Denník N

Babiš dával úlohy reportérovi, novinári v MF Dnes zvažujú hromadné výpovede

Český vicepremiér Andrej Babiš tvrdí, že neovplyvňuje médiá. Uniknutá nahrávka ukazuje, že riadil redaktora MF Dnes. Foto – TASR
Český vicepremiér Andrej Babiš tvrdí, že neovplyvňuje médiá. Uniknutá nahrávka ukazuje, že riadil redaktora MF Dnes. Foto – TASR

Český vicepremiér Andrej Babiš čelí ďalšej kauze – tentoraz pre ovplyvňovanie médií. Robert Břešťan z portálu HlídacíPes.org potvrdzuje, že ide o veľký škandál, no predpokladá, že s jeho podporou to výraznejšie nezamáva.

„Ja by som to teraz nedával. Počkal by som až na budúci rok,“ hovorí Andrej Babiš redaktorovi českého denníka MF Dnes v nahrávke, ktorá v stredu unikla na internet.

Redaktor mu dá za pravdu a podvolí sa. Od včerajška už v denníku nepracuje, vydavateľstvo ho po škandále prepustilo. Výpoveď však teraz podľa informácií aktuálne.cz zvažuje aj niekoľko ďalších novinárov.

„Atmosféra v redakcii je veľmi napätá. Ľudia, ktorí vždy robili svoju prácu s čistým svedomím, cítia veľké sklamanie z kolegu Přibila aj z jeho nadriadených,“ hovorí pre portál nemenovaná redaktorka iDnes.cz.

Niekoľkí už pre kauzu, ktorá súvisí s Babišom, zvažujú výpoveď. V spoločnom vyhlásení sa od správania svojho kolegu dištancovali.

Český minister financií, naopak, po vlastných kauzách nevidí dôvod ustupovať zo svojich pozícií.

Trvá na tom, že médiá, ktoré ešte donedávna vlastnil priamo, neovplyvňuje, a nahrávky považuje za súčasť kampane proti jeho osobe.

Chovali sme si hada na prsiach

Jeho kolegovia z vládnej koalície si však myslia, že ide o ďalší dôkaz toho, že Babiš sa prevedením svojich spoločností do zvereneckého fondu vplyvu v médiách nevzdal.

„Veľakrát som počul, ako Andrej Babiš hovorí, že svoje médiá neovplyvňuje a neriadi. Toto dokazuje, že verejne klamal,“ napísal na Twitteri Bohuslav Sobotka.

Čechov vyzval na to, aby si nahrávku vypočuli.

Podobne reagoval aj minister vnútra z ČSSD Milan Chovanec, ktorý nahrávky považuje za „zásadný problém pre ďalšiu koaličnú spoluprácu“. Babiša označil za hada, ktorého si sociálni demokrati chovali na prsiach.

„Bol by som rád, keby sa občania pozreli na internet na nahrávky Andreja Babiša, kde jednoznačne riadi svojich novinárov v prospech svojho hnutia, snaží sa ničiť svojich politických oponentov cez svoje médiá. Nech sa ľudia pozrú, čo je Andrej Babiš zač,“ dodal neskôr Chovanec vo vysielaní ČT.

Babiš sa s redaktorom v nahrávke rozpráva hlavne o uverejnení článkov, ktoré by mohli poškodiť politikov z ČSSD.

Aj preto šanca na to, že súčasná česká vláda dokončí svoje funkčné obdobie, aj po Sobotkovej demisii výrazne klesla. Momentálne je najpravdepodobnejšia vláda bez Babiša aj bez Sobotku.

Lex Babiš

Český parlament v januári schválil zákon o konflikte záujmov známy ako Lex Babiš. Zákon zakazuje firmám, v ktorých majú členovia kabinetu minimálne štvrtinový podiel, aby sa uchádzali o verejné zákazky a dotácie. Okrem toho im zakazuje, aby prevádzkovali rozhlasové a televízne vysielanie a vydávali periodickú tlač.

Český minister financií preto previedol svoje spoločnosti Agrofert a SynBiol, pod ktoré spadá aj mediálna skupina Mafra, do zvereneckého fondu. Mafra v Česku vydáva napríklad denníky MF Dnes a Lidové noviny.

Babiš od toho času tvrdí, že médiá nijako neovplyvňuje, no jeho politickí kolegovia to už dlhšie spochybňujú. V nahrávke redaktorovi napríklad hovorí, aby kompromitujúce materiály na českého ministra zdravotníctva Miloslava Ludvíka ešte nezverejňoval a počkal s tým na budúci rok.

Diskutujú aj o informáciách, ktoré sa týkajú minulosti premiéra Bohuslava Sobotku a obchodných záujmov Milana Chovanca. Aj v tomto prípade Babiš redaktorovi hovorí, aby informácie nezverejňoval hneď.

Denník MF Dnes už redaktora, ktorý sa v nahrávke rozpráva s Babišom, prepustil. Vo svojom oficiálnom vyhlásení jeho vydavateľstva Mafra uvádza, že nevie, kto, kde a kedy a na čie zadanie nahrávku vytvoril, no prepustením redaktora chce vydavateľstvo chrániť svoju integritu.

V reakcii na nahrávku z denníka odišiel aj novinár Jan Sůra, ktorý dlhé roky písal o doprave a železniciach.

Babiš vplyv odmieta

Babiš si aj po zverejnení najnovšej nahrávky stojí za tým, že médiá neovplyvňuje a že ide len o útok na jeho osobu.

„Ja tie nahrávky nepoznám. Môžem iba povedať, že je veľmi zvláštne, ak niekto sleduje vicepremiéra a nahráva nejaké veci,“ povedal Babiš podľa Lidových novín. Nahrávky považuje za špinu a súčasť kampane proti jeho osobe.

To, že nahrávky sú naozaj pravé, sa však minister financií nesnažil vyvrátiť.

Šéfredaktor českého investigatívneho portálu HlídacíPes.org Robert Břešťan pre Denník N povedal, že nahrávka potvrdzuje Babišov vplyv v médiách. „Z právneho hľadiska už Andrej Babiš nie je majiteľom Mafry, ale v skutočnosti tak stále vystupuje,“ myslí si Břešťan.

Upozorňuje však na to, že nie je jasné, kedy nahrávka vznikla a či vznikla po tom, čo sa Babiš oficiálne svojho vplyvu vo vydavateľstve vzdal. Rovnako nie je jasné ani to, za akých okolností nahrávka vznikla a kto je jej autorom.

Bez ohľadu na to je Babišovo ovplyvňovanie médií veľký problém a podľa Břešťana je jasné, kto na tom získava.

Český portál neovlivni.cz uvádza, že nahrávky podľa všetkého boli vyhotovené v jeho vlastnom podniku s názvom Sokolovne.

Babiš neplánuje vyvodiť žiadnu politickú zodpovednosť a aj naďalej ostáva lídrom ANO, podľa prieskumov momentálne najsilnejšej politickej strany.

A to aj napriek tomu, že na internete sa ešte skôr objavila aj iná nahrávka, v ktorej sa český minister financií vulgárne vyjadruje o ministroch z ČSSD. Premiér Bohuslav Sobotka je podľa neho „najväčšia sviňa, akú pozná“ a „blbeček“.

Babiš v súvislosti s nahrávkami plánuje podať trestné oznámenie. „Považujem za škandál, že podpredseda vlády a bezpečnostnej rady je odpočúvaný,“ povedal líder ANO.

Môže mu to uškodiť?

Babišova strana ANO je pred októbrovými (ak nebudú predčasné voľby) parlamentnými voľbami najväčším favoritom a jeho súperi sa ho snažia oslabiť tým, že poukazujú na jeho miestami pochybné podnikanie a kauzy z minulosti.

Či ho môže poškodiť aj nahrávka? Robert Břešťan súhlasí, že je to obrovský škandál, ale dodáva, že z pozície novinára to vníma inak a verejnosť to nemusí až tak zasiahnuť.

Pripomína kauzu televízie Prima, s ktorou prišiel práve HlídacíPes.org. Vedenie Primy vtedy priamo ovplyvňovalo spravodajstvo, keď redaktorom nariadilo, aby tému utečencov prezentovali ako hrozbu.

Verejnosť to však podľa neho skôr vnímala tak, že majiteľ má právo na to, aby svojim ľuďom hovoril, čo budú robiť, a aby médium fungovalo podľa jeho predstáv.

Babiš však podľa neho už má za sebou niekoľko veľkých káuz a je len otázkou času, keď si voliči uvedomia, že český minister financií naozaj často nepostupoval tak, ako by mal. „Skôr či neskôr pohár pretečie,“ tvrdí Břešťan.

Viac ako Babiša môže kauza poškodiť médiá, ktoré aj bez toho bojujú s klesajúcou dôverou verejnosti, ktorá čoraz viac vyhľadáva takzvané alternatívne zdroje správ.

„Kauza jednoznačne vrhá negatívne svetlo na novinárov, mrzí ma, že aj na tých zodpovedných, ktorí pracujú v tituloch vydavateľstva Mafra,“ hovorí Břešťan. Môže to podľa neho posilniť dojem, ktorý má veľká časť verejnosti, že novinári sú zapredaní a píšu na zákazku vplyvných ľudí a politikov.

Kampaň sa začala

Babiš medzitým namiesto vyvodenia zodpovednosti spustil vlastnú kampaň. Na utorkové vystúpenie Bohuslava Sobotku sa zjavne vopred pripravil a už v stredu v českých médiách vyšli inzeráty, ktoré Babiša posúvajú do pozície mučeníka.

Líder ANO je na nich zobrazený so zalepenými ústami a pýta sa: „Prečo nás chce ČSSD dostať z vlády a navrhla demisiu? Čoho sa bojí? Že toho vieme príliš veľa?“

Kampaň vo väčšine tlačených denníkov podľa českého portálu Echo24 stála približne 2,2 milióna korún, ktoré by strana mala zaúčtovať do oficiálnych nákladov na kampaň. Babiš však tvrdí, že o predvolebnú kampaň nejde, hoci hovorca strany potvrdil, že to plánujú započítať do nákladov.

Spoločné vyhlásenie redaktorov MF Dnes:
My, níže podepsaní, považujeme za nutné vyjádřit se k audionahrávkám nyní již bývalého komentátora MF DNES Marka Přibila pořízeným na schůzkách s ministrem financí a faktickým vlastníkem vydavatelství Mafra Andrejem Babišem. Razantně se distancujeme od chování našeho kolegy, protože je neprofesionální a nemorální. Odmítáme, že Andrej Babiš má jakoukoliv možnost skrytě ovlivňovat nebo manipulovat obsah našich článků. Považujeme za nepřípustné, aby se jakýkoliv novinář scházel s politikem a nabízel mu kompromitující materiály. Stejně nepřípustná je podle nás pomoc média jakémukoliv politikovi v jeho činnosti. A těmito zásadami se bezvýhradně řídíme. Selhal také Andrej Babiš, který opakovaně prohlásil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu titulů společnosti Mafra. Z náhrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal. Jako redaktoři a editoři redakcí MF DNES a iDNES.cz čestně prohlašujeme, že jsme vždy pracovali a pracujeme v souladu s novinářskou ctí a etickým kodexem, k jehož znění jsme se zavázali. Velká část obou redakcí je tvořena lidmi, kteří v nich působili ještě před majetkovým vstupem Andreje Babiše. Vždy jsme považovali žurnalistiku za svoje poslání. Navzdory kritice veřejnosti a kolegů z branže čestně prohlašujeme, že jsme články nikdy nepsali na zakázku a k novinářské práci přistupovali s maximální možnou objektivitou. Na nahrávkách zaznívá i jméno ředitele rozvoje Františka Nachtigalla, který se měl na možném ovlivňování podílet. Apelujeme na něj, na vedení vydavatelství, šéfredakci i majitele Andreje Babiše, aby všemi silami zabránili opakování podobné situace a vyloučili jakýkoliv politický vliv na naši práci a obsah novin a zpravodajského webu.
Zdroj: info.cz

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie