odpočítateľná položka znižuje.

Opozícia môže návrh podporiť

Návrh Mosta zvýšiť odpočítateľnú položku môže mať podporu aj minimálne v časti opozície. „Zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane plne podporujeme. Čím viac zostane ľuďom, tým menej zostane zlodejom na rozkrádanie,“ povedal šéf OĽaNO Igor Matovič.

S podporou môže Bugár podľa všetkého rátať aj u poslancov okolo Miroslava Beblavého. „Za vlastné návrhy človek nehlasuje len vo výnimočných prípadoch,“ poznamenal Beblavý. Spolu s kolegami predložil ešte koncom minulého roka, keď sa schvaľoval rozpočet, návrh, aby sa spolu s nezdaniteľným minimom na daňovníka zvýšil aj daňový bonus. Odpočítateľnú položku by však nadviazal na minimálnu mzdu a nie na životné minimum, ako je to teraz.

Podporu návrhu pripúšťa aj poslanec SaS Eugen Jurzyca. „Dlhodobo predkladáme návrh na znižovanie daní a odvodov. Je možné, že sa na tomto návrhu budeme vedieť dohodnúť,“ povedal Jurzyca.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie