Denník N

Po Sobotkovom ťahu ako z Borgenu má všetko v rukách nevyspytateľný Zeman (scenáre vývoja)

Hlavní politickí aktéri v Česku: Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. Foto – TASR
Hlavní politickí aktéri v Česku: Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. Foto – TASR

Prekvapivé rozhodnutie Bohuslava Sobotku dalo priestor Milošovi Zemanovi. Prezident rozhodne o tom, kto bude Česku vládnuť v najbližších mesiacoch.

Ak platí jeho vyjadrenie z minulosti, že je fanúšikom dánskeho seriálu Borgen, tak Bohuslav Sobotka použil ťah akoby vytrhnutý zo stratégie fiktívnej dánskej premiérky.

Český premiér hľadal východisko z ťažkej situácie, do ktorej sa dostal tým, že žiadal odchod svojho ministra financií Andreja Babiša. Očakávalo sa, že predsedu ANO odvolá, a podľa českých médií si to myslel aj sám Babiš.

Sobotka však napokon svoj názor zmenil a ministra financií neodvolal. Ako sám hovorí, pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami (majú byť 20. a 21. októbra) nechcel z Babiša, ktorý je už teraz najpopulárnejší politik, urobiť mučeníka.

Namiesto toho oznámil demisiu celej vlády. Podľa opozície sa správa ako „malý chlapec“, ktorý uteká pred problémami.

Kľúčový je Zeman

Opozícia kritizuje aj to, že Sobotka svojím krokom dal hlavné slovo prezidentovi Milošovi Zemanovi. Práve on teraz rozhodne o tom, či to súčasný kabinet aj napriek demisii potiahne ešte do volieb, alebo bude Česko riadiť niekto iný – vláda s novým premiérom alebo úradnícka vláda.

Českí politológovia hovoria o viacerých scenároch. Všetky dávajú priestor na taktizovanie Zemanovi, ktorý chce byť znovu českým prezidentom, a súčasná situácia mu môže ponúknuť priestor na to, aby rokoval s politickými stranami o tichej aj o otvorenej podpore.

Prvá možnosť je, že Zeman premiérovu demisiu neprijme. V tom prípade by sa celá kauza vrátila na začiatok a Sobotka by sa musel rozhodnúť, či Andreja Babiša, s ktorým vládnuť nechcel, predsa len odvolá, alebo poprie svoje vyjadrenia a s populárnym ministrom financií bude ešte niekoľko mesiacov vládnuť.

Sobotkov krok by však mohol znamenať aj to, že z vlády odíde iba on. Český právnik Zdeněk Koudelka, ktorý je podľa ČT blízky Zemanovi, zverejnil text, v ktorom sa venuje hlavne tejto možnosti.

„Naša ústava nehovorí, že demisia premiéra znamená demisiu vlády, hoci sa tak od roku 1997 často postupuje,“ tvrdí Koudelka. Jeho právny názor tak naznačuje, že Miloš Zeman by mohol nechať pri moci aktuálnych ministrov a vymenil by iba premiéra. Sobotka však hovoril o demisii celej vlády.

Šéfom novej vlády by sa tak mohol stať napríklad minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Naznačilo to aj hnutie ANO.

„Ideálne pre túto vládu by bolo, ak by ju opustil premiér Sobotka. Vláda žiadny problém nemá, je úspešná, vracia peniaze ľuďom, funguje, vytvorila dobrú atmosféru v spoločnosti a jediný, kto ju, bohužiaľ, kazí, je premiér,“ povedal podpredseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Otázne je, ako by sa k tomu postavili ostatné koaličné strany. ČSSD by prakticky tento boj prehrala, hoci by mala nového premiéra. Predseda strany Bohuslav Sobotka by totiž z celej situácie vyšiel ako porazený a víťazom by bol Babiš, ktorý by ostal ministrom financií.

Sobotka by tak v jesenných voľbách ako líder sociálnych demokratov nebol práve najdôveryhodnejší a teoreticky by to mohlo znamenať aj jeho pád v strane.

Do úvahy prichádza aj vláda bez Sobotku a Babiša, tú podľa českých Hospodárskych novín navrhuje vládne KDU-ČSL.

Premiér Babiš?

Ak by Miloš Zeman premiérovu demisiu prijal, môže Sobotku znovu poveriť zostavením vlády. Je jasné, že Sobotka s Babišom vládnuť nechce, čo znamená, že zostavenie koaličnej vlády by bolo veľmi ťažké. Ustúpiť by muselo Babišovo ANO.

Podobne ťažké by to mal aj Andrej Babiš, ak by sa Zeman, ktorý Sobotku aj ČSSD dlhodobo kritizuje, rozhodol, že zostavením novej vlády poverí lídra momentálne najpopulárnejšej českej strany.

Andrej Babiš to odmieta. Prieskumy z neho robia budúceho českého premiéra, preto je pre neho výhodnejšie počkať na „klasické“ voľby a v prípade výhry mať mandát na štyri roky, nie na štyri mesiace.

Ďalšou možnosťou je, že po prijatí demisie sa k moci dostane úradnícka vláda. To sa už stalo v roku 2013, keď Zeman po páde kabinetu Petra Nečasa do čela vlády postavil svojho bývalého kolegu Jiřího Rusnoka.

Z úradníckej vlády by podobne mohol ťažiť aj tentoraz, pozícia ústrednej postavy na politickej scéne by mu pred prezidentskými voľbami mohla pomôcť.

Budú predčasné voľby?

Špekulácie môže zastaviť parlament, ak sa poslanci rozhodnú, že chcú predčasné voľby. Za voľby musí zahlasovať trojpätinová väčšina českých poslancov, čo si vyžaduje dohodu naprieč politickým spektrom.

Problém je aj to, že predčasné voľby nemôžu byť menej ako tri mesiace pred pôvodným termínom. Ten je stanovený na 20. a 21. októbra, takže predčasné voľby by museli byť v polovici júla, teda počas dovolenkovej sezóny.

Aj tu však má konečné slovo Zeman, ktorý voľby vypisuje.

Kedy sa rozhodne?

Pražský hrad zatiaľ situáciu bližšie nekomentoval. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček iba vyhlásil, že prezident sa k vládnej kríze vyjadrí v pravý čas.

Kedy to bude, zatiaľ nie je jasné. Podľa Lidových novin Zeman svoje rozhodnutie oznámi až po tom, čo sa vráti z pracovnej cesty v Číne. Tá je naplánovaná na 11. až 19. mája.

Českí politólogovia medzičasom hovoria, že od nevyspytateľného Zemana sa dá čakať čokoľvek.

„Miloš Zeman je priekopník možností, ktoré nám nenapadajú. Takže si viem predstaviť, že z Pražského hradu môže prísť akýkoľvek recept,“ povedal pre ČT Lukáš Jelínek z Masarykovej demokratickej akadémie.

Český prezident bude podľa neho chcieť najprv otestovať koaličné strany, neformálne sa porozprávať s ľuďmi, ktorých pozná, a pripravovať si tak pôdu aj pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia najneskôr vo februári budúceho roku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie