Denník N

Danko sa z dovolenky vrátil plný emócií, pri kauze pošta si spomenul aj na svoju jazvu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu Andrej Danko stále tvrdí, že o otváraní pošty poslancov nevedel. Odmieta odvolať kancelára Guspana a dnes už ľutuje bozkávanie výložiek.

Nespravodlivo obvinený, pošpinený a kriminalizovaný – tak sa cíti predseda parlamentu a SNS Andrej Danko po svojej druhej väčšej kauze. V prípade otvárania listov poslancov vlastnú zodpovednosť odmieta a o post neprišiel ani kancelár Národnej rady Daniel Guspan.

Prvú tlačovú konferenciu po viac ako týždni na dovolenke sa snažil Danko obrátiť na city. Pôsobil až smutne, snažil sa kontrolovať svoj prejav. Jediné, čo pri listoch pre poslancov priznal, je „nešťastný výklad niektorých ustanovení“ nariadenia o otváraní zásielok, ktoré umožňovalo korešpondenciu pre poslancov s vulgarizmami odložiť a neskôr skartovať.

Do týchto schránok dostávajú poslanci poštu. foto N – Tomáš Benedikovič

Priznal si aj chybu, ktorá sa ale otvárania listov netýkala. Oľutoval bozkávanie kapitánskych výložiek v priamom prenose, teda udalosť z januára tohto roku. „V tom vynervovaní a v emóciách som dospel k niečomu, čo naozaj urobilo veľkú radosť tým, ktorí to spôsobiť chceli,“ spomínal.

Obeť z Kafkovho Procesu

V kauze listy dáva najavo, že sa už poučil a komunikuje pokojnejšie. „Je pravda, že som pochopil, a odpusťte mi tú patetiku, i hlavného hrdinu z románu Franza Kafku Josefa K., ktorý bol obvinený, pošpinený, obžalovaný a potom popravený,“ prirovnal sa k hrdinovi slávneho románu Proces. „Dovoľte mi hlásiť sa aj o moje práva. Dovoľte mi, aby ma opoziční lídri neurážali osobne, aby ma neponižovali ako človeka, mám svoju rodinu, svojich blízkych, ktorých milujem, aj svoje deti.“

Danko ešte pred tlačovkou v prvý pracovný deň po návrate do práce prijal kancelára Guspana a rozhodol o zrušení najspornejšieho článku nariadenia, podľa ktorého sa kontrolovali listy poslancov. Opozícia to považuje za priznanie si viny. Podľa informácií Denníka N by sa už nemalo opakovať, že sa podobné zmeny, ktoré sa týkajú všetkých poslancov alebo klubov, dozvedia, až keď začnú platiť.

Andrej Danko a jeho kancelár Daniel Guspan. Foto – TASR

Nové nariadenia by tak mal kancelár oznámiť aj zákonodarcom. Guspanovo zotrvanie na tomto mieste ešte nemusí byť definitívne. Danko by ho mohol odvolať, keby napríkad prokuratúra skonštatovala, že postupoval nezákonne.

Smer a Most ho uchránili

Mimoriadna schôdza na odvolanie Danka sa nekonala, keďže koaliční poslanci neschválili program navrhnutý opozíciou. Predseda Národnej rady sa pokusu rozbehnúť schôdzu ani nezúčastnil. Na tlačovke to vysvetľoval tým, že predsa nemôže viesť schôdzu, na ktorej ho odvolávajú. Schôdzu nemusí viesť predseda, ale ktorýkoľvek z podpredsedov, čo sa aj stalo.

Ešte pred obedom ho čakalo dôležité rokovanie koaličnej rady, ktorá sa dohaduje na tom, ako bude vyzerať sociálny balíček, ktorý chcú oznámiť ešte pred letom.

Od 14.00 ho potom čakala tlačovka o kauze otvárania listov pre poslancov, ktorú začal dlhým monológom. „Viem, že nie som v tejto funkcii večne. Mám však i ja jedno zdravie a to si po minulom roku neskutočne vážim. Preto nebudem reagovať na osobné útoky opozície,“ zaprisahal sa a tentokrát sa skutočne Igorovi Matovičovi menovite na rozdiel od mnohých predošlých vystúpení nevenoval.

Na Matoviča tentokrát spomínal Andrej Danko menej. foto N – Tomáš Benedikovič

„Verejne vyhlasujem, že som žiadne listy nekázal otvárať, ani nečítal.“ Podľa predsedu parlamentu ani nikto iný v parlamente neotváral zásielky účelovo, aby poškodil opozíciu. Odmietol „popravovať ľudí na základe tlačových besied opozície“. Na otázku, či nebolo chybou, že otváranie pošty poslancom vopred neoznámili, Danko neodpovedal a odišiel z tlačovky.

Jazve sľúbil dovolenku

Líder SNS sa opakovane vracal k svojej minuloročnej chorobe – operácii žalúdka pre podozrivý nález. Odchod na dovolenku a to, že odtiaľ nereagoval na kauzu otvárania listov, vysvetľoval tým, že si presne rok po chorobe išiel oddýchnuť. „Keď som minulý rok ležal na Kramároch, tak som si povedal, že pre svoju dvadsaťcentimetrovú jazvu urobím jednu vec: presne na dni, keď som ležal na Kramároch bezvládne, si oddýchnem,“ vravel a ešte dodal, že jeho jazva mu je prednejšia ako niektorí krikľúni v opozícii.

Médiá vyzýval, aby sa zamysleli nad tým, aké slová na jeho adresu vysielali, a spochybňoval aj Denník N a upozorňoval na záujmy jeho spolumajiteľov, ktorí to podľa neho financujú a snažia sa o zmenu politickej klímy. Kritizoval, že sa Denník N nevenoval stretnutiu predsedov európskych parlamentov, ktorý organizoval. Nepozdávalo sa mu ani to, že zverejnil rozhovor s Ivanom Štefunkom z iniciatívy Progresívne Slovensko.

Predseda SNS odmieta poskytnúť rozhovor pre Denník N už dva roky.

Opozícii to nestačí

OĽaNO, SaS a Sme rodina ešte ráno dúfali, že koalícia program schôdze schváli a Danko bude aféru s listami vysvetľovať osobne v pléne. Podľa Igora Matoviča predseda parlamentu spáchal atentát na ústavu a ľudské práva. „Dokázali, že pohŕdajú ústavou, ľuďmi a kryjú kapitána Danka, ktorý pohŕda ľuďmi tiež, lebo prikázal čítať ich listy.“

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová z SaS si myslí, že Danko osobne pochybil nielen otváraním listov poslancov, ale aj svojím odchodom na dovolenku. Bola podľa nej jeho povinnosť sa z dovolenky vrátiť a kauzu vysvetliť. Boris Kollár zasa hovoril, že boli v prvom rade porušené práva občanov, ktorí sa dôverou obracali na poslancov. A nikto im nebol schopný povedať ani slovo „prepáčte“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie