Denník N

Gašpar pozval organizátorov pochodu na stretnutie, chce im vysvetliť, ako pracuje polícia

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Policajný prezident organizátorom študentských pochodov Dávidovi Strakovi a Karolíne Farskej v e-maile pripomenul, že polícia v minulosti obvinila aj bývalých ministrov.

Policajný prezident Tibor Gašpar pozval organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu na stretnutie, aby nemali jednostranné informácie. Organizátorom pochodu poslal e-mail, ktorý mal v predmete nápis: prezident.

Študentom, ktorí požadujú aj jeho odstúpenie, napísal, aby mu ponúkli viac termínov, ktoré by im vyhovovali, že sa s nimi rád stretne a spolu s vyšetrovateľmi im vysvetlí, ako sa vyšetruje korupcia. Potvrdil to organizátor Dávid Straka.

Policajný prezident v e-maile spomína, že polícia už vyšetrovala aj bývalých ministrov a ak majú študenti záujem, môžu prísť aj počas vyučovania s pedagógmi.

Zvažujú debatu

„Spolu s ostatnými organizátormi sa ešte budeme rozprávať o tom, kedy a akou formou by sa toto stretnutie mohlo uskutočniť,“ reaguje na ponuku Straka. Študenti zvažujú, že Gašpara pozvú k nim na školu na besedu.

Pred tromi týždňami Gašpar na tlačovej besede povedal, že by rád verejne ponúkol organizátorom pochodu spoluprácu, „aby sme si vzájomne vymenili pohľady a názory a možno sa trochu dovzdelali v tom, ako sa s korupciou v praxi bojuje“. Ponúkol im deň otvorených dverí na prezídiu a stretnutie s vyšetrovateľmi, „aby sa mohli opýtať aj na témy, či ich prezident policajného zboru nejak ovplyvňuje“.

Robert Kaliňák a Tibor Gašpar. Foto – TASR

Konkrétne ich však už nekontaktoval. „My sme otvorení každej diskusii,“ povedala pred týždňom Karolína Farská na tlačovej besede, keď oznamovali, že 5. júna zorganizujú ďalší pochod. Ten sa uskutoční v Bratislave aj v Košiciach. O týždeň nato, 12. júna, sa uskutoční aj pochod v Prešove.

Obvinenie „bývalých ministrov“ používajú ako argument, že sa na Slovensku bojuje proti korupcii, aj Robert Kaliňák a Robert Fico. Ide o kauzu nástenkového tendra, týmto prípadom prvej Ficovej vlády sa momentálne zaoberá Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Obžalovaní sú exministri za SNS Marián Janušek a Igor Štefanov. Na prípad upozornili médiá a až potom začala prípad vyšetrovať polícia. Robertovi Ficovi trvalo mesiace, kým zodpovedných ministrov odvolal z funkcie. Keď odvolal Janušeka, nahradil ho Štefanov, hoci bolo zrejmé, že práve on v kauze zohral ešte väčšiu rolu ako Janušek. Napokon odvolal aj Štefanova.

V kauze Bašternák nič nové

Gašpar je zatiaľ jediný z verejných činiteľov, ktorý sa organizátorom ozval. Okrem jeho odchodu z funkcie študenti žiadajú odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila. Ani jeden z nich nechce z funkcie odísť. Gašpar iba povedal, že ak sa zmení zákon o menovaní policajného prezidenta, neprihlási sa do výberového konania. To môže trvať mesiace, aj roky.

Na pochod v Bratislave 18. apríla prišli tisíce ľudí. Na najbližší pochod do Bratislavy zatiaľ podľa stránky udalosti na Facebooku príde 3,5 tisíca ľudí, do Košíc 1,5 tisíca a do Prešova 1,3 tisíca.

V kauze Bašternák zatiaľ polícia nemá nič nové. Podnikateľa Ladislava Bašternáka obvinili 17. marca z neodvedenia dane a poistného. „Vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru nebolo osobe L. B. vznesené obvinenie za ďalší skutok,“ napísal hovorca Martin Wäldl.

Bývalý zástupca finančnej polície Jozef Lutter pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že Bašternák bol jeden z dvoch prípadov, do ktorých zasahoval šéf finančnej polície Bernard Slobodník. Ten je bývalý člen a sponzor Smeru. Gašpar nevidí problém v tom, že je vo funkcii človek takto spojený so Smerom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie