Denník N

Zeman si to určite užije

Hlavní politickí aktéri v Česku: Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. Foto – TASR
Hlavní politickí aktéri v Česku: Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. Foto – TASR

Jednou z mála istôt českej politiky je, že si prezident vyberie také riešenie krízy, ktoré najviac pomôže jemu.

Český premiér Bohuslav Sobotka v utorok zbrkle oznámil svoju demisiu ako jediné východisko zo situácie, keď nemohol odvolať vlastného ministra financií Andreja Babiša a zároveň s ním vraj ani nemohol ďalej byť v jednej vláde.

Potom zaradil spiatočku a oznámil, že demisiu nepodá hneď, ale až v polovici mesiaca po návrate prezidenta Miloša Zemana z Číny. A medzitým zistí, ako by súčasná vládna koalícia mohla pokračovať ďalej.

Lenže to je problém. Podľa Sobotku by musela byť nová vláda bez Babiša. Ten je však šéfom a hlavne vlastníkom druhej koaličnej strany ANO a z vlády odísť nechce. ANO, naopak, požaduje novú vládu s Babišom, ale bez Sobotku. A aby bola zábava úplná, najmenšia vládna strana, ľudovci, chce vládu bez Sobotku aj bez Babiša.

Nie je to úplne neriešiteľná situácia. Sobotka pripúšťa, že by novú vládu nemusel riadiť on, ale niekto iný z jeho sociálnodemokratickej strany. A Babiš môže zistiť, že mu vlastne pobyt mimo vlády vyhovuje. V októbri budú v Česku parlamentné voľby a on by tak mal oveľa viac času na kampaň.

Zároveň by sa mohol tváriť ako zodpovedný a nesebecký politik, ktorý dokáže prekonať osobnú krivdu a v záujme krajiny a politickej stability nechá vládu dovládnuť. Plus by sa už tradične mohol vydávať za mučeníka, ktorého pripravili o funkciu a hlavne o možnosť „pracovať pre ľudí“, ako rád opakuje.

V kampani by tieto jednoduché posolstvá a emócie opäť zafungovali lepšie než správy o ministrových podvodoch a konfliktoch záujmov – tie sú pre väčšinu voličov aj tak nepochopiteľné.

To by však vyžadovalo, aby Babiš zo svojho odvolania či zotrvania vo funkcii neurobil vec prestíže. Ak by trval na vládnej funkcii, sociálni demokrati by potopili svojho predsedu a boli by za šašov a slabochov, ak by sa s tým zmierili. To si pred voľbami nemôžu dovoliť.

Možné však je aj to, že koaličné strany túto dilemu vôbec nebudú musieť riešiť. Zeman si najprv užije pobyt v Číne, kde sa vždy cíti dobre, a ak Sobotka skutočne demisiu podá, užije si potom doma aj to, že na českej politickej scéne opäť rozhoduje on. Vlastne si prezident svoju novú šancu naplno užíva už dnes. Krásne to predviedol tým, ako na Pražskom hrade váhavého Sobotku dostal do trápnej situácie.

Zeman sa predbežne tvári, že nechce vládu jednoducho vyberať sám. Je však známy pružnosťou svojich postojov a v minulosti už niečo podobné urobil.

Prezidentská vláda zložená z jeho vlastných ľudí by mu pritom vyhovovala najviac. Ako upozornil v Českej televízii politológ Tomáš Lebeda, takáto vláda by mohla vďaka nejasným formuláciám českej ústavy byť bez ohľadu na parlamentné voľby pri moci až do prezidentských volieb, ktoré budú najneskôr vo februári budúceho roku.

Zeman opäť kandiduje na hlavu štátu a hlavnou úlohou novej vlády potom bude „prezidentovi vytvárať najlepšie podmienky na to, aby uspel v prezidentských voľbách“, hovorí Lebeda.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie