Denník N

Žitňanskej prešli ďalšie veľké zmeny, zasiahnu sudcov aj Harabinovu disciplinárku

Na snímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitòanská poèas 12. schôdze NR SR 9. februára 2017 v Bratislave. FOTO TASR - Michal Svítok
Na snímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitòanská poèas 12. schôdze NR SR 9. februára 2017 v Bratislave. FOTO TASR – Michal Svítok

Disciplinárne stíhaní sudcovia za svojvoľné rozsudky sa už nebudú môcť brániť tým, že hlasovania o rozhodnutiach sú tajné. Poslanci umožnili disciplinárnym senátom do zápisníc nahliadnuť a využiť ich aj ako dôkaz. Žitňanskej zmeny menia aj výber sudcov či ich hodnotenie.

„Ako viete, ako som hlasoval?“ zaznievalo veľmi často na jednom z posledných disciplinárnych konaní so Štefanom Harabinom. Otázku kládol on, aj jeho kolegyňa zo senátu Gabriela Šimonová. Tretí disciplinárne stíhaný sudca Viliam Dohňanský chýbal. Nakoniec potrestaní neboli, pretože disciplinárny senát predsedu Erika Uhlára nevedel, kto ako z nich za pochybný rozsudok hlasoval. Túto trojicu šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová podozrievala zo svojvoľného rozhodnutia.

Po strede by sa to už nemalo stať. Poslanci schválili zmenu a umožnili, aby od júla mohli disciplinárne senáty zápisnice o hlasovaní čítať a na pojednávaniach dokonca využiť ako dôkaz. Môžu tak urobiť len v prípade podozrenia zo svojvoľných rozhodnutí, ktoré sa výrazne odlišujú od ustálenej judikatúry Najvyššieho súdu. Reagovali tak na Harabina a jeho disciplinárne konanie.

Poslanci prijali veľký balík zmien sudcovských zákonov, ktoré do parlamentu predložila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Chcela ňou predovšetkým riešiť pomalý výber sudcov, neobjektívne hodnotenie ich práce, ale aj urýchlenie disciplinárnych konaní.

Jedno veľké výberové konanie

Osem krajských súdov a na nich v jeden deň výberové konanie na sudcov. Zo všetkých, kto by v ňom uspel, by sa urobil poradovník, z ktorého by sa postupne ,ťahali‘ noví sudcovia. Na každé uvoľnené miesto v rámci kraja. Ak by sa už mená v zozname minuli, ale bolo by voľné miesto v inom kraji, mohol by ísť sudca tam. Nemôže však odmietnuť miesto v regióne, kde bol na konkurze. Ak by tak urobil, vyškrtli by ho zo zoznamu.

Nedávno vymenoval prezident Andrej Kiska nových sudcov. Na snímke posila Okresného súdu v Trnave Evelin Csémyová. Foto – TASR.

Ministerka si od tejto zmeny sľubuje plynulejšie obsadzovanie uvoľnených miest pre sudcov. Dnes totiž od výberového konania až po vymenovanie za sudcu trvá deväť mesiacov až jeden rok. Zdržiavanie spôsobujú bezpečnostné previerky. Národný bezpečnostný úrad kandidátov na sudcov rýchlejšie nedokáže preverovať. Previerky ostanú, ale pokiaľ sa uvoľní miesto na súde, už dávno bude kandidát preverený.

Žitňanská verí, že takéto hromadné výberové konania prilákajú aj väčšiu konkurenciu spomedzi mladých právnikov. Jednoducho si nepovedia, že nemajú šancu, ako sa to často stáva, ak bol dosiaľ len výber na jedno či maximálne dve miesta. Takéto veľké výberové konania budú minimálne raz do roka. Ministerka na úvod avizuje aspoň dve – jarné a jesenné.

Hodnotenia sudcov budú objektívnejšie

Práca sudcov sa hodnotí pravidelne, no zdá sa, že sa nie je dobré. Je veľmi málo pravdepodobné, aby skutočne zo 454 sudcov neprešli len štyria a 433 skončili s hodnotením výborný. Neverí tomu ani Žitňanská, a preto nastavila nové pravidlá.

Už sa nebudú posudzovať sudcovia v rámci toho istého súdu, ale vzniknú profesionálne hodnotiace komisie. Vytvárať ich bude Súdna rada. Jej členom bude môcť byť len sudca, avšak aj emeritný sudca, teda taký, ktorý je v dôchodku. Ak sa sudca stane členom komisie, nebude sa venovať spisom, ale výlučne hodnoteniu.

Veľkou zmenou je, že komisie nebudú hodnotiť kolegov v kraji, ale vždy dostanú na starosť posúdenie sudcov z iného regiónu. Kolegialita a prižmúrené oči pre kamarátov by sa tak mali prinajmenšom oslabiť. Dôležité je tiež to, že hodnotenia sa budú zverejňovať.

Novinke v hodnotení sa vyhnú sudcovia Najvyššieho súdu. Tých budú naďalej posudzovať predsedovia kolégií. Bezo zmeny zostáva aj to, že opakované negatívne hodnotenie sudcu bude ďalej závažným disciplinárnym previnením. Ak sa to zopakuje trikrát po sebe, sudcovi bude hroziť odvolanie z funkcie sudcu.

Disciplinárne senáty budú spadať pod Súdnu radu

Ministerke sa veľmi ťažko presadzovalo, aby sa disciplinárne senáty presunuli pod Súdnu radu. Diskutovalo sa o viacerých riešeniach, no Žitňanská sa napokon priklonila k tomuto riešeniu. Sľubuje si od toho, že ak konečne bude jasné, pod čie senáty spadajú a kto za plynulosť konania zodpovedá, tak sa trestanie sudcov zefektívni. V súčasnosti totiž senáty zostavuje Súdna rada, administratívne však spadajú pod Najvyšší súd. Nikde nie je presne upravené, kto teda zodpovedá, ak sú disciplinárne konania pomalé a trvajú dlho.

Súdnej rady sa dotkne ešte jedna zmena. Ministerka chcela explicitne určiť, že zástupcovia vlády, parlamentu a prezidenta by už nemali byť sudcovia. Vyhli by sa tak podozreniu, že sú spätí s politickou mocou. Žitňanská to však nenapísala do zákona priamo, hoci ústava hovorí, že Súdnu radu tvorí deväť sudcov a deväť členov nominovaných vládou, prezidentom a parlamentom. Ministerka v tomto prípade zvolila omnoho jemnejšiu formuláciu. „Národná rada, prezident a vláda ustanovia za člena Súdnej rady spravidla osobu, ktorá nie je sudcom.“ Ak to teda sudcovia budú, nič sa nestane.

Ako to dopadne, bude zrejmé čoskoro. Sudcovské zmeny začnú platiť od júla. Po tomto termíne by mala dvoch nominantov vymeniť v Súdnej rade vláda, pretože Eve Fulcovej aj Ľubošovi Sádovskému sa končí funkčné obdobie. Parlament by mal vybrať nového náhradníka namiesto Aleny Šiškovej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie