Denník N

S Urbaníkovou sa sporí o peniaze ďalšia autorka, spisovateľke pomôže vydavateľ jej mesačníka

Spisovateľka Evita Urbaníková. Foto – TASR
Spisovateľka Evita Urbaníková. Foto – TASR

Aktualizované 15.35. Urbaníková hovorí, že jej vydavateľstvo sa dostalo do problémov po krachu distribučnej spoločnosti Belimex. Dlhy voči autorom odmieta, so záväzkami voči firmám jej pomôže vydavateľstvo MAFRA.

Nedlžím honoráre žiadnym autorom, povedala spisovateľka Evita Urbaníková v rozhovore pre Denník N. Jej vyhlásenie spochybnil nielen autor dvoch kníh Martin Petro, ale po novom aj Denisa Ogino, autorka bestsellera Sushi v dushi.

„Evita mi dlhuje nemalé peniaze, ale kvôli rodine som sa rozhodla neobrátiť na súd,“ hovorí spisovateľka. Spor sa má týkať toho, či Ogino dostala vyplatený honorár za všetky predané knižky.

V oficiálnej tlačovej správe firmy Evitastore sa totiž písalo, že knižiek Sushi v dushi sa predalo 25-tisíc kusov, Ogino však dostala zaplatené za nižší počet. Rozdiel má byť v niekoľkých tisícoch.

Ďalšia z Evitiných autoriek, Eva Bacigalová, hovorí, že problémy s vyplácaním honorárov malo Evitino vydavateľstvo dlhšie. „Boli také dlhodobé, že ja som nakoniec využila pomoc agentúry na vymáhanie dlhov, vymohla som si aj vyplatenie úrokov z omeškania,“ povedala.

Bacigalovej dnes Urbaníková už nedlhuje nič. „No v tom čase to pre mňa bola ťažká situácia, lebo ja som bola fakturantka a platiteľka DPH. Bolo pre mňa ohrozujúce platiť DPH za peniaze, ktoré som nemala na účte.“

S dlhmi pomôže vydavateľ časopisu

Firmy a ľudia, ktorí majú preukázateľné záväzky voči vydavateľstvu Evitapress známej spisovateľky Evity Urbaníkovej, sa môžu obrátiť na vydavateľstvo MAFRA. Spoločnosť vydáva mesačník Evita, ktorého je spisovateľka tvárou.

„Ak má niekto nevyplatené pohľadávky voči vydavateľstvu Evitapress, nech sa obráti na firmu MAFRA Slovakia, budeme o nich diskutovať,“ povedal šéf vydavateľstva MAFRA Vladimír Mužík.

Debatu o záväzkoch vydavateľstva spustil rozhovor s Urbaníkovou na Denníku N, kde spisovateľka povedala, že všetkým svojim autorom vyplatila honoráre. Následne zverejnil blog jeden z nich, Martin Petro, kde opísal, ako časť svojho honoráru za knihy z rokov 2014 a 2015 musel vymáhať cez exekútora a na ďalšiu dlho čakal.

Problémy po skrachovanom Belimexe

Spisovateľka vzápätí povedala, že aj Martina Petra vyplatila, a zopakovala, že voči ďalším autorom dlhy nemá, a aj pri autoroch, ktorí sa ozvali, ide o zložitejšie spory – napríklad problematické zmluvy v Česku.

Záväzky voči dodávateľom však priznala, no ako povedala, v podnikateľskom svete sú bežné. Urbaníková vysvetlila, že v minulosti jej firmy mali problémy, ktoré spôsobili, že honoráre pre autorov meškali. Desiatky tisíc eur podľa svojich slov stratila po krachu knižnej distribučnej spoločnosti Belimex, dodnes preto dlží mnohým svojim dodávateľom.

„Peripetie, ktorými sme prešli a ktoré sa autorov dotkli, boli, ale autorom nie sme dlžní nič,“ reagovala.

„Peniaze, ktoré svojou prácou zarábam, a to je jedno, či je to film, alebo iné veci, vkladám do toho, aby sa dlhy splatili. Nezatváram umelo firmu, nič netopím, prosto to postupne ozdravujem tak ako iní podnikatelia, ktorí urobili prešľap. A všetko si aj splatím.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie