Denník N

Nová prvá dáma Francúzska nie je výnimkou, staršie ženy vždy odsudzovali za vzťahy s mladíkmi

Emmanuel Macron a Brigitte Trogneuxová. Foto – AP
Emmanuel Macron a Brigitte Trogneuxová. Foto – AP

Keby bol Macron Macronová, označili by ju za oportunistickú ľahkú ženu. Vo vzťahoch s veľkým vekovým rozdielom je kritizovaná väčšinou žena.

Legenda vraví, že keď v roku 1967 americký režisér Mike Nichols pripravoval nakrúcanie filmu Absolvent, do roly zvodkyne mladíka vo veku jej dcéry pôvodne počítal s francúzskou herečkou Jeanne Moreauovou. Zdalo sa mu, že frivolná francúzska kultúra má takéto vzťahy viac „zažité“.

Plachého Dustina Hoffmana napokon úspešne zviedla aj americká femme fatale Anne Bancroftová a z Absolventa sa stal jeden z najuznávanejších filmov svetovej kinematografie. O Mrs. Robinson vznikla jedna z najznámejších piesní Simona a Garfunkela.

Napriek tomu, že Bancroftová zahrala pani Robinsonovú brilantne, dojem, že vo Francúzsku je niečo také možné alebo viac akceptovateľné ako v inej krajine, sa držal veľmi dlho. A v posledných týždňoch sa tento predsudok ešte potvrdil, keď sa svetová verejnosť dozvedela, že čerstvo zvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý bude mať v decembri 40 rokov, má 64-ročnú manželku a zamiloval sa do nej ešte na strednej škole.

Ich manželstvo navyše trvá už desať rokov, čo je v dnešných časoch slušné číslo aj pre pár s oveľa menším vekovým rozdielom. Pravda, ak berieme vek partnerov za bernú mincu. Faktom je, že existujú aj štúdie, ktoré vidia súvislosť medzi dlhším trvaním manželstva a menším vekovým rozdielom medzi manželmi, aj také, čo sú skeptické.

Obráťme to

Diskusiu však nespustil obdiv k tomu, že manželstvo Macronovcov vydržalo, hoci proti nemu hralo viacero faktorov vrátane pobúrenia zo strany najbližších príbuzných, ale skôr spor o to, či je takýto vzťah „normálny a správny“. A dokonca, či nebol aj problematický z hľadiska zákona.

Vo Francúzsku, kde sa za legálny vek spôsobilosti k sexuálnemu styku považuje 15 rokov, platí výnimka na vzťah medzi učiteľom (učiteľkou) a žiakom (žiačkou), ktorý je legálny až od osemnástich rokov.

A, samozrejme, nechýbala ani debata o tom, ako by sa posudzovalo takéto partnerstvo, keby nastala obvyklejšia situácia – teda keby žena bola výrazne mladšia ako muž, ako je to napríklad v prípade Trumpovcov, ktorých delí 23 rokov.

Alebo ešte pikantnejšie, ako by to fungovalo, keby novou hlavou Francúzska bola mladá žena žijúca s mužom, ktorý by mohol byť pokojne aj jej otcom.

„Keby bol Macron Macronová, mladá žena, čo odviedla svojho stredoškolského učiteľa od jeho rodiny, tak by sa jej odhodlanie a úspech neposudzovali ako dôkaz jej líderských kvalít a začiatok života skutočnej političky. Označili by ju za oportunistickú ľahkú ženu, ktorá má otcovský komplex a k svojej funkcii sa dostala cez posteľ. A jej učiteľ, milenec, čo by pre ňu opustil manželku, by bol opodstatnene spochybňovaný za nedostatok zrelosti a morálky. Je celkom možné, že by prišiel aj o prácu a všetci by sa pýtali, aký má problém, ak nie je schopný nadviazať vzťah so ženami vo svojom veku,“ napísal vo svojej alternatívnej verzii príbehu Macronovcov magazíne Slate.

Realita je však taká, že to, že Macron sľúbil žene svojho života, že sa s ňou ožení aj proti vôli rodičov a navzdory čudným pohľadom okolia, sa vníma ako žiarivý príklad niekoho, kto sa nebojí riskovať, ísť proti prúdu, vzoprieť sa rodine a navyše je taký zrelý, že vidí (fyzické aj osobnostné) kvality u staršej dámy.

„Chce vytvoriť dojem, že ak bol napriek potupe a posmeškom schopný zviesť ženu staršiu o 24 rokov, matku troch detí, tak môže rovnako dobyť Francúzsko,“ napísala autorka jeho nedávno vydaného životopisu Anne Fuldová.

Prečo to tak poburuje?

Ak je niekto v tomto vzťahu braný na paškál, tak je to opäť skôr žena, v tomto prípade Brigitte Trogneuxová Macronová. Zažíva posmešky za to, že si obtočila školáka okolo prsta, hoci ona sa podľa svojich slov ako „tá dospelá a rozumná­“ tomuto vzťahu dosť bránila.

Neobíde sa to ani bez komentovania jej vzhľadu a pripomienok, že kým ona bude už len vädnúť, tak jej manžel ešte nie je ani v najlepšom veku pre muža, či náznakom, že slúži „ako krytie“ jeho údajnej homosexuality.

Pravdou však je, že kritika ich vzťahu sa objavovala viac v anglosaskom svete, osobitne v Spojených štátoch (z puritánskych dôvodov), Rusku (v snahe diskreditovať Kremľu nesympatického Macrona) a konzervatívnejších krajinách. Vo Francúzsku si z ľúbostného života prezidentov nikto nerobí ťažkú hlavu a milostné trojuholníky sa pomaly považujú za známku vitality či schopnosti úspešne dvoriť ženám.

Niektoré francúzske voličky vnímajú Macrona ako feministu, teda pravý opak Donalda Trumpa, ale aj opak doterajších prezidentov Mitteranda, Sarkozyho či Hollanda, ktorí si vždy hľadali výrazne mladšie milenky. Upozorňujú však aj na to, že miera odsudzovania v prípade Macronovcov je vyššia ako v iných prípadoch.

Láska medzi staršou ženou a mladším mužom sa zrejme vždy bude posudzovať inak ako v opačnom garde, už aj preto, lebo akékoľvek vybočenie z toho, čo sa považuje za normu v oblasti sexuálneho života, sa takmer vždy posudzuje prísnejšie a farizejskejšie u ženy ako o muža. Súvisí to s tým, že generácie žien boli vychovávané k tomu, aby boli pasívne, cudné a správali sa podľa konvencií. Jednoducho povedané: ak muž strieda partnerky, je Don Juan, ale ak to robí žena, použije sa na také správanie často slovo, ktoré je skôr vulgárne ako poetické.

V tomto kontexte je potom staršia zvodkyňa oveľa „hroznejšia“ ako starší zvodca, lebo sa rozhodla porušiť tabu a urobila to, čo sa od ženy neočakáva, vrátane toho, že odišla od rodiny.

Ako je možné, že sú šťastní

Párov, kde je vekový rozdiel medzi mužom a ženou väčší ako desať rokov a špeciálne viac ako dvadsať rokov, nie je v populácii veľa – počet takých manželstiev býva často pod päť percent zo všetkých. No nielen vzhľadom na nízku početnosť sa ľuďom zdajú zvláštne.

„Ešte ani v roku 2017 nás neprestala vyrušovať predstava veľkého vekového rozdielu medzi partnermi, naša mentalita sa na to ešte nenastavila. Prílišný vekový rozdiel zapadá do obrazu takzvaného páru, čo spôsobuje rozpaky. Stále si myslíme, že zamilovať by sme sa mali v dvadsiatke. Takéto páry tiež narúšajú koncepciu rodiny. Čo však ľudia nechápu, je to, že ten pár je šťastný a zamilovaný a ako je to možné. Závidíme tým párom vášeň a máme túžbu urobiť to isté. Zostáva to však vo forme fantázie, lebo spoločnosť takéto vzťahy neakceptuje,“ vysvetlil lásku Macronovcov psychiater a sexuológ Philippe Brenot.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie