Denník N

Bránik: Súkromná škola vštepuje do hláv budúcich policajtov prokremeľskú ideológiu

Školu opakovane navštívil majster ruských bojových umení Vadim Starov, ktorý tu viedol semináre boja zblízka. Zakladateľ školy Kurilla tvrdí, že išlo len o ukážkové hodiny. Foto – SSOŠ OOM
Školu opakovane navštívil majster ruských bojových umení Vadim Starov, ktorý tu viedol semináre boja zblízka. Zakladateľ školy Kurilla tvrdí, že išlo len o ukážkové hodiny. Foto – SSOŠ OOM

Bratislavská škola pre budúcich policajtov udržiava kontakty s ľuďmi okolo ruských špeciálnych jednotiek, ktorí tu viedli bojové kurzy.

Stredná odborná škola ochrany osôb a majetku je jediná tohto typu na Slovensku. Na okraji Petržalky vychováva mladých ľudí pre prácu v SBSkách, v polícii alebo v armáde. Žiaci sú školení v teórii a prejdú aj rôznymi kurzami prežitia či bojových techník.

Inštitút pre verejné otázky (IVO) upozorňuje aj na to, že sa študentom dostáva pod kožu aj prokremeľské videnie sveta, čo môže v budúcnosti predstavovať vážny problém pre bezpečnostné záujmy Slovenska.

Inštitút to píše vo svojej najnovšej štúdii, ktorá mapuje vplyv Ruska na fungovanie extrémistických a protizápadných skupín na území Slovenska. Autori štúdie Grigorij Mesežnikov a Radovan Bránik v nej zaradili túto strednú školu medzi organizácie, akými je parlamentná Kotlebova ĽSNS či polovojenská organizácia Slovenskí branci.

„Škola zamestnáva slovenských učiteľov a na špecializované kurzy sprostredkúva ruských inštruktorov. Medzi študentmi sa aj takto šíria názory, ktorú sú zamerané proti západu a proti NATO,“ píše sa v štúdii.

Bezpečnostné riziko?

Stredná odborná škola ochrany osôb a majetku (SSOŠ OOM) je súkromnou školou, ktorá funguje už desať rokov. Študuje na nej 200 žiakov, zhruba tretinu tvoria dievčatá. Školné stojí tisíc eur na rok, úspešným žiakom škola poskytuje aj štipendiá.

Podľa štúdie IVO na túto školu chodia aj deti policajných dôstojníkov, príslušníkov tajných služieb či takzvaných kukláčov. Študovala tam napríklad aj dcéra bývalého ministra obrany a veľvyslanca pri NATO Františka Kašického (za Smer).

Súkromná stredná odborná škola ochrany osôb a majetku sídli na okraji Petržalky, študentom ponúka aj internátne ubytovanie. Viaceré priestory využíva spoločne so Strednou odbornou školou technickou. Foto – SSOŠ OOM

Štúdium sa končí maturitou, časť absolventov potom nastupuje do polície a ďalších bezpečnostných zložiek. Pre túto prácu môžu mať lepšie predpoklady než absolventi iných stredných škôl, vrátane policajných.

„Viacerí inštruktori sú na špičkovej úrovni, žiaci sú rozdelení do malých tried, uplatňuje sa individuálny prístup,“ hovorí spoluautor štúdie Bránik, ktorý je autorom pasáží o tejto strednej škole.

To, že absolventi tejto školy prechádzajú plynule do polície či armády, považuje za vážny problém, dokonca za potenciálne bezpečnostné riziko.

„Medzi slovenskými policajtmi je už dnes mnoho sympatizantov Putina. Ich rady sa aj vďaka pôsobeniu tejto školy pomaly rozširujú. V budúcnosti môžu pre svoje nadpriemerné schopnosti zastávať veliteľské funkcie a nie je isté, či budú lojálni voči prozápadnej orientácii Slovenska,“ myslí si Bránik.

Žiaci sa školia v rôznych policajných technikách. Škola na stránkach píše, že sú pripravení napríklad pre službu v polícii, colnej správe, justičnej stráži či vojenskej polícii. Foto – SSOŠ OOM

Majster bojových športov

Zakladateľom a zriaďovateľom školy je Štefan Kurilla, ktorý patrí medzi najznámejších slovenských inštruktorov bojových umení. Okrem aikida a džuda sa venuje aj technikám Spetsnaz, ktoré boli vyvinuté pre potreby ruských špeciálnych jednotiek.

Kurilla závery štúdie Inštitútu pre verejnú politiku kategoricky odmieta – podľa neho škola žiakom prokremeľské názory nepodsúva. „Som zhrozený z toho, čo sa tam píše, to sú obyčajné klamstvá,“ hovorí.

Zdôrazňuje, že jeho škola nemá žiadnu ideológiu a je úplne apolitická. „Naša škola je budovaná na základoch a zásadách humanizmu, solidarity, demokracie a pevného partnerstva s Európskou úniou,“ podotýka.

Zakladateľom a zriaďovateľom školy je Štefan Kurilla, ktorý patrí medzi najznámejších majstrov bojových športov na Slovensku. Foto – Aiki.sk

Kurilla: Je to osobná pomsta

Autora štúdie Bránika obviňuje, že výpady voči jeho škole spravil z osobných dôvodov. „Jeho starší u nás študoval, mladší syn neprešiel talentovými skúškami, ani fyzickými a psychologickými testami. Sám pán Bránik sa opakovane pokúšal o nadviazanie spolupráce s našou školou, ale bol odmietnutý. To sú pravdepodobne dôvody jeho snahy o našu diskreditáciu,“ dodáva Kurilla.

Bránik sa dlhodobo venuje mapovaniu slovenskej extrémistickej scény. Pri téme Kurillovej školy nepopiera, že časť informácií pochádza aj od jeho syna, ktorý tam študoval a pred štyrmi rokmi úspešne zmaturoval.

„Všetky naše zistenia máme podložené, inak by nemohli vyjsť v odbornej štúdii. Väčšina týchto zistení sa však týka obdobia, keď môj syn už školu nenavštevoval,“ hovorí Bránik. Zároveň odmieta Kurillove slová, že by sa v minulosti uchádzal o spoluprácu so školou.

„Považujem za absurdné a hraničiace so zákonom, že zriaďovateľ školy zverejňuje v tejto súvislosti informácie o mojom maloletom dieťati, ktoré nemá s celou vecou nič spoločné,“ dodáva.

Ruskí špecialisti na škole

Niektoré z jeho tvrdení sa dajú overiť aj priamo na stránke školy.  Kurilla sa tam hlási k tomu, že sa okrem japonských bojových umení venuje aj technikám ruských špeciálnych zložiek Spetsnaz.

„Bol ocenený ďakovným diplomom Ministra obrany SR, diplomom a vyznamenaním Ministerstva vnútra Ruskej federácie, ďakovným diplomom veteránov Spetsnaz z Ruska,“ píše na webe školy.

Kurilla a inštruktor ruských bojových umení Starov počas jednej z jeho návštev na pôde školy. Foto – SSOŠ OOM

Kurilla hovorí, že techniky Spetsnaz učil aj študentov, ale iba príležitostne. „Mali sme jeden tréning systému Spetsnaz rovnako, ako máme tréningy aikida, džuda, karate alebo thajského boxu. Učím ich všetky techniky, ktoré sú dôležité pre sebaobranu,“ hovorí.

Bránik namieta, že niektoré kurzy viedli priamo ľudia, ktorí pôsobili v ruských špeciálnych jednotkách. „Niekoľkokrát do roka škola organizuje kurzy prežitia a tréningy rôznych ruských bojových umení, kam si pozývajú takýchto inštruktorov. Platia im cestu, pobyt a všetky náklady,“ tvrdí Bránik.

Kurilla to označuje za klamstvo – kurzy prežitia má škola schválené od ministerstva školstva a organizuje ich slovenská firma. „Neviem o tom, že by na ne jazdili ruskí inštruktori. Pri organizovaní týchto kurzov spolupracujeme s firmou, ktorá robí podobné akcie aj pre slovenských výsadkárov.“

Na stránkach školy je možné nájsť informácie, že ju opakovane navštívil Vadim Starov, bývalý príslušník ruských špeciálnych jednotiek a majster bojového umenia Systemy Spetznac. V máji 2015 žiakom predvádzal základy boja nožom na krátku vzdialenosť.

Video: Starov učí v roku 2015 žiakov základy boja s nožom

Už v roku 2011 sa v priestoroch, ktoré využíva škola, konal seminár ruského štýlu boja, na ktorý pricestoval aj dôstojník ruských špeciálnych jednotiek Roman Gruzinov alebo inštruktor ruských ozbrojených zložiek Valerij Majstrovoj.

Toto podujatie sa konalo pred udalosťami na Ukrajine, Putinovo Rusko ešte nebolo považované za protivníka západu – o ruskom štýle boje vtedy spravila krátky dokument aj Slovenská televízia.

Bránik s odkazom na svoje zdroje hovorí, že obaja Rusi sa zúčastnili aktivít školy aj v neskorších rokoch. „Ide o ilustratívny príklad toho, ako sa ľudia z prostredia ruských bezpečnostných zložiek snažia získavať vplyv v komunite bojových športov. Podobným spôsobom sa to dialo aj na Ukrajine,“ tvrdí.

Kurilla sa voči tomu ohradil. Rusi podľa neho absolvovali na škole iba ukážkové hodiny a nezúčastňujú sa žiadnych kurzov. „Na škole mali ukážkové tréningy aj Slovák Tomi Kid Kovács, Nilson Julia Tapia z Kolumbie, alebo Viktor Brebera z Česka,“ argumentuje Kurilla.

Časť výuky prebieha v teréne, na fotke zimný kurz prežitia 2017. Foto – SSOŠ OOM

Škola podľa neho spolupracuje primárne so slovenskými policajnými útvarmi – napríklad s Úradom na ochranu ústavných činiteľov, Čestnou strážou prezidenta, Útvarom osobitného určenia (takzvané Lynx commando) či Národnou kriminálnou agentúrou.

„Vaše spochybňovanie osôb na základe krajiny ich pôvodu považujeme za diskriminačné a akúkoľvek vašu snahu o ich spájanie s politikou kategoricky odmietame,“ dodal Kurilla.

Výlet s veteránmi na Slavín

O tom, aký má názor na Putina či NATO hovoriť nechce – vysvetľuje to tým, že je to jeho súkromná vec. „Učím študentov bojové umenia a nie politológiu, moje názory sú úplne nepodstatné.“

Jeho proruské sympatie sú však zrejmé, stačí sa pozrieť na niektoré podujatia školy. Vlani napríklad na Slovensko pricestovala skupina ruských veteránov druhej svetovej vojny aj novších ozbrojených konfliktov. Kurilla ich privítal na pôde školy a následne ich sprevádzal k pamätníku na Slavíne.

Vlani sa na pôde školy konalo stretnutie s ruskými veteránmi, v strede je Štefan Kurilla s pripnutou georgievskou stužkou, ktorú dnes používajú Rusi ako symbol víťazstva nad fašizmom, osvojili si ju aj separatisti na východnej Ukrajine. Foto – SSOŠ OOM

Počas podujatia mal Kurilla na saku oranžovo-čiernu georgievskú stužku. Tá je symbolom víťazstva nad fašizmom, v poslednom čase si ju ako poznávací znak osvojili aj separatisti na východnej Ukrajine.

„Prišli sem ruskí veteráni a tých sme si u nás uctili. Jeden veterán ma požiadal, aby som si dal túto stuhu, tak som mu vyhovel,“ vysvetľuje to Kurilla.

To podľa neho nijak nevyjadruje orientáciu školy, on to označuje len za jednu z mnohých návštev na jej pôde. „K nám jazdia rôzni hostia, napríklad sme tu mali aj japonského veľvyslanca. To nás teraz môžete obviniť z toho, že sympatizujeme s Japonskom.“

Kurilla s ruskými veteránmi na Slavíne. Foto – SSOŠ OOM

Prokremeľské názory na škole

V štúdii IVO sa tiež píše, že proruské videnie sveta má aj súčasný riaditeľ školy Svatopluk Škápík, ktorý je vo funkcii štyri roky. „Verí rôznym konšpiračným teóriám, napríklad aj tomu, že teroristické útoky 11. septembra 2001 zorganizovala CIA. Tieto názory otvorene komunikuje aj pred študentmi,“ píše Bránik v materiáli.

Podobné názory preberajú aj študenti. „Na základe osobných rozhovorov s mnohými z nich, z elektronickej komunikácie a z toho, čo zdieľajú na sociálnych sieťach, sa zdá, že až na výnimky ich pohľad koreluje s tým, čo šíria konšpiračné médiá, ako je Slobodný vysielač či Hlavné správy. Vyjadrujú nepriateľské postoje k USA a NATO a naopak silné proruské cítenie,“ dodáva štúdia.

Kurilla považuje za nezmysel, keď sa takéto názory žiakov dávajú do súvislosti s jeho školou. „Žiaci sa v škole neučia ani nezískavajú žiadne protieurópske ani protispoločenské názory.  Nemáme možnosť riešiť individuálne príspevky našich študentov,“ tvrdí.

Medzi študentmi súkromnej školy aj jej vedením sú podľa Bránika rozšírené prokremeľské názory. Foto – SSOŠ OOM

Faktom je, že protizápadné názory sú medzi mladými rozšírené aj na iných školách. Často ich získavajú vďaka Facebooku, kde sa šíria dezinformácie, zamerané často proti Západu.

Ak je toto myšlienkový svet budúcich príslušníkov polície a ozbrojených zložiek, je to problém. Slovensko oficiálne považuje členstvo v NATO a Európskej únii za základ svojej bezpečnosti a stability. Slovenská armáda má Putinovo Rusko zadefinované ako potenciálneho nepriateľa. Ako by sa zachovali v prípade vyhrotenia bezpečnostnej situácie policajti a vojaci, ktorí majú prokremeľské názory?

Denník N požiadal o stanovisko aj policajné prezídium. Spýtali sme sa, koľko absolventov Kurillovej školy pôsobí v rámci polície a či jej možnú proruskú orientáciu považuje za problém. Prezídium poskytlo iba všeobecnú odpoveď, že do policajného zboru môže vstúpiť každý uchádzač, ktorý spĺňa zákonom stanovené podmienky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie