Denník N

Po nás potopa

Novodobí furmani dnes ponúkajú tri druhy zvážania dreva, resp. približovania, ako tomu hovoria – s pomocou koní, traktora alebo špeciálnou lesnou lanovkou (na snímke). Foto – Lesni.stroje.kvalitne.cz
Novodobí furmani dnes ponúkajú tri druhy zvážania dreva, resp. približovania, ako tomu hovoria – s pomocou koní, traktora alebo špeciálnou lesnou lanovkou (na snímke). Foto – Lesni.stroje.kvalitne.cz

Stratili sme sa v lese, lebo lesníci vyrúbali aj stromy s turistickými značkami.

Vysoko v Javorníkoch na samote Chlebcovce mal pradedo chalupu obkolesenú vysokými smrekmi, dubmi a bukmi. Vždy to bolo tmavé vlhké miesto, ráno bola dlho rosa, sneh po zime zliezol až niekedy v máji, ale v lete tam bolo príjemne chladno. Urbárnici rúbali toľko stromov, koľko potrebovali pre vlastnú potrebu, lebo vedeli, že keď vyrúbu viac, bude drevo chýbať aj im, aj lesu.

Minulý rok sa všetko zmenilo, celý ten veľký les zrazu zmizol a my sme nad chalupou zrazu uvideli namiesto stromov holé nebo. V priebehu roka lesníci dohola vyrúbali to, čo tam rástlo desiatky rokov, a drasticky pritom zničili lesné cesty, pramene, porasty malín a čučoriedok. Ťažké mechanizmy pri zvážaní udlávili cesty tak, že sa voda pri väčších dažďoch valila dolu do doliny a vymývala meter hlboké brázdy.

Všade blato, dolámané stromy, zničené hektáre voľakedy malebných lesov. A niekoľko kilometrov nižšie podmyté cesty a vybrežené rieky.

Rovnaký obraz v okolí Martina, Považskej Bystrice, v Karpatoch, na Liptove, v pralesoch na východe, na okrajoch biosférických rezervácií, v národných parkoch aj v lesoch urbárnikov. Zničené mokrade, rašeliniská, studničky, lesné cesty a už nehovorím o zvieratách, vtákoch. Koho by už len zaujímali nejaké zvieratá.

Stalo sa nám, že sme sa s deťmi stratili v lese, lebo lesníci vyrúbali aj stromy s turistickými značkami. Počuli sme od domácich o nákladných autách, ktoré drevo odrážajú skoro ráno, ešte za tmy, aby sa nevedelo, koľko a kam sa zváža. A najnovšie počuť o vybrežených riekach, podmytých cestách, o liptovských dedinách odrezaných od hlavných ciest, o ľuďoch, čo sa utopili – i keď pršalo len niekoľko dní.

Stará mama nám rozprávala, ako voda splavovala pôdu z polí, keď komunisti znárodnili polia, rozorali medze a vyrúbali slivky, ktoré tie medze podopierali. A teraz sa pozerá, ako sa história opakuje, potokom pod jej oblokom sa valí mútna voda z dočista oholených svahov.

Lesy sú neoddeliteľnou súčasťou obrazu Slovenska. Či ide o okolie riek, alebo o naše pohoria, takmer vždy je niekde na obzore les, alebo aspoň lesík. Tú zeleň vystupujúcu na horizonte vnímame takmer podvedome… toľko romantický citát zo stránky štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky, aj vďaka ktorému už lesíky na obzore rednú.

Obraz Slovenska sa však mení tak, že ak budeme chcieť k nám lákať turistov, budeme musieť na tých holoruboch vystavať húsenkové dráhy a nákupné centrá. Bilbordmi sa všetky tie rany zakryť predsa len nedajú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie