Denník N

Matovič tvrdí, že sa mu niekto vyhrážal: Povedali mi, že si ma nájde vlak

Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Líder OĽaNO sa rozhodol, že nebude chodiť na rokovania parlamentu. Na emotívnej tlačovke hovoril aj o ostrých nábojniciach, ktoré mu údajne prišli v obálke. Za vyhrážkami vidí Andreja Danka, no dôkazy nemá.

Igor Matovič (OĽaNO) sa rozhodol, že nebude chodiť na rokovania parlamentu, lebo ďalej nemieni v Národnej rade, o ktorej hovoril ako o „sieni zákonnosti“, pracovať pod predsedom Andrejom Dankom (SNS).

„Sedem rokov robím špinavú, nevďačnú a nebezpečnú prácu,“ povedal, keď vyratúval, čo všetko koaličným politikom vedel povedať do očí.

Matovič na emotívnej tlačovke povedal, že sa mu minulý týždeň pri venčení psa vyhrážal neznámy človek tým, že ak neodíde z politiky, „nájde si ho vlak“. Neznámy človek mu údajne najprv pevne stlačil ruku, vulgárne mu vynadal a povedal, aby radšej „vypadol sám“.

Matovič je presvedčený, že ide o človeka od Andreja Danka. Ako však priznal, dôkazy nemá; niekoľkokrát povedal, že za tým môžu byť aj tí, ktorí sa s Dankom spojili, teda Robert Fico či Béla Bugár (Most-Híd).

Neprekáža mu, že príde o plat

Matovič podľa svojich slov ráta s tým, že príde o plat, ale rozhodnutie berie ako formu protestu. V politike mieni pôsobiť aj naďalej a zároveň dodal, že keď bude chcieť, do parlamentu bude ako „slobodný človek“ chodiť aj ďalej.

Nevzdáva sa teda mandátu, i keď oň môže prísť už na júnovej schôdzi v súvislosti s kauzou nepozastavenej živnosti.

Líder OĽaNO povedal, že je pod sústavným tlakom. Kauzu nepozastavenej živnosti, za ktorú ho už v júni môžu koaliční poslanci pripraviť o mandát, nazval honom na jeho osobu, ktorý sa vraj začal už skôr. „Začali mi brať moje občianske práva,“ povedal v súvislosti s vyšetrovaním jeho účtovníctva, ktoré využil Smer v predvolebnej kampani.

Matovič povedal aj to, že mu pred rokom prišiel list s dvoma ostrými nábojnicami. List otvorila jeho manželka. „Odniesla ho na pobočku NAKA. Dali to vyšetrovateľovi, ktorý tam bol štyri dni. Mysleli si, že je to mladý zajac, že to nezvládne, ale on páchateľa našiel.“

Išlo vraj o človeka, ktorý je z Revúcej. Podľa Matoviča to bol známy rodiny Andreja Danka, čo mu vraj zistila súkromná detektívna kancelária, ktorú si on sám najal. „Náhoda?“ pýtal sa Matovič, ktorý predsedu parlamentu počas tlačovky nazýval bláznom a psychopatom.

Muž vraj policajtom povedal, že nábojnice poslal, lebo je mu protivná Matovičova politika.

Celý prejav Igora Matoviča v jeho statuse:

Návšteva v byte, zmiznuté esemesky

Matovič tvrdil, že zvláštnych vecí sa mu stalo viac. Napríklad tvrdil, že bol niekto uňho v byte. Nič nezmizlo, ale našiel si veci preusporiadané, vraj aby vedel, že uňho niekto bol. „Papiere boli otočené, myška k počítaču bola naľavo, hoci inokedy je napravo. Niekto chcel, aby som vedel, že sa môžu ľahko dostať do môjho domu.“

Na tlačovke sa čudoval aj nad tým, že mu z telefónu zmizli prijaté SMS správy. „Opäť náhoda?“ pýtal sa Matovič.

Lídrovi OĽaNO hrozí, že v júni o svoj poslanecký mandát príde úplne. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií ho totiž v júni potrestal za to, že v roku 2013 nemal 21 dní prerušenú svoju živnosť.

Pozastavená živnosť sa po troch rokoch automaticky obnovuje a treba ju opätovne pozastaviť, na čo Matovič zabudol. Líder OĽaNO mal smolu, že to urobil opakovane.

O Matovičovom treste rozhodoval Ústavný súd, ktorý mu v marci pokutu 12-tisíc eur potvrdil. Keďže líder OĽaNO si opakovane nepozastavil živnosť, podľa zákona môže prísť o mandát. Niektorí opoziční poslanci však namietali, že zákon môže byť interpretovaný tak, že k opakovanej chybe musí prísť počas jedného volebného obdobia.

Matovič si živnosť nezastavil v dvoch rôznych volebných obdobiach. Rozhodnutie majú potvrdiť poslanci hlasovaním v pléne parlamentu. Líder OĽaNO je presvedčený, že o mandát naozaj príde – koalíciu podľa neho v tomto podporia aj poslanci Kotlebovej ĽSNS.

Úrad vlády: Je to diagnóza

Úrad vlády reagoval na tlačovku Igora Matoviča ironickým vyhlásením. „Vážená redakcia, asi omylom sme od vás dostali žiadosť o reakciu na tvrdenia Igora Matoviča,“ odpísali z tlačového odboru.

„Nie sme kompetentní sa k tejto téme vyjadriť, keďže sme úrad vlády a nie klinika mentálneho zdravia. Je neuveriteľné, že v deň, keď si pripomíname víťazstvo nad fašizmom, keď spomíname na našich otcov, ktorí zahynuli v boji proti fašizmu, tento človek otravuje spoločnosť svojou diagnózou.“

U Andreja Danka boli struční. „Toto vystúpenie nepotrebuje komentár,“ odpísala krátko Zuzana Čižmáriková z tlačového odboru predsedu parlamentu.

„Každý občan Slovenskej republiky má právo sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní, ak sa cíti byť ohrozovaný na živote a na zdraví,“ reaguje na dnešnú tlačovku zasa Most-Híd.

„Igor Matovič na svojej dnešnej tlačovej besede uviedol niekoľko skutočností, ktorých pravdivosť môžu posúdiť jedine spomínané orgány. Je poslancom Národnej rady, má stáť na strane pravdy, podať preto trestné oznámenie a umožniť tým začatie vyšetrovania je jeho povinnosťou.“

Rozhodnutie Matoviča chodiť do parlamentu ako „slobodný človek“ považuje Béla Bugár „za svojský spôsob narábania s poslaneckým mandátom, ktorý určitú nevôľu môže vyvolať práve v radoch opozície“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie