Denník N

Daniari preveria bločky z Tesca, neboli podľa zákona

Ilustračné foto N – Denisa Čimová
Ilustračné foto N – Denisa Čimová

Žilinský hypermarket vydával pokladničné bločky bez všetkých zákonných náležitostí, reťazec tvrdí, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora.

Zákazník Tesca si v jeho žilinskom hypermarkete kupoval pred niekoľkými dňami rožky. Hoci nešlo o veľký nákup, stál necelých 50 centov, zobral si pokladničný blok a všimol si, že na ňom chýba ochranný znak MF, ktorý identifikuje bločky z oficiálne registrovaných pokladníc.

Posťažoval sa na sociálnej sieti. Naznačil, že ak by si trúfol vydať takýto pokladničný blok malý podnikateľ, hneď by dostal pokutu vo výške 330 eur, no Tescu sa nič nestane.

Berú to ako podnet

Zákazník sa nemýlil v tom, že spomínaný pokladničný bloček z Tesca nespĺňal všetky zákonom predpísané náležitosti. Potvrdila to hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková a pripomenula, že podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice musí každý blok obsahovať minimálne tri zákonné náležitosti – poradové číslo bloku, daňový kód pokladnice a znak MF.

No zákazníkov odhad nemusel byť presný v tom, že by sa daniari takýmto bločkom nezaoberali, len preto, že je z veľkého reťazca. „Berieme to ako podnet, budeme sa tým zaoberať,“ dodala Macíková. 

Za porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice hrozí pokuta od 330 do 6600 eur. Pri opakovanom porušení môže podnikateľ dostať pokutu v dvojnásobnej výške, no môže podľa Macíkovej prísť aj návrh na odňatie živnosti.

Reťazec Tesco Stores priznal, že v tomto prípade išlo o pochybenie. Tvrdí, že v tejto predajni došlo k zlyhaniu ľudského faktora.

„Prevádzka bola okamžite upozornená, aby vykonala nápravu. Za chybu sa ospravedlňujeme,“ doplnil Martin Krajčovič zo spoločnosti Tesco Stores.

Pokuty za 1,2 milióna eur

Pokladničné bločky bez všetkých potrebných označení sa objavujú na slovenskom trhu pravidelne. Aj na základe takýchto dokladov o kúpe preveruje finančná správa aj registračné pokladnice, z ktorých bločky vyšli.

Vo februári tak napríklad zabavila pokladnice z viacerých gastronomických zariadení siete Medusa Group a zobrala ich na analýzu. Chcela preveriť podozrenie, že tlačili falošné bločky so sumami, ktoré sa do tržby nezapočítavali.

Vlani finančná správa urobila na Slovensku takmer 12 000 kontrol zameraných práve na dodržiavanie zákona o elektronickej registračnej pokladnici. Za nedodržiavanie zákona kontrolóri z daňových a colných úradov uložili sankcie vo výške takmer 1,2 milióna eur.

Ako kontroly, tak aj finančné postihy sa však podľa Macíkovej týkali rôznych prehreškov voči spomínanému zákonu, vrátane toho, že prevádzky vôbec nedali bločky, cez to, že neboli adekvátne označené, až po to, že sa nedali zaregistrovať do bločkovej lotérie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie