Denník N

Kotleba nezmenil systém, ako sľúbil, vysáva ho, tvrdí Nová Generácia

Foto N – Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Pred župným úradom v Banskej Bystrici predstavila Nová Generácia prvý zoznam prešľapov Mariana Kotlebu, tvrdí, že v ich odhaľovaní bude pokračovať.

Tomáš Smutný pochádza z Podpoľania v Banskobystrickom kraji. Je predsedom iniciatívy Nová Generácia, ktorú založili mladí ľudia, čo pre spor s Pavlom Frešom odišli z SDKÚ.

Iniciatíva chce riešiť politiku a problémy v regiónoch, tvrdí, že nemá ambície uchádzať sa o dôveru voličov v župných voľbách. Členovia iniciatívy však cestujú po kraji, stretávajú sa s ľuďmi a pýtajú sa ich, ako sa im žije.

Pred župným úradom v Banskej Bystrici predstavila Nová Generácia prvý zoznam prešľapov šéfa banskobystrickej župy Mariana Kotlebu. Kotleba totiž sľuboval voličom, že zmení systém. Smutný vyhlásil, že systém nielenže nezmenil, ale prisal sa naň a žije z neho.

„Stará generácia regionálnych politikov neriešila problémy a nespokojní voliči volali po zmene systému. Po troch rokoch však vidíme, že Marian Kotleba nie je absolútne žiadnou zmenou. Od začiatku sa zaradil do vychodených chodníčkov starej generácie. Kotleba je politik starých manierov, ktorý oklamal a stále klame svojich voličov,“ konštatoval Smutný.

Rodinná firma

Šéf Novej Generácie postupne vymenovával Kotlebove sľuby a konfrontoval ich s realitou.

Prvým županovým sľubom bolo lepšie riadenie kraja. Sľuboval, že zatočí so systémom, ktorý reprezentujú starí politici, že sa vysporiada s amaterizmom straníckych nominácií a s klientelizmom.

No Kotleba podľa Novej Generácie urobil to isté čo jeho predchodcovia. Na všetky významné posty dosadil kamarátov, straníkov a rodinných príslušníkov.

„Kotlebova manželka Frederika pracovala ako referentka pre oznamovanie protispoločenskej činnosti. Manželka predsedu má odhaľovať a riešiť korupciu, ktorú by spáchali jeho stranícki kolegovia a najbližší príbuzní. Veď to je totálny nezmysel,“ povedal Smutný.

Dodal, že bývalá asistentka Kotlebu Ivana Slivková šéfuje predstavenstvu najväčšej župnej firmy Banskobystrická regionálna správa ciest, ktorá rozdeľuje ročne vyše 20 miliónov eur. Kotlebov stranícky kolega Milan Uhrík, podľa Smutného človek bez skúseností, ktorý odtiaľto ani nepochádza, šéfuje úradu.

„Kotleba vytvoril sieť netransparentnosti. Hovorí sa o vyše päťdesiatich nomináciách,“ dodal Smutný. Pripomenul, že Kotleba si od nominantov a zamestnancov pýta 20 percent platu mesačne.

Župa prišla o 135 miliónov

Župan sa okázalo vystatuje tým, akým je dobrým hospodárom. Podľa Smutného však pre županovu neschopnosť prišiel kraj o takmer 135 miliónov eur, za ktoré by sa dalo opraviť vyše 800 kilometrov diaľnic a zrekonštruovať 35 nemocníc.

Podľa Novej Generácie sú Kotlebove sľuby, že zatočí s korupciou, len ilúziou. „Banskobystrická regionálna správa ciest rozhoduje o viac ako 20 miliónoch eur. Pomer elektronických aukcií klesol z 80 na 12,5 percenta. Z pomerne transparentného rozhodovania urobil Kotleba netransparentnú džungľu,“ hovorí Smutný.

Pod Krásnou Hôrkou Kotleba sľúbil, že vyrieši problém s neprispôsobivými občanmi. Smutný ukázal trojdňové fotografie Kotlebových pozemkov a dodal, že nielen nič nevyriešil, ale nevie si urobiť poriadok ani na svojom vlastnom pozemku.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie