Denník N

Posledný televízny súboj: Le Penová kričala a pomáhala si klamstvami, Macron presvedčil viac divákov

V poslednej televíznej debate zaznelo viac urážok ako vecných argumentov. Foto – TASR/AP
V poslednej televíznej debate zaznelo viac urážok ako vecných argumentov. Foto – TASR/AP

Svojho súpera vykresľovala líderka Národného frontu ako poskoka odchádzajúceho prezidenta Hollanda. Macron poukazoval na jej amaterizmus a klamstvá, ktoré šírila v priamom prenose.

Bolo to naposledy, čo sa stretli v jednom televíznom štúdiu. Emmanuel Macron a Marine Le Penová presviedčali Francúzov v priamom prenose, štyri dni pred druhým kolom prezidentských volieb, aby im dali svoj hlas.

Bol to nevyrovnaný boj, pretože Le Penová sústavne útočila na Macrona, ktorý sa bránil a opravoval nepravdy, čo v štúdiu používala. Keď potom denník Guardian napísal, že Le Penová hovorí o Macronovi a Macron o Francúzsku, nemohol to vystihnúť lepšie.

Tím okolo centristu Emmanuela Macrona sa pred televíznou debatou obával, že si z nezávislého kandidáta Le Penová urobí boxovacie vrece a v priamom prenose bude na neho bezhlavo útočiť. Nakoniec sa tomu mladý politik nevyhol, ale debatu ustál a podľa prieskumu presvedčil viac divákov (60 percent) ako jeho súperka.

Počas debaty hovoril pokojným hlasom, hoci Le Penová miestami tak kričala, že museli zasiahnuť moderátori, ktorí sa väčšinu času len bezradne prizerali.

Taký dvaapolhodinový súboj Francúzi ešte nevideli. Bol plný Le Penovej nervózneho smiechu a afektovaných gest, a Macronej snahy dostať sa k slovu.

Nebezpečná nacionalistka verzus arogantný rozmaznanec

Osobné útoky na adresu súpera si však neodpustil ani jeden. V prázdnom štúdiu bez divákov Macron označil Le Penovú za nebezpečnú nacionalistku, ktorá je navyše skorumpovaná, klame a Francúzsko by dostala do občianskej vojny.

Macron je podľa Le Penovej arogantný, rozmaznaný, stretáva sa s islamistami a chce zničiť Francúzsko v prospech veľkých ekonomických záujmov. V diskusii tak šlo skôr o urážky ako o riešenia problémov Francúzska.

„Kandidátka Národného frontu sa od prvých minút pustila s neobvyklou agresivitou do debaty, v ktorej sa súperi obvykle snažia vysvetliť svoj projekt,“ napísal v analýze denník Le Monde. „Jej protivník sa proti takejto jedovatosti snažil predstaviť svoje návrhy, ale márne.“

Le Penová mala celý čas pred sebou papiere, do ktorých sa často pozerala, hľadala údaje, kým Macron žiadne poznámky nepoužíval. „Počkám, kým si informáciu nájdete v papieroch,“ robil si z nej žarty, keď sa strácala v údajoch, vo faktoch a svojich poznámkach. Ona ho za to nazvala arogantným a detinským.

Hádali sa už pri prvej ekonomickej téme – nezamestnanosti a tvorbe pracovných miest, čo sú problémy, ktoré popri terorizme najviac trápia Francúzov.

Namiesto diskusie to však bola lekcia z ekonomiky, ktorú Macron dával v priamom prenose Le Penovej. Opravil ju, keď nesprávne uviedla, že Francúzsko platí EÚ 9 miliard ročne, pričom podľa správy Európskeho parlamentu je to 6,1 miliardy.

„Vašou stratégiou je jednoducho hovoriť klamstvá a povedať, čo v našej krajine nie je dobré,“ povedal Macron Le Penovej, keď nepredstavila žiadne riešenia vysokej nezamestnanosti. Ona ho zas obvinila, že uprednostňuje nekontrolovateľnú globalizáciu. A tak to bolo celý čas.

Le Penová svoje minúty nevenovala riešeniam problémov, ale skôr útokom na Macrona, ktorého opakovane označovala za ministra vlády odchádzajúceho prezidenta Francoisa Hollanda. Vyčítala mu chyby vlády, z ktorej odišiel, a nakoniec ho nazvala Hollande junior.

Macron sa zas snažil ukázať Le Penovej amaterizmus a nebezpečenstvo pre Francúzsko. „Hovoríte nezmysly,“ povedal jej niekoľkokrát. „Nie ste dôveryhodná.“

Občianske vojna v rukách Le Penovej, EÚ v rukách Macrona

Ďalšou kľúčovou témou, pri ktorej sa kandidáti na francúzskeho prezidenta úplne rozišli, bol terorizmus.

Le Penová obvinila Macrona, že vo svojom volebnom programe sa tejto téme vôbec nevenuje, hoci je to najväčší problém krajiny. Centrista na to reagoval, že terorizmus bude prioritou najbližšieho roka, avšak nemožno ho riešiť zatvorenými hranicami tak, ako navrhuje Le Penová. Podľa neho treba vyriešiť dôvod, prečo vo Francúzsku útočili tí, ktorí sa v krajine narodili a vyrastali.

Le Penová naďalej trvala na zákaze náboženských symbolov, vrátane moslimskej šatky, na všetkých verejných miestach. Macron ju varoval, že takýto zákaz rozdelí Francúzsko a povedie k občianskej vojne, ktorú podľa neho teroristi chcú. „Teroristi chcú, aby boli medzi nami rozdiely,“ povedal krajne pravicovej političke.

Okrem terorizmu sa najviac hádali pri téme Európskej únie, ohľadne ktorej majú odlišné postoje. Kým Le Penová chce usporiadať referendum o vystúpení krajiny z EÚ, Macron chce v rámci Únie väčšiu spoluprácu, otvorené a európske Francúzsko.

„Francúzsko bude viesť žena, buď ja, alebo Merkelová,“ povedala Le Penová so smiechom, keď hovorila o tom, ako chce Macron Francúzsko „odovzdať“ Nemecku.

Keď spomenula, že všetci sa báli brexitu a Británia z neho bude nakoniec profitovať, Macron reagoval, že tieto dve krajiny nemôže porovnávať, pretože na rozdiel od Francúzska v Británii nikdy nebolo euro.

Denník Le Monde krátko po televíznej debate upozornil na všetky nepravdivé tvrdenia, ktoré Le Penová použila. Bolo ich až 19 a týkali sa predovšetkým ekonomických tém – eura, bankovej únie, počtu pracovných miest. Niektoré Macron stihol v priamom prenose opraviť, pri iných sa k slovu nedostal.

„Francúzi si zaslúžia niekoho lepšieho, ako ste vy. Zaslúžia si pravdu,“ povedal jej.

Keď na záver dostali obaja dve minúty, aby predstavili svoj plán pre Francúzsko, nezmenili svoju rétoriku a tón debaty.

Le Penová povedala, že Macron nebráni Francúzsko, ale trh a obchod. Uviedla tiež, že Francúzsko je podľa nej v chaose a treba ho obnoviť.

Macron poznamenal, že Le Penová dostala dve minúty, ale počas nich len urážala svojho protivníka. Povedal tiež, že jej volebný program je založený na strachu a klamstvách rovnako, ako to bolo v prípade jej otca. Na záver tiež uviedol, že chce Francúzsko zreformovať.

„Išlo o mimoriadne zmätočnú debatu, ktorá nemohla pomôcť Francúzom, miesto argumentov boli urážky. Nikdy som nič také nevidel,“ povedal pre Figaro Christian Delporte z Univerzity Versailles-Saint Quentin. „Viem si predstaviť sklamanie Francúzov.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie