Denník N

Prečo Trump vyhodil šéfa FBI, skončí sa vyšetrovanie kontaktov s Ruskom? (otázky a odpovede)

James Comey. Foto - tasr/ap
James Comey. Foto – tasr/ap

Nikto naisto nevie dôvody, prečo Trump nečakane odvolal riaditeľa FBI, ani mnohí konzervatívci však neveria, že to bolo pre Clintonovej emaily.

Je vyhodenie riaditeľa FBI výnimočné?

FBI mal od 30. rokov, keď vznikol, iba siedmich riaditeľov. Väčšinou slúžia dlhšie obdobie, prvý, Edgar Hoover, viedol úrad až do svojej smrti, 36 rokov.

Vyhodený riaditeľ James Comey mal kontrakt na desať rokov, teda do roku 2023, práve preto, aby bol oslobodený od politických tlakov.

Iba raz sa stalo, že šéfa FBI americký prezident vyhodil. Bolo to v roku 1993 a urobil tak demokratický prezident Bill Clinton.

Vtedajšieho riaditeľa Williama Sessionsa odvolal z etických prešľapov, pre ktoré on sám odmietol odstúpiť. Okrem iného si podľa Los Angeles Times na štátne náklady dal postaviť okolo svojho domu bezpečnostný plot a na služobné cesty chodil do miest, kde mohli žiť jeho príbuzní.

Viacerí však teraz rozhodnutie vyhodiť Comeyho prirovnávajú skôr ku kroku Richarda Nixona. Ten v októbri 1973, v deň, ktorý dostal názov Masaker sobotnej noci, vyhodil špeciálneho prokurátora, ktorý vyšetroval aféru Watergate a prezidentovo zapojenie do nej.

„Je to jediný porovnateľný historický precedens, na ktorý si viem spomenúť,“ povedal pre Politico právnik Michael Waldman z Brennanovho centra pre spravodlivosť.

Porovnanie s Nixonom, ktorý za Watergate musel odstúpiť, má však medzery. Kým v jeho prípade sa nedalo pochybovať, že sa snaží zastaviť vyšetrovanie, u Trumpa na to chýbajú dôkazy. Kauza ešte nie je tak ďaleko.

Kto je to vlastne James Comey?

Keď Jamesa Comeyho (56) v roku 2013 zvolili za šéfa FBI, mal širokú podporu oboch strán. Prezident Obama ho nazval mužom, ktorý „stojí veľmi vysoko pri spravodlivosti a vláde zákona“. A nielen preto, že má 203 centimetrov.

Ostrieľaný právnik z New Yorku sa nebál ísť ani po politických a biznis špičkách v metropole. Počas Bushovej vlády slúžil ako tajomník na ministerstve spravodlivosti. Vyslúžil si reputáciu za svoju nestrannosť. V zuboch ho mali mnohí demokrati, ale aj republikáni.

Comey sa rozhodnutie dozvedel z televízie za zvláštnych okolností. Podľa New York Times mal práve príhovor pre zamestnancov úradu v Los Angeles, keď sa na monitoroch za ním objavila informácia o jeho vyhodení. Comey si najskôr myslel, že je to fór, a smial sa.

Prečo ho Trump odvolal?

Trump argumentuje, že mu to odporučilo ministerstvo spravodlivosti. Presnejšie tajomník Rod Rosenstein, vymenovaný len pred pár dňami. Ako dôvod uvádza to, ako sa Comey správal minulý rok počas kampane pred prezidentskými voľbami.

V júli mal tlačovú konferenciu, kde – okrem bežných zvyklostí – oznámil, že demokratická kandidátka Hillary Clintonová by nemala byť stíhaná (väčšinou o stíhaní rozhoduje ministerstvo spravodlivosti), aj keď sa v kauze emailov správala „veľmi nezodpovedne“.

Koncom októbra, len týždeň a pol pred voľbami, zasa napísal list kongresu, že FBI znova otvorí vyšetrovanie emailov (to napokon nikam neviedlo). Clintonová povedala, že toto ju sčasti pripravilo o víťazstvo v tesných voľbách, analytik Nate Silver si v analýze myslí, že je to „pravdepodobne pravda“.

Demokrati dlho kritizovali Comeyho za tieto netypické vstupy do kampane. Trump Comeyho pred voľbami, naopak, chválil, že „má gule“.

Rod Rosenstein v liste svojmu nadriadenému napísal, že „nemôže brániť to, ako riaditeľ viedol záver vyšetrovania Clintonovej emailov“.

„Takmer každý súhlasí, že riaditeľ urobil vážne chyby, je to jedna z pár tém, ktoré spájajú ľudí z rôzneho prostredia,“ napísal.

Problémom je však načasovanie Comeyho odvolania. Nestalo sa tak v januári, keď sa Trump dostal k moci, ale až po vyše sto dňoch, v čase, keď sa veľa hovorí o vyšetrovaní prepojenia Ruska a Trumpovej kampane. Vyšetrovanie vedie FBI aj spravodajské výbory v senáte a snemovni, ktoré si pochvaľujú spoluprácu s Comeym.

Práve v utorok CNN informovalo, že začali posielať predvolania blízkym ľuďom Michaela Flynna, bývalého poradcu Trumpa, ktorý komunikoval s ruským veľvyslancom a musel preto rekordne rýchlo odísť. Trump v liste zvláštne napísal, že oceňuje, že ho Comey trikrát informoval, že „jeho osobne nevyšetrujú“.

„Strávil som posledné hodiny snahou nájsť prijateľné zdôvodnenie načasovania Comeyho vyhodenia, no nenašiel som,“ napísal na Twitteri republikánsky senátor Jeff Flake. Väčšina republikánov však podľa Guardianu stojí za prezidentom.

Prečo ho skutočne odvolal?

Medzi komentátormi sa našiel málokto, kto by veril, že skutočným dôvodom odchodu sú Comeyho zlé kroky v kampani, staré už takmer rok.

„Skutočne veríte, že Donald Trump vyhodil Jima Comeyho, pretože bol zlý na Clintonovú? Nie, vážne tomu veríte?“ pýtal sa aj konzervatívny novinár Rod Dreher na stránke American Conservative.

Mnohí si myslia, vrátane denníka New York Times, že skutočným dôvodom bolo vyšetrovanie jeho prepojenia na Rusko. Trumpova poradkyňa Kellyanne Conwayová odporovala, že to má „nulovú súvislosť“.

Pravdou je, že Trump sa netají tým, že mu vyšetrovanie ide proti srsti. Podľa zdrojov Politica ho to rozčuľuje.

„Téma prepojenia Ruska a Trumpa je úplný hoax. Kedy prestanú daňoví poplatníci platiť túto šarádu?“ pýtal sa Trump na Twitteri v pondelok.

„Comey stratil dôveru takmer všetkých vo Washingtone, republikánov aj demokratov. Keď sa veci upokoja, budú mi ďakovať,“ dodal na Twitteri včera. 

Skutočne to zakryje vyšetrovanie?

Či skutočne odvolal šéfa FBI v snahe ututlať kauzu, nie je isté. Navyše, týmto krokom sa tak zrejme ani nestane. FBI bude prepojenia vyšetrovať aj bez svojho šéfa, navyše to sledujú aj výbory v kongrese. Ich činnosť bude po tomto kroku pod ešte väčšou a citlivejšou kontrolou, rovnako ako výber nástupcu Comeyho na post šéfa FBI.

„Nemyslím si, že to ovplyvní vyšetrovanie. Máte priveľa kariérnych ľudí, a oddelenie kontrašpionáže, kde sú tí najlepší – a tí sa tak ľahko nedajú obalamutiť,“ povedal pre Politico bývalý poradca Nixona John Dean.

„Ak si prezident Trump myslel, že vyšetrovanie ruských hackerov sa skončí, jeho rozhodnutie zaistilo, že sa to nestane. Bude oveľa ťažšie zbaviť sa týchto obvinení,“ dodal pre portál historik Timothy Naftali.

Vymenujú špeciálneho prokurátora?

Navyše, zvýšilo to tlak na to, aby tento prípad začal skúmať nezávislý prokurátor. Demokrati po vyhadzove pritlačili a objavilo sa niekoľko republikánov, ktorí podporili nápad dať vyšetrovanie do úplne nezávislých rúk.

„Ak bolo predtým potrebné, aby sa na škandál Trumpa a Ruska pozrel špeciálny prokurátor, teraz je to absolútny imperatív, spolu so vznikom špeciálneho senátneho výboru,“ napísal komentátor Bloombergu Jonathan Bernstein.

Zároveň dodal, že v skutočnosti nemáme potuchy, prečo Trump odvolal Comeyho, no je všeobecná zhoda, že to bolo zo strany prezidenta nevhodné.

V senáte majú demokrati menšinu, no stačia im traja republikáni, aby zablokovali prezidenta. Vymenovať špeciálneho prokurátora môže Trumpovo ministerstvo spravodlivosti, prípadne kongres, kde majú republikáni väčšinu.

Práve to, že teraz bude vyšetrovanie škandálu pod väčším tlakom, je jeden z argumentov tých ľudí, ktorí si nemyslia, že to Trump urobil pre Rusko. „Poradcovia Bieleho domu by sa zbláznili, keby sa snažili obštruovať vyšetrovanie,“ napísal pre Fox News John Yoo, právnik, ktorý slúžil na ministerstve spravodlivosti za Busha mladšieho.

Ak sa však ukáže, že Trump sa skutočne snažil ututlať vyšetrovanie FBI, ako je o tom presvedčený americký denník New York Times, prezidentovi môže hroziť impeachment, teda odvolanie z funkcie kongresom.

„Historici môžu jedného dňa spomínať na 9. máj 2017 ako na osudový deň v americkej histórii,“ napísalo CNN. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie