Denník N

Urazil vás Matovič? Aj tak mu nesmiete hovoriť, že je duševne chorý

Je čas predýchať a prestať používať slovník s vrahmi, bláznami a diagnózami.

oficiálnom vyhlásení úradu vlády k pondelkovému vystúpeniu Igora Matoviča sa okrem iného píše, že úrad vlády „nie je klinika mentálneho zdravia“, a preto nevie posúdiť Matovičove slová. Opozičného poslanca vyhlásenie dokonca spomína ako človeka, ktorý „otravuje spoločnosť svojou diagnózou“.

Poslanec Erik Tomáš a jeho kolegovia, ktorí v praxi zodpovedajú za komunikáciu Ficovho úradu navonok, tým prekročili hranice slušného a bezpečného vyjadrovania oveľa viac, ako je ospravedlniteľné napätím medzi Matovičom a vládnou koalíciou.

Úrad predsedu vlády totiž zvoleným jazykom fakticky označil poslanca Matoviča za duševne chorého človeka, ktorého správanie netreba brať vážne. Je to urážlivé a nie je to náhodný prejav vypätej situácie. Naopak, je to ďalší zo systematických pokusov, ako slovníkom deklasovať opozíciu a vytvoriť dojem, že jej argumenty počúvať netreba.

Aj samotný Robert Fico už dlhé týždne hovorí o OĽaNO a SaS ako „o bláznoch a polobláznoch“. Chce, aby sa v publiku vytvoril dojem, že kritika vlády prichádza od ľudí, ktorí nevedia primerane zhodnotiť situáciu, pretože nie sú duševne zdraví.

Ide o podobný princíp, ako keď začneme o niektorých ľuďoch hovoriť, že sú hmyz, prasce, dobytok, zvieratá, potkany, špina atď. Potom už to nie sú až tak veľmi ľudia, nemajú v našej hlave práva ako iní ľudia a môžeme ich napríklad strieľať.

Ak o niekom začneme hovoriť systematicky, že je blázon, poloblázon, človek s diagnózou, potom už to pre nás nie je úplne zdravý človek, nemusíme mu v diskusii dávať práva ako zdravým ľuďom, ľahšie sa nášmu svedomiu obhajuje, ak jeho otázky a kritiku ignorujeme.

Označovanie politického protivníka za duševne chorého je neprípustné, aj keby sme naozaj mali pochybnosti o jeho zdraví. Poslanec Matovič je čoraz emotívnejší a v pondelok zaútočil na vládnu koalíciu a predovšetkým predsedu parlamentu veľmi agresívne a s veľmi slabou argumentáciou. Následnú reakciu úradu vlády to však neospravedlňuje.

Rovnako tak však dnes verejná debata potrebuje, aby opoziční kolegovia Igora Matoviča povedali nahlas, že nedemokratické a buranské praktiky Andreja Danka nemôžu ospravedlniť pondelkové vystúpenie ich spojenca Matoviča. Ten totiž predsedu parlamentu Danka fakticky označil za vydierača a potenciálneho vraha.

Generácia politikov z čias Mečiara mala medzi sebou aj ľudí, ktorí nielen kradli a zneužívali moc, ale boli pre to pripravení aj zabíjať. Generácia politikov z čias Fica tiež nevkusne veľa kradne a zneužíva moc, ale nikto z nich nehádže ľudí pod vlak, ani im nedáva rozbíjať či vybuchovať autá. Preto kritici vládnej koalície o nich takto hovoriť nesmú, bez ohľadu na to, ako veľmi sú už unavení a ako drzo a dlho ich už súčasná vládna moc šikanuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie