Denník N

Trump zraňuje priateľov Ameriky, pohroma je na obzore

Foto – AP
Foto – AP

Nový americký prezident urazil časť zahraničných spojencov. Posilňuje tým protiamerické nálady v krajinách, ktoré mali s USA dobré vzťahy.

Autor je americký analytik
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Nevyspytateľnej zahraničnej politike Donalda Trumpa v podobe neobvyklých postojov, mnohých kotrmelcov a chýb sa ušlo veľa pozornosti. Lenže dlhodobo môže byť škodlivejšie to, čo podaktorí nazývajú Trumpov efekt, a to vplyv Trumpa na domácu politiku iných krajín. Tento vplyv sa ukazuje byť významný, negatívny a trvalý. A mohol by podkopať desaťročia úspechov americkej zahraničnej politiky.

Pozrime sa na Mexiko. Desaťročia to bola krajina definovaná vášnivým antiamerikanizmom. Založené radikálnym revolučným hnutím, poháňané hnevom proti americkému imperializmu a povýšeneckosti, Mexiko len zriedkavo spolupracovalo s Washingtonom. Od 90. rokov sa obraz zmenil. V skutočnosti sa takmer obrátil. Vďaka rozumným lídrom v Mexico City a vytrvalému úsiliu oboch strán vo Washingtone sa zo Spojených štátov a Mexika stali priateľskí susedia, aktívni obchodní partneri a spojenci v otázke národnej bezpečnosti.

Mexiko nakupuje v Spojených štátoch viac tovaru ako Čína. V skutočnosti je po Kanade druhým najväčším importérom amerických výrobkov. Export do Mexika od prijatia zmluvy o voľnom obchode NAFTA vzrástol o 455 percent. Krajina spolupracuje so Spojenými štátmi na strážení hraníc, pomáha zadržiavať dodávky drog a deportuje desaťtisíce ilegálnych imigrantov zo strednej Ameriky, ktorí sa snažia dostať do USA. Mexiko je spojencom Spojených štátov v medzinárodných organizáciách a pri väčšine rokovaní.

Katastrofa na obzore

Všetko sa to môže ľahko zmeniť. Za uplynulý rok, keď Trump najskôr ako kandidát a teraz ako prezident ponižoval Mexiko a jeho obyvateľov, sa politická situácia zmenila. Už aj tak klesajúca podpora prezidenta Enrique Pena Nieta ešte padla, keď sa zdalo, že je k Trumpovi príliš ústretový. Dnes je celkom možné – až pravdepodobné -, že budúcim mexickým prezidentom bude ľavicový populista podobný venezuelskému Hugovi Chávezovi. Andres Manuel Lopez Obrador mal v prieskumoch na začiatku roka 2015 desať percent. Teraz ich má 30, čo je najviac spomedzi potenciálnych uchádzačov v budúcoročných voľbách.

Víťazstvo Lopeza Obradora by bolo katastrofou pre Mexiko, ale aj pre Spojené štáty. Mexiko by pravdepodobne uvrhol späť do čias skorumpovaného socializmu a nefunkčného hospodárstva, dopĺňaných populizmom a nacionalizmom. Lopez Obrador označil Trumpa za „neofašistu“, Pena Nietu kritizoval, že jeho administratíva je príliš slabá, aby sa Trumpovi postavila, a sľúbil, že on bude na Washington tvrdý. Vo februári začal veľké turné po amerických mestách, v ktorých rečnil na zhromaždeniach Mexičanov žijúcich v Spojených štátoch a symbolicky sa vzoprel Donaldovi Trumpovi.

Antiamerikanizmus je späť

Presuňme sa do Južnej Kórey. Trumpova požiadavka, aby Soul zaplatil za protiraketový systém THAAD, a hrozba prehodnotenia súčasnej dohody povzbudila v Južnej Kórei sily, ktoré sú proti tomuto systému a akýmkoľvek agresívnym vojenským opatreniam proti Severnej Kórei.

Trump nečakane adresoval urážky jednému z najbližších spojencov, keď akceptoval nafúkané čínske tvrdenia, že jej Kórea kedysi patrila a hrozil roztrhaním zmluvy o voľnom obchode medzi Južnou Kóreou a USA. Južnú Kóreu čakajú predčasné prezidentské voľby a z Trumpovej grotesky najviac profituje ľavicový kandidát Moon Jae-in. Do Južnej Kórey sa s novou silou vrátil antiamerikanizmus, hoci nie až tak ako do Mexika, v ktorom Trumpa obľubujú iba tri percentá opýtaných.

Keby sa tieto trendy posilnili, znamenalo by to pre americkú zahraničnú politiku desaťročia ťažkostí. Hľadanie riešenia so Severnou Kóreou je ťažké už teraz, ale so vzpurnou Južnou Kóreou, ktorá by sa rozhodla nebyť vnímaná ako príliš proamerická, by to bolo priam nemožné. Problémy s drogami, kontrolou hraníc a imigráciou by boli omnoho vážnejšie, keby mexická vláda cúvla zo spolupráce so Spojenými štátmi.

Rozdiel

Sú aj ďalšie miesta, kde je Trumpov efekt očividný. V Iráne sú na vzostupe prívrženci tvrdej línie a znovuzvolenie umierneného prezidenta Rúháního, ktoré sa zdalo byť isté, je teraz ohrozené. Duchovný vodca Chámeneí proti nemu vedie kampaň a podporuje omnoho viac protiamerického kandidáta.

Na Kube Raul Castro ustúpil od zlepšovania vzťahov so Spojenými štátmi a ostro kritizuje Trumpa a jeho politiku.
V každej krajine na svete sú priatelia Ameriky v rozpakoch a defenzíve, kým jej nepriatelia sú škodoradostne nadšení.

Veľkí štátnici v zahraničnej politike vždy pamätali na základnú poučku – každá krajina má svoju domácu politiku. Hrubé vyjadrovanie, výstredné požiadavky, nepremyslené rozhodnutia a podrazy dostávajú politikov do pasce.

Nemôžu si dovoliť byť vnímaní ako niekto, kto pred Amerikou kapituloval a obzvlášť nie pred Amerikou vedenou niekým, kto je odhodlaný ukázať, že ak má Amerika vyhrať, ostatní musia prehrať.

To je veľký rozdiel – jeden z mnohých – medzi obchodovaním s nehnuteľnosťami a manažovaním zahraničnej politiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie