Denník N

Prisahám na zdravie svojich detí, dušoval sa Babiš, teraz sa jeho klamstvu smejú

Andrej Babiš. Foto – Milan Jaroš/Respekt
Andrej Babiš. Foto – Milan Jaroš/Respekt

Český minister financií Andrej Babiš sa stále viac zamotáva do aféry ovplyvňovania obsahu novín. Médiá mu teraz pripomínajú porušenú prísahu, do ktorej zatiahol vlastnú rodinu.

Dve nahrávky zo zrejme súkromných rozhovorov českého ministra financií, ktorý cez svoju spoločnosť, ktorú previedol do zvereneckého fondu, vlastní veľké české noviny a weby, ničia imidž Andreja Babiša zrejme viac, ako sa na začiatku zdalo.

Po tom, ako sa strápnil vulgárnym nadávaním na koaličných politikov, prišla nahrávka, na ktorej sa dohovára s redaktorom svojich vlastných novín MF Dnes, ako vytiahnuť kauzy na konkurenčných sociálnych demokratov.

Zrejme nelegálne nahrávky najbohatšieho Slováka Babiša však teraz striedajú videá s jeho vlastnými výrokmi. České sociálne siete cez víkend zaplavilo video, ktoré ukazuje, že politik nedodržal neobvyklý prísľub, ktorý dal pred 4 rokmi.

„Môžem tu verejne prehlásiť na zdravie mojich štyroch detí a dvoch vnučiek, že v žiadnom prípade nebudem nikdy zasahovať do práce redaktorov v Mafre (vydavateľ MF Dnes a Lidových novín – pozn. red.),“ tvrdil Babiš v polovici roka 2013 na vlastnej tlačovke po tom, ako tieto médiá už ako aktívny politik kúpil.

„Nech si pokojne píšu, čo chcú,“ pokračoval. Na nahrávku upozornili web Echo24 aj Česká televízia. Video na svojom Twitteri zdieľal aj český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý sa s Babišom dostal do sporu.

Babišova prísaha (Zdroj – Facebook ČT24)

Skutočnosť vyjadrujú iné jeho citáty z nahrávky rozhovoru s redaktorom MF Dnes Markom Přibilom. „Ja by som s tým počkal teraz, sú Vianoce,“ usmerňuje jeho témy Babiš. „Práve. Ja som sa chcel v podstate iba poradiť s týmto,“ pritakáva novinár, ktorého už denník z práce vyhodil. „Teraz si nechcem vystrieľať patróny,“ vysvetľuje mu minister a šéf strany ANO.

Babiš nezvládol ani televízny rozhovor na túto tému v Českej televízii. Keď sa mu redaktorka snažila pustiť nahrávku s novinárom Přibilom, minister proti tomu protestoval, kričal na ňu, opakovane nedokázal odpovedať na jednoduchú otázku, či je nahrávka autentická.

Babiš v ČT24 (Zdroj – Facebook ČT24)

Zneužívanie vlastných médií však nie je jediný Babišov problém. Pre podozrenie z daňových únikov, ktoré by malo vyšetrovať práve Babišovo ministerstvo, ho chce odvolať premiér Bohuslav Sobotka.

V krajine je preto už niekoľko dní vládna kríza. Sobotka pôvodne chcel podať demisiu celej vlády, v piatok už svoje plány zmenil a žiada prezidenta Miloša Zemana, aby potvrdil Babišovo odvolanie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie