Denník N

Chcel som sa poradiť, či to máme publikovať. Vyšla ďalšia nahrávka novinára s Babišom

Andrej Babiš. Foto – TASR
Andrej Babiš. Foto – TASR

Dnes už bývalý novinár Mladej Fronty DNES Marek Přibil na tretej nahrávke ukazuje českému ministrovi financií policajný spis, ktorý by mal poškodiť ČSSD.

Na internete sa objavila tretia nahrávka, na ktorej je český minister financií a podnikateľ Andrej Babiš. Uverejnil ju opäť anonymný twitterový účet pod menom Julius Šuman. Ten publikoval aj predchádzajúce nahrávky, ktoré otriasajú politickou scénou v Česku.

Líder ANO a favorit na post budúceho českého premiéra Babiš sa na tomto zázname rozhovoru znova rozpráva s vtedajším redaktorom denníka Mladá Fronta DNES Marekom Přibilom. Tento denník Andrej Babiš de facto vlastní.

Přibil mu ukazuje záznamy z policajného vyšetrovania, ktoré má poškodiť koaličného partnera ANO a zároveň hlavného konkurenta pred blížiacimi sa voľbami – sociálnych demokratov (ČSSD).

„Chcel som sa poradiť, či môžeme publikovať tieto veci,“ hovorí novinár Přibil. Na nahrávke pravdepodobne z minulého roka počuť, ako Babiš listuje a číta spisy, občas to komentuje a uisťuje sa, ako spisu rozumieť. Novinár mu opakuje, že si ich môže nechať, že ich má okopírované, a radí sa, kedy v novinách nechá zverejniť tieto informácie.

Zverejnenie informácií by podľa novinára poškodilo najmä ČSSD, ale aj ODS, o ktorých nominantoch je reč. Zdroje jeho informácií sú policajti, respektíve bývalí policajti.

To by bolo niečo

Novinár s Babišom, ktorý doteraz stále vylučoval, že by niekedy zasahoval do obsahu denníkov, ktoré vlastní, diskutuje, kedy by bolo najlepšie informácie uverejniť. Přibil si myslí, že by bola dobrá chvíľa pred snemom ČSSD. „To by bolo perfektné.“

Babiš vraví, že by niečo nasadil pred snem a niečo pred voľby. Tie sa v Česku uskutočnia na jeseň tohto roka a Babišovo hnutie ANO má v prieskumoch najvyššiu podporu.

Marek Přibil bol hlavným aktérom aj predchádzajúcej nahrávky, na ktorej mu Babiš dáva úlohy. Vedenie MF DNES ho okamžite prepustilo a tvrdí, že konal na vlastnú päsť. V spoločnom vyhlásení novinári z tohto denníka tiež upozorňujú, že v tomto roku spravodajstvo nepísal. Niektorí novinári pre kauzu dali v novinách výpoveď.

Pretlačí aj do Práva

Přibil v nahrávke hovorí, že o tejto kauze zatiaľ s nikým z MF DNES nehovoril. Zároveň dodal, že to dokáže posunúť aj iným médiám, aby to nebolo nápadné, keďže MF DNES vlastní Babišova spoločnosť. Vraví, že to posunie Právu, kde predtým robil desať rokov.

Novinár lídrovi sľubuje aj ďalšie informácie. „Ak sa to podarí, tak budem mať protokol, ako sledovali Holuba, ako sa stretával s Pokorným. To je taká citlivá vec, ktorá by sociálnych demokratov dosť poškodila,“ vraví.

Ide o kauzu Beretta, o ktorej vlani informovali Lidové noviny. V prostredí protikorupčnej polície vznikali a aj sa odtiaľ vynášali kompromitujúce materiály. Zatkli preto šéfa odboru korupcie protikorupčnej polície Radka Holuba. Radek Pokorný má zasa blízko k ČSSD.

Vopred zorganizovaná provokácia

Přibil tiež vraví, že to „dohodne s Frantom Nachtigallom“. Ide o riaditeľa strategického rozvoja vydavateľstva MAFRA, ktoré vydáva MF DNES, a spomínal sa aj v predchádzajúcej nahrávke. Označuje sa aj za Babišovho muža v MAFRA.

Podľa portálu hlidacipes.org je novinár Přibil, Nachtigall aj šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl jeden tím, ktorý funguje už dlho. O tom, že Přibil robí „čiernu prácu“, sa podľa portálu hovorilo už dávnejšie, no až teraz prišiel dôkaz.

Plesl aj Nachtigall vravia, že o rozhovoroch nevedeli. K stretnutiam sa priznali novinár Přibil („stretol som sa trikrát, no nič som nenahrával“) a napokon aj minister Babiš.

„Urobil som chybu. Konečne som si tie nahrávky vypočul a aj keď som presvedčený, že som nikomu nedával úlohy, priznávam, že som sa nemal s novinárom vôbec stretávať. Bola to vopred zorganizovaná provokácia,“ napísal Babiš na Facebooku v nedeľu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie