Denník N

Kedysi hrával s Katarziou, dnes programuje. Robotik z STU vyvinul robot, ktorý komunikuje cez gestá

Programátor Michal Tölgyessy dáva robotu pokyn, aby sa pohol na určené miesto. Foto N – Tomáš Benedikovič
Programátor Michal Tölgyessy dáva robotu pokyn, aby sa pohol na určené miesto. Foto N – Tomáš Benedikovič

Roboty, ktoré reagujú na gestá, by sa dali využiť v domácnosti, v lekárstve či ako pomocníci pre starých a hendikepovaných ľudí.

Programátor Michal Tölgyessy z STU vyvinul technológiu na komunikáciu s robotom pomocou gest.

„Mojím cieľom je, aby komunikácia s robotmi bola čo najprirodzenejšia a podobala sa na tú medzi ľuďmi. Aby sme nemuseli používať klávesnice, myši alebo džojstik a využívali sme to, čo je nám prirodzené, gestá alebo reč,“ hovorí pre Denník N.

Už dnes existujú napríklad robotické vysávače, ktoré samy vysávajú dlážku. Človek na displeji zadá pokyny a ony ich vykonajú. „Ale čo keby to v budúcnosti vyzeralo inak? Predstavte si, že varíte a niečo sa vám vyleje na dlážku. Robotu by ste ukázali, čo sa stalo, a gestom ho poslali na určené miesto, aby poupratoval,“ hovorí o možnom využití technológie Tölgyessy.

3D snímač

Robot, ktorý vyvinul, stojí na podvozku iRobot Create. Ide o vývojovú súpravu určenú na výskum a vývoj, ale využiť sa dá aj v hobbyrobotike.

Na zariadení je – okrem iného – umiestnený 3D snímač. „Dokáže lokalizovať človeka a zistiť 3D pozície jeho kĺbov na rukách. Snímač vie rozpoznať hĺbku, takže vie, ako ďaleko odeň stojíte,“ vysvetľuje robotik.

Tölgyessy nás zavedie do Národného centra robotiky na STU a ukáže nám, ako robot funguje. Postaví sa pred kameru, pravou rukou najprv ukáže na nejaký bod v priestore a následne zdvihne ľavú ruku, čím robotu udelí pokyn, aby sa rozbehol.

„Počítač vypočíta priamku z kĺbov lakťa a zápästia. Priamka, ktorú tvoria, niekde pretína podlahu. Do tohto miesta sa robot vydá. Najprv sa správne natočí, potom sa vydá vpred a nakoniec sa natočí späť na človeka,“ hovorí vedec.

Podobné riešenie vyvinuli aj v zahraničí, ale ovládanie robota vyžadovalo, aby gesto trvalo počas celej dĺžky úkonu robota. „Moje riešenie, keď robotu jednorazovo vydám pokyn, je elegantnejšie, lebo človek nemusí mať ruku neustále vystretú. Byť v strnulej polohe je vyčerpávajúce,“ hovorí Tölgyessy.

Robot reaguje na gestá. Autorka – Martina Koník

Kosačky, drony, vysávače a iné

Robotika sa pýtame, kde všade by sa technológia dala v budúcnosti využiť. „Okrem robotických vysávačov aj na kosačkách alebo dronoch, ktoré by natáčali na hudobných festivaloch, v prírode či v inom prostredí.“

Podľa Tölgyessyho by sa technológia dala uplatniť aj ako pomocník pre starých či hendikepovaných ľudí. „Človek by sa o robot opieral alebo by ho robot viedol. Zariadenie by reagovalo na gestá používateľa.“

Lekári v ordinácii alebo v operačnej sále by gestami mohli ovládať napríklad posúvanie röntgenových snímok, doplnil robotik.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Kreativita

Mladý vedec nespĺňa stereotypnú predstavu o informatikovi ako škrobenom „podivínovi“ zahľadenom do obrazovky počítača. V uvoľnenej atmosfére nás privíta na pracovisku, a keď ideme do jeho kancelárie, za dverami nájdeme gitaru.

Kedysi hrával Tölgyessy so speváčkou Katarziou, aj dnes je jeho práca rozdelená medzi muziku a robotiku. Vedca sa opýtame, čo oba vzdialené odbory spája. „Asi to vychádza z môjho prístupu k vede, ktorý je oveľa viac založený na kreativite. Na robotike sa mi páči, keď vidím, ako sa veci hýbu a ako na mňa reagujú.

Ak ste robotik, máte nejaký nápad a zrealizujete ho. Celé je to kreatívny proces. Pre mňa osobne sú matematika a programovanie len prostriedky, ktorými viem zrealizovať zaujímavú ideu.“

Robotik priznáva, že na počiatku sa s matematikou a programovaním vytrápil. „Ale keď sa cez to človek prelúska, stane sa to jeho vyjadrovacím prostriedkom a dokáže realizovať krásne veci. Tak je to aj v iných odvetviach: aj klavirista či bubeník musia veľa cvičiť, najprv ich to nebaví, ale keď si hranie na hudobnom nástroji osvoja, vedia vytvoriť niečo krásne.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Len peniaze nestačia

Vedca sme sa opýtali, ako je na tom robotika na Slovensku v porovnaní so zahraničím. Povedal, že sa nemôžeme porovnávať s Nemeckom alebo Rakúskom, kde je na všetko viac peňazí. „Ale s niektorými kolegami sme si povedali, že sa nebudeme iba sťažovať, a tak sme začali od seba. Ako študent som kritizoval, ako sa na škole robili cvičenia, tak som sa to snažil robiť lepšie, keď som ešte učil.“

Na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity vybudovali s kolegami Národné centrum robotiky. „Vďačíme za to najmä kolegovi Františkovi Duchoňovi. On zháňal financie a viedol tím ľudí, ktorí myšlienku zrealizovali.“

Tölgyessy vraví, že ak by sa do školského systému iba naliali peniaze, problémy by automaticky nezmizli. „Financie samotné nestačia. Treba vytvoriť motivačný a hodnotiaci systém. Aby sme kvalitných ľudí motivovali k novej práci a ohodnocovali ich na základe výsledkov, nie kontaktov.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie