Denník N

Le Penová prehrala, ale neskončila. Odpisovať ju by bolo chybou

Le Penová napriek prehre získala rekordný výsledok strany. Foto – TASR/AP
Le Penová napriek prehre získala rekordný výsledok strany. Foto – TASR/AP

Reči o vystúpení z Únie a návrate k franku jej podľa analytikov ublížili, v poslednej debate pôsobila ako rozzúrená pani.

Volebný tím Marine Le Penovej si po jej porážke v prezidentských voľbách pripravil nasledovný odkaz: prehrala, ale hlasovalo za ňu 11 miliónov ľudí, teda najviac v histórii Národného frontu.

Ten sa teraz stal jedinou skutočnou opozíciou vo Francúzsku, lebo všetky ostatné relevantné strany podporovali Macrona. A ešte pridal informáciu o tom, že na povolebnom večierku Marine Le Penová nesmútila, ale roztočila to na na tanečnom parkete.

Le Penová sa z prehry pomerne rýchlo spamätala a ohlásila zásadné zmeny v strane, pričom jej blízky človek a podpredseda strany Florian Philippot naznačil aj to, že strana by sa mohla premenovať. Hoci priznávať sa k sympatiám či podpore Národného frontu už vo Francúzsku nepredstavuje také riziko spoločenského strápnenia sa ako pred rokmi, stále je to značka, čo vyvoláva nepríjemné konotácie, a Le Penová to dobre vie.

Ak chce uspieť v júnových parlamentných voľbách, bude musieť zjemniť rétoriku a netlačiť do popredia témy ako vystúpenie z EÚ alebo návrat k franku. To je to, čo jej podľa analytikov, ale aj vnútrostraníckej opozície poškodilo.

„Z toho sa musíme poučiť. Marine Le Penová správne, aj keď neskoro povedala, že zanechanie eura nebude podmienkou realizácie našich ekonomických plánov,“ povedala pre televíziu France 2 Marion Maréchalová-Le Penová, Marinina neter a jedna z jej straníckych oponentiek.

Katastrofálny záver kampane

Sklamaná bola tiež z toho, že jej teta nezískala viac hlasov, lebo existovali aj prieskumy, čo jej dávali okolo 40 percent (napokon získala necelých 34 percent). V strane však podľa portálu Politico tušili, že výsledok bude slabší, už po záverečnej televíznej debate s Emmanuelom Macronom.

Le Penová ju nezvládla, pôsobila ako rozzúrená pani, čo poúča mladšieho kolegu. Dopustila sa niekoľkých zásadných faktických chýb, kričala namiesto toho, aby argumentovala. „Tá debata bola fatálna rana,“ napísali na jednom twitterovom účte, ktorý Le Penovú podporoval.

Napriek tomu, že v Národnom fronte sa určite bude diskutovať, prečo voľby nedopadli lepšie, a na pretras sa dostanú aj Le Penovej finančné nezrovnalosti a podozrenia zo zneužívania peňazí v europarlamente, neočakáva sa, že do kongresu strany naplánovaného na koniec roka by sa neudržala vo funkcii predsedníčky. A ak dopadnú dobre voľby do Národného zhromaždenia, kde by strana chcela získať najmenej 15 kresiel (dnes má 2), jej šance zotrvať by sa výrazne zvýšili.

Proti Le Penovej existuje opozícia vedená jej neterou. Ide o sociálne konzervatívnejších členov strany, podľa ktorých Le Penová svojou radikálne protieurópskou rétorikou odstrašila tradičných voličov pravice.

Aj tak je to úspech

Pravdou však je, že pod vedením Marine Le Penovej Národný front na francúzskej politickej scéne narastá a jej porážka neznamená, že sa vytratí aj jeho agenda či strach a obavy časti Francúzov z javov ako migrácia, islam, globalizácia či nezamestnanosť.

„Politológovia varujú, že nikto by nemal po Le Penovej volebnej strate odpisovať krajnú pravicu. Národný front pomaly získava čoraz väčšiu podporu a na nárast jeho podporovateľov sa treba pozerať z dlhodobého hľadiska,“ napísal v analýze Guardian.

Le Penovej sa – aj v dôsledku neschopnosti politikov štandardných strán odolať pokušeniu flirtovať s populizmom a jeho zjednodušujúcou rétorikou – podarilo z agendy strany urobiť pomaly mainstream.

Keď vo voľbách v roku 2002 kandidoval jej otec Jean-Marie Le Pen, odmietli s ním jeho protikandidáti vystupovať v jednom televíznom štúdiu. Ona už bola súčasťou všetkých debát.

Vtedy sa tiež konali veľké protesty v uliciach, kým postup Marine Le Penovej do druhého kola prezidentských volieb už vyvolal len menej početné, menej medializované a celkovo vlažnejšie lokálne protesty. Treba však povedať aj to, že Le Penová si dáva väčší pozor na ústa ako jej otec.

Jej prehra ani zďaleka neznamená, že Národný front či jeho nástupnícka strana s iným menom vymizne z politickej mapy – a to je jej víťazstvo. Aké veľké bude, ukážu už júnové voľby.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie