Denník N

Turecko väzní vyše sto novinárov, namiesto dôkazov majú len ich články a statusy na Twitteri

Karikaturisti z celého sveta sa pripojili k výzvam na prepustenie tureckých novinárov. Foto – Amnesty
Karikaturisti z celého sveta sa pripojili k výzvam na prepustenie tureckých novinárov. Foto – Amnesty

Po celom svete sa bude dnes protestovať proti väzneniu novinárov v Turecku, kde po neúspešnom pokuse o prevrat stále prebiehajú čistky proti kritikom režimu.

Vyše sto tureckých novinárov čaká na proces, viac ako dvetisíc prišlo o zamestnanie. Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International preto zorganizovala celosvetové protesty „Žurnalistika nie je zločin“. Ich petíciu podpísalo už štvrť milióna ľudí. Protestovať sa chystajú aj pred tureckou ambasádou v Bratislave v stredu o 18.00. O situácii v Turecku sme sa rozprávali s expertkou AI Milenou Buyum.

Koľko novinárov je teraz vo väzení v Turecku?

Od neúspešného prevratu v júli 2016 bolo vyše 120 novinárov a zamestnancov médií uväznených bez riadneho súdu. Naša kampaň sa sústredí na to obrovské číslo novinárov, ktorí zostávajú vo vyšetrovacej väzbe po čistkách, ktoré sa rozbehli po prevrate so zjavným cieľom umlčať kritické názory a oponentov vlády.

Ako odôvodňuje vláda ich väznenie?

Vo väčšine prípadov nebola donedávna ani podaná obžaloba. Napríklad novinárov z denníka Cumhuriyet obžalovali len pár dní pred aprílovým referendom o novej ústave. Pritom ich zatkli už koncom októbra minulého roka.

Z čoho ich obvinili?  

Obžaloba má 306 strán, ale ani v nich nie je žiadny dôkaz, že by spáchali nejaký zločin, ktorý by si zasluhoval proces. Obsahuje len novinárske články či statusy na Twitteri ako dôkaz, že pomáhajú „teroristickým organizáciám“, ktorých nie sú členmi. Napríklad slávny investigatívny novinár Ahmet Şık je obvinený za svoj rozhovor s členom PKK (Kurdská strana pracujúcich). Vo väzení je od 30. decembra minulého roku, prvé zasadnutie súdu pritom bude až 24. júla. Sedem mesiacov po jeho zadržaní. Ďalším príkladom je stĺpčekár Şahin Alpay, ktorý zostáva vo väzbe od júla, krátko po puči. Dôkazom majú byť jeho kritické komentáre siahajúce ešte do rokov 2013-2014. Vraj dokazujú, že chcel napadnúť ústavný poriadok, obviňujú ho tiež z členstva v teroristickej organizácii.  

Bývalý šéfredaktor z Cumhyriet Can Dundar radšej žije v nemeckom exile – koľko kolegov má vo väzení?

Celkom dvanásť novinárov a členov vedenia redakcie bolo uväznených. Minulý mesiac zatkli aj účtovníka novín a držia ich v prísne stráženej väznici Silivri pri Istanbule.

Zatkli aj karikaturistov?

Musa Kart, karikaturista z Cumhuriyet, čelí obvineniam, že pomáhal teroristickej organizácii.

Koľko médií bolo zavretých po čistkách, ktoré sa rozbehli po prevrate?

Vyše 154 mediálnych organizácií dala zavrieť vláda podľa ľudskoprávnych organizácií v Turecku.

Ako teraz vyzerá mediálna scéna v Turecku, neboja sa novinári kritizovať prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana?  

Tí, čo sú kritickí voči vláde, majú strach. Za otvorené postoje sa teraz tvrdo platí vyšetrovaním a zatýkaním. To, samozrejme, vyvoláva autocenzúru, ktorá je zjavná. Priestor pre nezávislé médiá sa výrazne zmrštil.

Ako by mala reagovať EÚ?

Všetky zložky medzinárodného spoločenstva by mali využiť každú príležitosť a volať po prepustení novinárov. Reakcia musí byť oveľa väčšia a musí pokračovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie