Denník N

Kotleba ukazuje stredoškolákom vľúdnu tvár, biele Slovensko nespomína

Marian Kotleba najprv rozprával študentom, že sú budúcnosťou krajiny, niektorým potom pribalil na cestu odmenu sto eur a suveníry s logom svojej strany. Foto – archív N
Marian Kotleba najprv rozprával študentom, že sú budúcnosťou krajiny, niektorým potom pribalil na cestu odmenu sto eur a suveníry s logom svojej strany. Foto – archív N

Marian Kotleba vie dobre rozlíšiť, akému publiku sa prihovára – nedávno využil príležitosť stretnúť sa s tromi stovkami stredoškolákov, ktorí do Banskej Bystrice pricestovali na vyhodnotenie odborných projektov. Rozprával úplne inak než pred svojimi skalnými sympatizantmi.

Jún 2015: do Bratislavy cestujú stovky radikálov na pochod proti islamu. Vystúpi pred nimi aj Marian Kotleba, aby predniesol prejav, ktorý je pre jeho politiku príznačný.

Účastníkov osloví pozdravom „pekný biely deň“. Rozpráva, ako chcú štandardní politici zaplaviť Slovensko hordami migrantov. „Beňová je k*rva špinavá!“ skanduje dav. „Povedali ste to za mňa,“ reaguje Kotleba.

Útočí na mimovládky a ďalších „zradcov platených z amerických a izraelských peňazí“, ubezpečuje svojich sympatizantov, že s politikmi narobí poriadky.

„Obesiť, obesiť!“ ozýva sa z publika a Kotleba pokračuje. „My sme tu doma. Dnes je to len začiatok toho, keď Slovensko bude znovu patriť nám,“ kričí do mikrofónu.

Onedlho rozvášnená skupinka mladíkov s dnešným Kotlebovým poslancom Mazurekom obhadzuje kameňmi arabskú rodinu s malými deťmi, ktorú stretne pred hlavnou železničnou stanicou.

Toto je Kotleba v okruhu skalných prívržencov. Silný líder strany, ktorá programovo útočí na iné skupiny ľudí: Rómov, moslimov, homosexuálov, liberálov a kohokoľvek, koho označí za „protislovenského“.

Kotleba, ako ho nepoznáme

Posledný aprílový týždeň roku 2017: do Banskej Bystrice prišli šikovní študenti z celého Slovenska, aby sa zúčastnili na vyhodnotení projektov Stredoškolskej odbornej činnosti. Mladých víta aj Kotleba, je županom a stredné školy patria do kompetencie samosprávnych krajov.

V aule miestnej školy počúva jeho úvodné slovo takmer 300 stredoškolákov a desiatky učiteľov. Kotleba prišiel v tradičnom menčestrovom saku.

Študentom zaželá, aby sa im v jeho kraji páčilo a získali tu nových priateľov. „Ste naše vedecké talenty, želám vám úspech, aby sme si všetci mohli povedať, že aj na vás môže byť Slovensko hrdé. Vy ste naša budúcnosť.“ Toto je Kotleba pred budúcimi prvovoličmi.

Rozpráva bez papiera a pôsobí srdečne, nezabudne pochváliť aj učiteľov: „Učiteľská práca sa nedá robiť inak ako poslanie. Práca pedagóga prináša výsledky vtedy, keď do nej vkladá kus svojho ja, kus svojho srdca.“ Publikum tlieska.

Video: Akú tvár ukazuje Kotleba pred študentmi a akú na mítingoch
Autorka: Ria Gehrerová

Na druhý deň Kotleba pendloval medzi banskobystrickými školami, v ktorých žiaci prezentovali svoje projekty. Poobede si musel odskočiť do Bratislavy – v parlamente totiž prebehla policajná razia v kancelárii jeho poslanca Stanislava Mizíka, ktorého vyšetrujú za protižidovský status zverejnený na Facebooku.

Do večera sa vrátil, aby stihol vyhlásiť projekty, ktoré získali „cenu predsedu Banskobystrického kraja“. Niekoľkým víťazom odovzdal igelitku, kde podľa študenta, s ktorým sme sa rozprávali, bola aj obálka s finančnou odmenou. Tentokrát zaokrúhľoval na celé a nešlo o sumy s neonacistickou symbolikou ako 88 eur či 1488 eur, ale o stoeurovú bankovku.

Obálka bola so samolepkou ĽSNS, v igelitke boli ešte perá so straníckym logom a kniha Krásy Banskobystrického kraja s osobným venovaním od Kotlebu.

Pozornosť od Kotlebu za výnimočný stredoškolský projekt. Foto – archív Denníka N

Tak vyzerá prívetivá tvár Mariana Kotlebu pred mladými ľuďmi, ktorí patria k najtalentovanejším stredoškolákom na Slovensku. Čo si z toho môžu odniesť? O čom môžu hovoriť doma spolužiakom a rodičom? Že Kotleba možno vôbec nebude taký fašista, ako o ňom píšu médiá.

Študentka: vypískať sme ho nemohli

Kotleba už niekoľko rokov stavia svoj politický marketing na osobnom kontakte. Odkedy vymenil uniformu Hlinkovej gardy za civilné oblečenie, snaží sa obiehať malé mestá a obce, kde sú buď problémy s Rómami, alebo tam ľudia jednoducho majú pocit, že im súčasný systém nič nedáva.

Miestni sa s ním mohli stretávať na jarmoku, na súťaži traktorov, v kostole či v pohostinstve, kde sa živo zaujímal o ich problémy.

Kotleba vie aj to, že silnú skupinu fanúšikov má aj medzi súčasnými alebo budúcimi prvovoličmi – podľa vlaňajších simulovaných volieb na slovenských školách by Kotlebu a Kollára volilo vôbec najviac stredoškolákov.

Neprekvapí preto, že si finále Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), najvýznamnejšej súťaže pre študentov na Slovensku, nenechal ujsť.

Študenti v rámci SOČ pracujú na projektoch, ktoré môžu byť prakticky o čomkoľvek: opísanie známeho príbehu obete holokaustu, mapa výskytu obojživelníkov v okolí študentovho mesta, alebo výskum, ako sa zmení život človeka, keď bude mesiac bez internetu.

Najprv sa koná školské kolo, potom krajské a víťazi cestujú na tri dni na vyhodnotenie celoslovenského kola. Takéto finále sa koná vždy v inom kraji, tento rok to bola Banská Bystrica.

Súčasťou galavečera pre študentov bola aj laserová show či vystúpenie folklórneho zboru Urpín. Program zabezpečila Stredná priemyselná škola J. Murgaša. Foto – archív Denníka N

Že príde študentov pozdraviť politik, nie je neobvyklé. Kotleba však ukázal, že aj v tomto vie ponúknuť viac.

„Nepamätám sa, že by si nejaký župan vyčlenil na nás toľko času. Marian Kotleba sa zúčastnil nielen úvodného ceremoniálu, ale chodil aj na prezentácie samotných projektov,“ opisuje Denníku N jeden z učiteľov.

Rozprávali sme sa aj s viacerými študentmi, ktorí na podujatí boli. Všetci sa zhodovali, že Kotleba mohol takýmito gestami vzbudiť všeobecné sympatie.

„Keď sme cestovali do Bystrice, tak sme si hovorili, že budeme naňho pískať. Nedal nám však príležitosť: prišiel a zdôrazňoval, ako mu na nás záleží. Mala som z toho zvláštny pocit,“ povedala nám študentka zo západného Slovenska.

Laureáti ceny predsedu Banskobystrického kraja dostali obrázkovú knižku s venovaním od župana. Foto – archív Denníka N

Žoviálny predseda

Na rozdiel od straníckych mítingov ho nesprevádzali Uhrík, Mazurek ani ďalší priaznivci v zelenej mikine. Pred študentmi nehovoril o bielom Slovensku ani o parazitoch, asociáloch či vlastizradcoch, s ktorými treba urobiť poriadky.

V úvodnom príhovore sľúbil, že si skúsi pozrieť všetky finálové projekty. „Keď to povedal, tak sme sa na seba s úsmevom pozreli. Nebola šanca, aby si vypočul stovky prezentácií,“ dodáva študentka.

O deň neskôr však Kotleba ukázal, že aspoň čiastočne tento sľub myslí vážne. Prisadol si k niektorým komisiám, kde sedeli učitelia z rôznych škôl, prehodil s nimi pár slov o tom, ako dnes vyzerá školstvo.

Následne si vypočul študentov a iniciatívne sa ich pýtal na to, čo skúmali. „V našej skupine bol napríklad chalan, ktorý prezentoval projekt o káve. Kotleba sa mu prihovoril, že kávu nepije, tak sa spýtal, čo by mu odporučil,“ povedal nám študent z Považia.

Zatiaľ čo pred študentmi vystupuje Kotleba ako starostlivý politik, na Facebooku jeho fanúšikovské stránky šírili obrázky, ktoré rozdúchavali nenávisť voči Rómom.

Takto to prebiehalo niekoľko hodín. Niektorí študenti neodolali a robili si do svojich mobilov selfie s Kotlebom.

Cenu banskobystrického župana napokon udelil aj študentskému projektu, ktorý mapoval, ako trpí rodina, keď jeden z rodičov musí odísť za prácou do zahraničia.

Svoje ocenenia môžu na takýchto podujatiach udeľovať zástupcovia rôznych zainteresovaných inštitúcií, nešlo teda o nič mimoriadne. Kotleba sa vymykal iba tým, že to poňal ako istú tajnú agitáciu. Na verejnosti študentom iba zagratuloval, suveníry ĽSNS si od neho našli až v igelitke.

Úradníci: od Kotlebu sa dištancujeme

Ako to kotlebovci vysvetľujú? Nijako konkrétne – Kotlebov poslanec Milan Uhrík poslal Denníku N nič nehovoriace stanovisko.

„Keďže poslanci krajského zastupiteľstva za strany Smer, KDH, Most, SNS, SaS zrušili predsedovi Marianovi Kotlebovi celý rozpočet na propagačné a reprezentačné výdavky, tak ocenenia zabezpečila ĽS Naše Slovensko. Na otázku, či by nebolo lepšie, aby ceny zabezpečil radšej kraj, sa spýtajte našich politických oponentov, ktorí nás k takýmto náhradným riešeniam dotlačili,“ odpovedal Uhrík.

Na otázku, či týmito argumentmi obhajuje stranícku propagáciu na stredoškolskej akcii, Uhrík neodpovedal.

O Kotlebovej agitácii nevedeli ani úradníci zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, ktorý SOČ organizuje.

„Od aktivít župana Mariana Kotlebu v rámci tejto súťaže sme sa dištancovali,“ napísala Martina Slušná zo štátneho inštitútu.

Protižidovské výroky neodvoláme

O študentskom podujatí sa nezmienili Kotlebove stránky, ktoré inak o jeho aktivitách pravidelne informujú.

Na profiloch ĽSNS na ruskej sociálnej sieti VKontakte sa v daný deň objavila iba tlačová konferencia, na ktorej Kotleba kritizoval vyšetrovanie poslanca Mizíka za jeho antisemitské výroky.

„Vitajte vo fašistickom režime, ktorý sa neštíti zneužiť políciu na potláčanie skutočnej opozície. Politické komando zasiahlo proti Stanislavovi Mizíkovi za údajné výroky na internete, ktoré sa podľa politického gestapa mali dotknúť určitej skupiny ľudí,“ sťažoval sa Kotleba.

Poslanec Mizík začiatkom roka spochybňoval zoznam ľudí, ktorým prezident Andrej Kiska odovzdal štátne vyznamenania. Viacerým oceneným vyčítal, že majú židovský pôvod.

Status podpísaný poslancom Mizíkom, ktorý už medzitým z facebookovej stránky ĽSNS v Bratislavskom kraji stiahli.

Novinári sa na tlačovej konferencii niekoľkokrát pýtali Kotlebu, či sa s takýmito výrokmi stotožňuje.

„Pán poslanec Mizík odsúdil princíp rozdeľovania štátnych vyznamenaní. Ani v spoločnosti, ktorá sa hrá na demokraciu, nie je možné, aby po vás v takejto situácii prišlo policajné gestapo,“ odpovedal župan a odcestoval späť do Banskej Bystrice medzi stredoškolákov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie