Denník N

Slovenskí branci opäť zaúčali školákov, zavolal ich riaditeľ z Nitry

Slovenskí branci na základnej škole v Nitre. Foto – FB brancov
Slovenskí branci na základnej škole v Nitre. Foto – FB brancov

Polovojenská organizácia predvádzala deťom boj zblízka a učila školákov, ako sa chrániť pri chemickom útoku. Na školu pôjde inšpekcia a konať chce aj primátor Nitry.

Nacionalistická organizácia známa aj pochodovaním po slovenských mestách a výcvikom s expanznými zbraňami v lesoch opäť pripravila program pre deti priamo na základnej škole. Stalo sa tak napriek upozorneniu ministerstva školstva spred dvoch rokov, aby pedagógovia Slovenských brancov (SB) na školy nepúšťali.

Tento týždeň sa Slovenskí branci predviedli na ZŠ Beethovenova v Nitre a s asistenciou riaditeľa školy usporiadali „branné cvičenie“.

„Boli sme tam pozvaní ako súkromné osoby, aby sme pre deti urobili prvú pomoc, aby sme pre deti spravili športové aktivity – bol tam hod granátom, streľba zo vzduchovky, protichemická obrana a skúšanie si masiek, keby napríklad horelo,“ opisuje branný deň Peter Švrček. Podľa Švrčeka, ktorý sa necháva oslovovať „najvyšší veliteľ síl“ Slovenských brancov, deťom nerozdávali žiadne propagačné letáky či nálepky a nerobili nábor do ich organizácie. Členmi Slovenských brancov je veľa neplnoletých mladíkov.

Slovenskí branci na základnej škole v Nitre. Foto – FB brancov

Branci sú nacionalisti, ich verejné vyjadrenia však nie je možné zaradiť medzi fašistické, nepropagujú ani vojnový slovenský štát. Inklinujú často skôr k Rusku a jeden z bývalých členov organizácie Martin Keprta bojuje na východnej Ukrajine na strane separatistov.

Samopaly už neboli

Keď boli branci pred dvoma rokmi v iných dvoch školách v Nitrianskom kraji, deťom umožnili strieľať z útočných pušiek slepými nábojmi a prednášali im o histórii Slovanov. Premietali im aj mapu, na ktorej je Slovensko a Rusko označené ako „náš národ“. Švrček tvrdí, že to teraz v Nitre bolo inak a vtedy pochybili. „Veď nám to aj polícia patrične vysvetlila,“ hovorí o streľbe školákov zo samopalov. „Teraz sme nerobili ani žiadnu prednášku o histórii, alebo o niečom podobnom. Na to nemáme akreditáciu. Toto ponecháme plne v rukách školstva.“

Slovenskí branci na základnej škole v Nitre. Foto – FB brancov

Do školy brancov zavolal riaditeľ Ľubomír Svitač. „Aby poskytli ukážky,“ odpovedal na otázku, prečo ich volal. Zavážilo podľa neho aj to, že medzi brancami je aj jeden ich bývalý žiak. Denníku N tvrdil, že nevedel o upozornení ministerstva školstva, ktoré vydalo v roku 2015 po návštevách brancov na základných školách v Nitrianskom kraji – v Ludaniciach, v Preseľanoch a na hotelovej akadémii v Humennom.

Riešiť to bude inšpekcia aj primátor

Zriaďovateľom školy je mesto Nitra. Primátor Jozef Dvonč (Smer) o návšteve brancov v škole nevedel. „Riaditeľ školy je štatutárny orgán. Ten je za to plne zodpovedný. Keby som o tom vedel, samozrejme sa to nestane. Skoro som odpadol z toho, čo mi teraz hovoríte. Preverím si to a vyvodím dôsledky,“ povedal primátor.

Šéf slovenských brancov Peter Švrček učí deti v Ludaniciach strieľať slepými zo samopalu. Foto – Slovenskí branci

Na ZŠ Beethovenova po otázkach na ministerstvo školstva pôjde školská inšpekcia. „V spolupráci so Štátnou školskou inšpekciou preveríme v najbližších dňoch situáciu a v prípade, ak budú zistené nedostatky spojené s neuplatňovaním základných princípov a cieľov vo výchove a vzdelávaní v zmysle školského zákona, uplatníme štandardné opatrenia primerané závažnosti zistení,“ odpísala hovorkyňa ministerstva Ivana Skokanová.

Riaditelia to ľutovali

Inšpekcia podľa Skokanovej predminulý rok v Ludaniciach a v Preseľanoch zistila pochybenia škôl. „Tým, že riaditelia škôl povolili realizovať účelové cvičenie organizácii, ktorá nepredložila žiadny doklad o svojej identifikácii a nezískali ani objektívne nevyhodnotili dostupné informácie o činnosti a charaktere tejto organizácie, otvorili priestor pre nekompetentné a neodborné prezentovanie niektorých tém,“ cituje Skokanová zo zistení inšpekcie. Podľa správy z kontroly si „riaditelia škôl uvedomili, že sa nechali zmanipulovať a svoje rozhodnutie oľutovali“. Na rozdiel od nich si brancov tento týždeň zavolal sám riaditeľ a sami sa do školy neponúkali.

Pred pozývaním Slovenských brancov pred dvoma rokmi verejne varoval vtedajší minister školstva Juraj Draxler aj hlavná školská inšpektorka. Téma tiež bola v tom čase široko medializovaná.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie