Denník N

Česká prvá dáma navštívila odsúdeného vraha Kajínka, Zeman zvažuje, že ho omilostí

Manželka prezidenta Miloša Zemana na návšteve u Jiřího Kajínka pred jeho omilostením. Foto – Twitter/@PREZIDENTmluvci (Jiří Ovčáček)
Manželka prezidenta Miloša Zemana na návšteve u Jiřího Kajínka pred jeho omilostením. Foto – Twitter/@PREZIDENTmluvci (Jiří Ovčáček)

Pražský hrad po mesiaci znovu pripomenul, že český prezident zvažuje milosť pre najznámejšieho českého väzňa Jiřího Kajínka, ktorý dostal doživotie za viacnásobnú vraždu.

Pred niekoľkými dňami český prezident Miloš Zeman šokoval politikov aj právnikov, keď nepriamo povedal, že koaličná zmluva je nadradená ústave, v stredu zaskočila médiá jeho manželka.

Ivana Zemanová vo väznici v Rýnoviciach navštívila jedného z najznámejších českých kriminálnikov a odsúdeného vraha Jiřího Kajínka.

„Pani Ivana Zemanová sa dnes napoludnie vo väznici Rýnovice stretla s jedným z väzňov. Jeho meno netreba dodávať!“ napísal na Twitteri hovorca prezidenta Jiří Ovčáček s tým, akoby išlo o nejakú celebritu.

Pražský hrad sa netají tým, že Zeman uvažuje o milosti pre Kajínka.

Kajínek je vo väzení viac ako 20 rokov a Miloš Zeman už v roku 2013 hovoril o tom, že proces s viacnásobným vrahom by mali obnoviť. Svoj postoj zopakoval viackrát, no možnosť, že by Kajínkovi udelil milosť, naznačil až tento rok v apríli.

Počas návštevy Čáslavi povedal, že o tom „vážne uvažuje“. Neskôr dodal, že to automaticky neznamená milosť.

„Ja som nepovedal, že ho prepustím, ja som povedal, že zvážim udelenie milosti, pretože nie som úplne presvedčený o jeho vine a, okrem toho, je vo väzení už 20 rokov. A 20 rokov je veľmi dlhá doba,“ povedal Zeman podľa agentúry ČTK.

Kajínek na to reagoval odpoveďou, v ktorej Zemanovo vyjadrenie označil za zázrak. „Mám slzy v očiach. Ak by to dopadlo dobre, veľmi by som si to vážil,“ odkázal cez televíziu Prima. Milosť považuje za najlepší spôsob, ako „nespravodlivé odsúdenie“ napraviť.

Zeman nad milosťou uvažuje aj napriek tomu, že na začiatku svojho funkčného obdobia o milostiach hovoril ako o prežitku. Posudzovanie žiadosti o milosť preto preniesol na ministerstvo spravodlivosti.

Hrad sa netají tým, že dnešná návšteva súvisí so Zemanovým názorom. „Návšteva pani Ivany Zemanovej na toto vyhlásenie logicky nadviazala. Keď sa pán prezident definitívne rozhodne, či milosť udelí, budeme informovať verejnosť,“ povedal pre iDnes hovorca prezidenta Jiří Ovčáček.

Milosť pre Kajínka podporuje aj predseda českého ústavného súdu Pavel Rychetský. V rozhovore pre DVTV povedal, že by mohlo ísť napríklad o podmienečné prepustenie. Ak by Kajínek po prepustení spáchal zločin, do basy by sa vrátil na doživotie.

Desiatky žiadostí

Ministerstvo od toho obdobia podľa portálu iDnes dostalo desiatky žiadostí na omilostenie Kajínka (pred mesiacom to bolo 88). Žiadosť totiž nemusí podať len samotný odsúdený, ale aj jeho priaznivci. Tých má Kajínek vďaka úteku z najstráženejšej väznice v Česku a aj vďaka filmu, ktorý sa do kín dostal v roku 2010, viac ako dosť.

Mnoho ľudí verí v jeho nevinu a jeho popularita súvisí aj s tým, že po úteku sa v médiách začalo veľa hovoriť o tom, že Kajínek je mimoriadne inteligentný a je obeť sprisahania.

Aj samotný Kajínek, ktorý nikdy nepriznal vinu, tvrdí, že súdy boli v jeho prípade predpojaté a proces vykonštruovaný. V jeho prospech hovorí aj to, že až traja ministri spravodlivosti počas svojho pôsobenia podali sťažnosť pri vyšetrovaní jeho kauzy. Okrem toho sa v prípade objavili aj nové svedecké výpovede.

Viackrát utiekol

Najznámejšieho českého vraha odsúdili v roku 1998 za dvojnásobnú nájomnú vraždu a za pokus o vraždu na doživotie. Kajínek v roku 1993, v čase, keď bol dočasne prepustený z väzenia (v base bol za lúpežné prepadnutie a napadnutie policajtov), zabil podnikateľa a jeho ochrankára, ďalší ochrankár streľbu prežil.

Vraždy si podľa vyšetrovateľov objednal iný podnikateľ.

Kajínek v roku 1998. Foto – TASR

Problémy so zákonom však Kajínek mal už ako neplnoletý a prvýkrát bol vo väzení už v roku 1982. Neskôr bol odsúdený ešte viackrát za útoky na verejných činiteľov, lúpeže aj prepadnutia.

V roku 2000 odsúdený vrah z väzenia utiekol, českej polícii sa ho podarilo zadržať po viac ako mesiaci na úteku. Odvtedy Kajínek niekoľkokrát podal žiadosť o obnovenie procesu, no súdy všetky jeho snahy zamietli.

56-ročný Kajínek sa snažil aj o zmiernenie trestu, on sám tvrdí, že sa dokáže polepšiť, zatiaľ čo znalecké posudky hovoria, že jeho náprava je nemožná.

Po tom, čo Miloš Zeman začal hovoriť o milosti pre Kajínka, sa v televízii objavil aj kľúčový svedok – ochrankár, ktorý útok v roku 1993 prežil. Znovu potvrdil svoju verziu, ktorá dopomohla k odsúdeniu Kajínka, a dodal, že ak by trestanec dostal od Zemana milosť, bál by sa o život.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie