Denník N

Druhý protikorupčný pochod bude 5. júna, študenti sa nebránia rozhovoru s Ficom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

K stredoškolákom sa pridali vysokoškoláci, dospelých žiadajú o podpisy pod petíciu o odvolaní Kaliňáka z funkcie.

V utorok uplynulo 14 dní, ktoré dali stredoškolskí organizátori Veľkého protikorupčného pochodu Dávid Straka a Karolína Farská premiérovi Robertovi Ficovi na splnenie svojich požiadaviek. Dvaja stredoškoláci spolu s niekoľkými vysokoškolákmi dnes pred Právnickou fakultou Univerzity Komenského oznámili, že keďže na ich žiadosti nikto nezareagoval, zorganizujú ďalší pochod. Bude v pondelok 5. júna o 17.00 v Bratislave a pravdepodobne aj v ďalších krajských mestách.

Študenti žiadajú, aby z funkcie odišiel minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), policajný prezident Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Zároveň požadujú vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila.

Rozbehli aj petíciu

Zároveň študenti rozbehli petíciu, v ktorej žiadajú, aby Národná rada vyslovila Kaliňákovi nedôveru a zmenila zákon o špeciálnej prokuratúre tak, aby bolo možné odvolať špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z funkcie. Ak petíciu podpíše 100-tisíc ľudí, Národná rada je povinná sa ňou zaoberať.

Študenti: Bude ďalší pochod

„Očakávali sme, že sa nám pokúsia diskusiou vysvetliť, že oni nie sú zodpovední za to, že korupcia sa na Slovensku nerieši. Toho sme sa od nich nedočkali a iba to potvrdilo naše obavy, že vláda je arogantná voči občanom a ignoruje ich požiadavky,“ povedal Dávid Straka. Minister vnútra Kaliňák je podľa nich symbolom korupcie a je zodpovedný za to, že sa nevyšetrujú veľké kauzy.

Ak by ich premiér alebo Kaliňák pozvali na rozhovor, stretli by sa s nimi.

„Situácia na Slovensku s korupciou je vážna a nedôvera v štátne inštitúcie obrovská,“ hovorí Straka. Študenti hovoria, že sú nestranní. „Jediné, čo chceme, je morálnejšie Slovensko, kde sa lži a klamstvá nebudú pripúšťať.“

Študenti očakávajú, že ak by bol vymenovaný nový minister vnútra, ten by mal vymeniť aj policajného prezidenta. Povedal to študent práva Tomáš Popovič, ktorý vystúpil aj na prvom pochode.

Podpisy pod petíciu začnú zbierať tento piatok. Pomáhať im budú dobrovoľníci. „Nemáme skúsenosť, po piatku budeme múdrejší. Podpora ľudí je veľmi veľká, ozýva sa veľa ľudí,“ povedal ďalší vysokoškolák, Róbert Martin Hudec.

Kaliňák: Máme demokraciu

„Máme demokraciu, o toto sme vždy bojovali pred rokom 1989, aby všetci mohli slobodne prejavovať svoje názory,“ reagoval na ďalší pochod študentov minister vnútra Robert Kaliňák. Ďalej sa zameral na to, ako polícia chránila prvý pochod tak, aby nedošlo k provokáciám a prebehol pokojne.
„Každý dostane nejaké množstvo hlasov vo voľbách a tie, ktoré nedostanú, sú proti vám. To je súčasť demokracie,“ tvrdí minister. „Jediné, čo je dôležité, je dôvera, ktorú dostávate vo voľbách, preto je ten mandát štvorročný.“
Kaliňák v minulosti ocenil odstúpenie predsedu Národnej rady Pavla Pašku (Smer) z funkcie v roku 2014. „To bolo rozhodnutie Pavla Pašku, s odstupom času sa na to každý môže pozerať inak,“ povedal Kaliňák.

Študenti hovoria, že Kaliňák je „personifikáciou korupcie, jej zosobnením“. „On ako podozrivá osoba je minister vnútra a jemu priamo je polícia podriadená a policajný prezident mu zodpovedá. Pokiaľ tam bude človek ako on, takéto kauzy sa nikdy nedotiahnu do konca,“ povedal dnes Popovič.

Premiér Fico po prvom pochode vyhlásil, že ubezpečuje občanov, že korupciu vníma ako problém. Kaliňáka však odvolať odmietol.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie