Denník N

Nový francúzsky prezident chce viacrýchlostnú Európu a reformu eura, sankciami hrozí Poliakom a Maďarom

Odchádzajúci francúzsky prezident François Hollande (vpravo) a jeho nástupca Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP
Odchádzajúci francúzsky prezident François Hollande (vpravo) a jeho nástupca Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP

Emmanuel Macron plánuje spolu s Nemeckom naštartovať Európsku úniu. Sľúbil tiež, že v rokovaniach o vystúpení Británie z EÚ bude nekompromisný.

Chcel sa stať spisovateľom, bude prezidentom Francúzska – aj z toho je už román, napísal o novom prezidentovi Emmanuelovi Macronovi denník Figaro.

„Príbeh mladého poradcu kráľa, ktorý poznal slabosť svojho pána, rozhodol sa bez toho, aby to skutočne vedel, že ho nahradí a dobyje Elyzejský palác, sám proti všetkým, cez všetky prekážky, ktoré mu stáli v ceste.“

Bol to nepravdepodobný príbeh, ktorý bol skôr legendou, avšak Emmanuel Macron (39) ho svojím spôsobom naplnil. V nedeľu večer sa stal najmladším prezidentom v dejinách Francúzska.

O rok starší do funkcie nastúpil len Louis-Napoléon Bonaparte v roku 1848. Druhým najmladším prezidentom Francúzska bol Valéry Giscard d’Estaing, ktorý v čase zvolenia v roku 1974 mal 48 rokov.

Macron je najmladší aj spomedzi lídrov krajín G20. Kým priemerný vek je 62 rokov, za Macronom je druhý najmladší kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý má 45 rokov. Macron však nie je najmladším lídrom v rámci štátov EÚ. O rok mladší je estónsky premiér Jüri Ratas.

„Predstavujú novú vlnu lídrov,“ uvádza denník Le Parisien, ktorý vo výbere spomína aj 42-ročného gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa či 41-ročného premiéra Belgicka Charlesa Michela. „Často sú menovaní alebo zvolení, pretože stelesňujú obnovu. Títo ambiciózni štyridsiatnici dorazili na vrchol v najlepších rokoch.“

Rovnaký počet ministeriek ako ministrov

Nielen Macronov vek predurčuje, že Francúzsko si zvolilo celkom nezvyčajného lídra. Počas prezidentskej kampane sám niekoľkokrát zopakoval, že nebude bežným prezidentom.

Odvolával sa tak na vyjadrenie svojho predchodcu Françoisa Hollanda, ktorý to prisľúbil po svojom zvolení. Po piatich rokoch však odchádza z Elyzejského paláca s rekordne nízkou, štvorpercentnou popularitou.

„Nechcem byť obyčajným prezidentom, nechcem denne zasahovať do všetkých tém,“ povedal v rozhovore pre Europe 1.

Jednou z tých najdôležitejších je Európska únia. To potvrdil aj v nedeľu večer, keď vystúpil na pódium pred parížskym Louvrom za zvukov Ódy na radosť – hymny Európskej únie.

Túto skladbu po svojom zvolení použil aj François Mitterrand v rokoch 1981 a 1985.

Macron už naznačil možné zloženie budúcej 16-člennej vlády. Tá má byť rodovo vyrovnaná: Macron chce rovnaký počet ministeriek ako ministrov.

„Nevyberiem si premiérku len preto, že je žena – za premiéra budem vyberať spomedzi tých najschopnejších s túžbou a ochotou, že to môže byť žena,“ povedal Macron ešte pred voľbami.

Nový kabinet by mal mať okrem predsedu vlády 15 členov, pričom tretinu ministrov chce dosadiť z prostredia občianskej spoločnosti.

Európsky prezident

Emmanuel Macron bol od začiatku svojej kampane proeurópskym kandidátom. Jeho víťazstvo je pritom už tretie za šesť mesiacov, po voľbách v Rakúsku a Holandsku, v ktorom voliči odmietli pravicových populistov a vybrali si jednotu v Európe.

Macron sľuboval silnejšiu EÚ, globalizáciu voľného trhu a európske Francúzsko, ktorému chce napriek teroristickým útokom nechať otvorené hranice.

„Musíme vyriešiť dôvod, prečo vo Francúzsku útočili tí, ktorí sa tu narodili a vyrastali,“ povedal v poslednej televíznej debate svojej súperke Marine Le Penovej. Tá zas chcela zatvoriť hranice, vysťahovať nelegálnych migrantov a nakoniec zorganizovať referendum o vystúpení krajiny z EÚ.

Macron však nebol idealista. Poznal prieskumy, podľa ktorých je 47 percent Francúzov nespokojných s EÚ.

„Problém je, že takmer polovica Francúzov je sklamaná z európskeho projektu,“ povedal pár dní pred druhým kolom BBC. „Musíme zreformovať Európu, potrebujeme novú Európsku úniu v situácii, v ktorej budeme chrániť našich občanov a regulovať globalizáciu.“

Pár zaujímavých faktov o Macronovi

  • V Elyzejskom paláci bude prvýkrát Emmanuel.
  • Narodeniny oslavuje v ten istý deň ako Stalin – 21. decembra.
  • Meria 1,73 metra, čo je o 6 centimetrov menej, ako je priemerná výška Francúzov.
  • Na klavíri hral 10 rokov a získal cenu konzervatória v Amiens.
  • Obľubuje Charlesa Aznavoura a Johnnyho Hallydaya.
  • Má argentínsku dogu, ktorá sa volá Figaro.
    Zdroj: Libération

Nezvyčajne tvrdo vystúpil proti krajinám strednej Európy. Poľsku pohrozil sankciami preto, že využíva fiškálne rozdiely vo svoj prospech a porušuje tak pravidlá EÚ.

„Do troch mesiacov od svojho zvolenia príde rozhodnutie ohľadom Poľska,“ povedal podľa France 24 ešte minulý týždeň.

Rovnako chce potrestať aj Maďarsko za nové pravidlá pre univerzity a mimovládne organizácie, ktorými je ohrozená aj existencia Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Takisto kritizoval Orbána za jeho postoj k migračnej kríze v Európe.

„Nie je možné mať Európsku úniu, ktorá sa háda o každú desatinnú čiarku pri položkách v rozpočte každej krajiny, ale potom, keď existujú členské štáty EÚ, ktoré sa správajú ako Poľsko a Maďarsko v témach univerzít, vzdelania, utečencov alebo základných hodnôt, EÚ neurobí nič,“ uviedol podľa agentúry Reuters.

Macron počas kampane kritizoval aj sociálny dumping, ktorý je problémom aj vo Francúzsku, keď spoločnosti zamestnávajú lacnejšiu pracovnú silu z iných krajín EÚ alebo presúvajú výrobu do krajín s nižšou mzdou.

„Sú to problémy, ktoré sa ho veľmi dotýkajú,“ povedal pre Reuters Clement Beaune, Macronov poradca v otázkach EÚ. „Hovorí: nie je možné žiadať dodržiavanie rozpočtových pravidiel a veľmi prísne sankcie, ak sa porušujú, ale potom nerobiť nič v dôležitejších otázkach, ako sú hodnoty.“

Proti brexitu

Nový francúzsky prezident sa netradične ostro vyjadroval aj na adresu Veľkej Británie a rozhodnutia voličov opustiť EÚ.

Keď vo februári navštívil Londýn, stretol sa aj s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Na Downing Street odsúdil brexit a označil ho za veľkú chybu.

Londýnu pred svojím zvolením odkázal, že v prípade svojho víťazstva bude trvať na prísnych pravidlách pre Britániu, a zaručil, že Spojené kráľovstvo stratí brexitom viac ako EÚ.

Mayová bola pritom medzi prvými európskymi lídrami, ktorí mu v nedeľu zablahoželali. Podľa denníka Le Monde počas telefonického rozhovoru krátko hovorili aj o brexite.

Mayová uistila Macrona, že si želá silnú Európu, ale postoj Macrona k brexitu pre ňu nie je dobrým znamením.

Nový francúzsky prezident totiž ešte na jar povedal, že Británia nebude mať prístup k voľnému trhu, kým nebude rešpektovať štyri základné slobody EÚ, medzi ktoré patrí voľný pohyb pracovnej sily. To však bol jeden z hlavných argumentov tábora za vystúpenie Británie z Únie.

Denník Guardian tiež uvádza, že Macron sa pokúsi prilákať Francúzov z Londýna späť do krajiny, aby tak z Paríža urobil hlavného súpera londýnskej finančnej štvrte City.

Späť k Nemecku

Macron má medzi svojimi prioritami aj posilnenie francúzsko-nemeckých vzťahov a naštartovanie EÚ.

Keď mal v januári prednášku na Humboldtovej univerzite v Berlíne, sľúbil, že ukončí nedôveru, ktorá narušila vzťahy medzi Francúzskom a Nemeckom a nakoniec prehĺbila krízu medzi ostatnými členskými štátmi EÚ.

„Pravdou je, že všetci musíme uznať, že euro nemôže fungovať bez väčších reforiem,“ povedal bývalý bankár počas 70-minútovej prednášky v angličtine. „Euro je slabou nemeckou značkou. Status quo bude v priebehu 10 rokov znamenať rozpad eura.“

Podľa Macronových najbližších poradcov, na ktorých sa odvoláva britský denník, vidí nový francúzsky prezident príležitosť na reformy. Závisí to však od výsledkov volieb v Nemecku, kde má najvyššie šance kancelárka Angela Merkelová alebo ľavičiar Martin Schulz, ktorí sú obaja proeurópski politici.

Macron počas svojej kampane predstavil program, ktorým chce zreformovať Úniu a zabezpečiť vyšší rast eurozóny.

Navrhuje viacrýchlostnú Európu, ktorá by umožnila jednoduchší integračný proces. Chce tiež vytvoriť vedenie v rámci eurozóny, ministra financií a európsky rozpočet, ktorý by umožnil investície na európskej úrovni.

Macron tiež podporuje voľný obchod a pohyb pracovnej sily, ako aj väčšie úsilie členských štátov pri prijímaní utečencov.

„Budem chrániť a obraňovať záujmy Francúzska. Budem chrániť a obraňovať Európu,“ povedal v centre Paríža, keď doznela hymna EÚ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie