Denník N

Číž zo Smeru kritizoval, že TASR zrušila zmluvu so Sputnikom: Opäť tu vyrastajú mladí boľševici

Šéf TASR Jaroslav Rezník na mediálnom výbore vysvetľoval spoluprácu agentúry s ruskou agentúrou Sputnik. Povedal, že jej správy prebrali aj agentúry AFP či televízia CNN.

Poslanec Smeru Miroslav Číž na parlamentnom výbore pre médiá a kultúru kritizoval, že agentúra TASR po článkoch v Denníku N zrušila zmluvu o spolupráci s ruskou agentúrou Sputnik News.

Číž povedal, že prežil štyridsať rokov v totalite a dobre si pamätá, ako sa určovalo, ktoré zdroje sú zlé a zakázané. „S hrôzou pozorujem, ako tu opäť vyrastajú mladí boľševici, ako odmietajú, aby sme mali univerzalitu zdrojov,“ povedal v plamennom prejave na výbore.

„Je Rusko nepriateľom Slovenskej republiky? Ohrozuje nás v niečom? Berieme od nich plyn, berieme od nich ropu. Vláda má v programovom vyhlásení napísané, že svet má štyri svetové strany,“ dodal.

Viskupič: Nehovorte o boľševikoch

Číž považuje za obrovskú škodu, že TASR po mesiaci zmluvu so Sputnikom zrušila, a obvinil z toho Denník N, ktorý o spolupráci agentúr písal. „Toto sa má stať súčasťou politického života? Chráňme si zásadu rozmanitosti,“ vyhlásil.

Mediálny výbor zvolali poslanci parlamentu na návrh Jozefa Viskupiča z OĽaNO. Ten Čížovi povedal, že sa hlboko mýli. Pripomenul mu niektoré hoaxy, ktoré Sputnik v minulosti publikoval.

Česká verzia Sputnika napríklad vo februári publikovala článok o tom, že ukrajinská armáda zrejme nasadzuje do bojov na východe krajiny„zombie, ktoré bojujú aj po zásahu do hlavy“. Sputnik s odkazom na ruské médiá úplne vážne tvrdil, že separatisti našli po ukrajinských vojakoch látku s názvom „Živá voda“, vďaka ktorej necítia žiadnu bolesť.

Text agentúry Sputnik o zombie vojakoch na Ukrajine.

„Žijeme dobu vojny lží a musíme byť opatrní pri hľadaní zdrojov,“ povedal Viskupič poslancovi Smeru Čížovi a narážal aj na jeho členstvo v komunistickej strane pred rokom 1989. „Vyprosím si, aby práve vy ste mne niečo hovorili o boľševikoch.“

Rezník: Na hoaxy dávame pozor

Šéf TASR Jaroslav Rezník pripomenul, že zmluvu medzi TASR a ruskou agentúrou inicioval Sputnik, pretože chcel exportné správy TASR v angličtine. Recipročne slovenská agentúra dostala prístup k jeho databázam. „Zmluva nikdy neznamená záväzok preberať informácie, preberanie správ je vždy výlučne v kompetencii TASR,“ pripomenul.

Po uzatvorení zmluvy slovenská agentúra neprevzala ani jednu správu od Sputnika, v minulosti to niekoľkokrát urobila aj bez zmluvy. Podľa Rezníka išlo väčšinou o ekonomické správy a vysvetlil, že pre TASR mohla byť spolupráca prínosom napríklad pri využívaní fotografií.

Rezník, ktorý kandiduje aj na riaditeľa verejnoprávnej RTVS, poslancom vysvetlil, že Sputnik ako svojho partnera uvádza na domovskej stránke aj renomovaná francúzska agentúra AFP, ich správy preberá aj agentúra AP, a urobili to aj české servery CT24.cz či Aktualne.cz.

Šéf TASR povedal, že jeho agentúra nevydala ani jeden hoax. „Keby sme urobili reálnu chybu, povieme – prepáčte, stalo sa. Ale boli sme vystavení atakom, ktoré boli založené na emóciách, a nie na racionálnom posudzovaní faktov,“ povedal s tým, že on sám dostal asi 500 kritických mailov.

Rezník poslancom aj vysvetlil hierarchiu redakcie TASR, ktorá má zabrániť šíreniu falošných správ. Okrem toho spomenul, že vďaka prístupu k Sputniku mohla mať jeho zahraničná redakcia možnosť konfrontovať jeho informácie s ostatnými zdrojmi.

Zmluvu so Sputnikom zrušili

Zmluvu nakoniec zrušil preto, aby upokojil vášne. „No dlhodobo nie je udržateľné, ak sa informácie z východu budú na Slovensko dostávať filtrované cez veľké agentúry,“ povedal a ako príklad spomenul teroristický útok v Petrohrade, kde boli odkázaní na zahraničné zdroje, ktoré neboli tak blízko rýchlym informáciám.

„TASR o politike píše, ale politiku nerobí, hoci sa občas musí pred politikou brániť. TASR je národná agentúra demokratického štátu Európskej únie, ktorá sa ničím nespreneverila svojmu poslaniu,“ presviedčal Rezník, ktorý agentúru vedie už desiaty rok.

Riaditeľ TASR Jaroslav Rezník s premiérom Robertom Ficom v priestoroch agentúry. Foto – TASR

Agentúra Sputnik začala fungovať začiatkom roku 2015, jeho prevádzkovateľom je vládna agentúra Rusko Dnes (Rossija Sevodňa). Vplyv agentúry v Európe kritizoval Európsky parlament.

„Ruská vláda využíva širokú škálu nástrojov a prostriedkov, ako sú expertné skupiny a osobitné nadácie (napr. Russkij mir), viacjazyčné televízne stanice (napríklad Russia Today), domnelé tlačové agentúry a multimediálne služby (napríklad Sputnik)… s cieľom spochybniť demokratické hodnoty, rozdeľovať Európu, získavať domácu podporu a vytvárať dojem zlyhávajúcich štátov vo východnom susedstve EÚ,“ píše sa v uznesení, ktoré europoslanci schválili v novembri 2016.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie