Denník N

Sobotkov odvážny risk

Pre českého premiéra sú kľúčové nasledujúce hodiny a dni: najdôležitejšie je, aká sa podobným momentom vtlačí interpretácia.

Autor je šéfredaktorom týždenníka Respekt
a členom Redakčnej rady Denníka N.
Originál článku si môžete prečítať tu.

Český premiér oznámením demisie zaskočil všetkých. Podľa vyjadrenia jeho vlastných ministrov o tom nevedeli ani oni. To nie je dobré znamenie, pretože to naznačuje, že nejde o rozhodnutie širšieho vedenia strany. Nie je to však ani prejav zbabelosti, ako mu vyčítajú niektorí oponenti.

Bohuslav Sobotka to mal od začiatku ťažké. Pri zostavovaní vlády musel najskôr odrážať puč organizovaný Milošom Zemanom a vnútrostraníckou opozíciou, a hneď nato čeliť silnému koaličnému partnerovi, hnutiu ANO. Obe strany – ČSSD a ANO – navyše delilo len pár percent hlasov, takže oproti predchádzajúcim kabinetom tu nebola jedna dominantná sila. Aj po viac ako troch rokoch sú obe najsilnejšie české strany v jednej vláde a opozícia sa pri meraní politických preferencií nepohla z hranice malých strán. Bolo teda jasné, že tlak v kabinete bude narastať.

A do toho prišli kauzy Andreja Babiša, ktoré mohli zmiznúť už dávno, keby sa do nich podivne nezaplietal. Paradoxne ľahko ustál kauzu Čapí hnízdo, ktorá vyzerá z jeho strany ako čistý podvod, ale väz mu lámali zložité daňové triky jeho firmy Agrofert. Premiér Sobotka bol čoraz viac tlačený do kúta: buď niečo urobí, alebo bude vyzerať ako slaboch. Na akciu ho dokonca vyzvala snemovňa a dala mu časovú hranicu, koniec apríla.

Sobotka má pravdu, že keby Babiša odvolal, urobí z neho mučeníka a poskytne mu priestor na vedenie kampane. Napriek tomu je podanie demisie nečakaný krok. Mučeníka z Babiša neurobil a zároveň verejnosti ukázal, že trapasy šéfa ANO sú také veľké, že pre ne padá vláda. Z premiérovho kroku však vyplýva aj veľa nejasností.

Pre Sobotku teraz budú kľúčové nasledujúce hodiny a dni: ako to už pri takýchto momentoch býva, najdôležitejšie je, aká sa im na začiatku vtlačí interpretácia. A to práve nie je jeho najsilnejšia stránka. V každom prípade by teraz mal všade vysvetľovať, prečo sa rozhodol pre takýto radikálny krok.

Situácia zvyšuje význam Miloša Zemana, ktorý môže demisiu odmietnuť alebo môže znovu menovať vládu zloženú zo svojich kamarátov… Nesmieme však podceňovať ani to, že má sám pred voľbami, takže bude musieť byť oveľa opatrnejší ako v prvom roku svojho mandátu, keď riešil krízu po demisii Petra Nečasa.

Sobotka teda rozohral veľkú hru, ale jej zmysel pochopíme až z jeho ďalších ťahov. Ak ich nemá pripravené, mal by sa začať rozhliadať po novom zamestnaní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Komentáre

Teraz najčítanejšie