Denník N

Takto armáda naposledy zbrojila za Husáka

Vojaci chystajú nákupy, aké nemajú od roku 1989 obdobu. Politici by im to nemali pokaziť.

Prečo by každého malo zaujímať, že armáda ide kupovať stovky obrnených transportérov? Aj preto, že na to chce v priebehu niekoľkých rokov použiť 1,2 miliardy eur. Na uvedenie do kontextu, je to o vyše 300 miliónov viac, ako mal stáť najdrahší variant obchvatu Prešova. A je to o vyše 200 miliónov eur viac, ako celý rozpočet ministerstva obrany na tento rok.

Druhé varovanie: celé to bude manažovať SNS, ktorej za chrbtom stojí Robert Fico s kamarátom Výbohom. To by malo stačiť, aby tému nikto nepodceňoval.

Vec je teda vážna, ale je aj dôležitá? Mimoriadne. Slovenská armáda je zastaraná a to sme slušní. Naši profesionáli by teraz do akcie išli na známych BVP, ktoré majú v porovnaní s dnešnými štandardmi takú biednu ochranu, že už v Afganistane sa sovietski vojaci na ich sovietskej obdobe často radšej vozili na korbe ako vnútri. Vyhliadka, že ich postrieľajú, pre nich bola menej desivá, ako keby mali pre nedostatky ich vozidiel zhorieť vnútri, čo bol bežný scenár.

Aj počas vojny na Ukrajine tento typ patril k najzraniteľnejším. Preto ak našej armáde akútne chýba nejaký druh techniky, tak je to aj tento.

Keďže armádu potrebujeme, lebo svet nie je bezpečný a zaviazali sme sa spojencom, že bude použiteľná, modernizácia je nevyhnutná.

Ako dosiahnuť, aby výsledkom nebolo fiasko a niekedy vo vzdialenej budúcnosti aj trestné stíhanie expertov z SNS? Ak by bolo jediným cieľom efektívne nakúpiť, museli by sme vypísať čo najtransparentnejší medzinárodný tender. Lenže vládny materiál hovorí o dodávkach prvých kusov už v roku 2018. Jasne sa teda črtá scenár, že z tendra nič nebude a iba sa kdesi v zákulisí podpíše rýchla dohoda s ešte väčším rizikom uplácania, než je v obchode so zbraňami bežné.

Ešte jedna dôležitá vec. Len nedávno Robert Fico zvýšenie výdavkov na obranu odmietol s tým, že mlieko je dôležitejšie než zbrane. Nedávno však prvýkrát on osobne potvrdil, že záväzok z Walesu zvýšiť výdavky na armádu z dnešných 1,19 percenta na 1,6 do roku 2020 berie vážne. Dokonca hovoril o pláne na ďalšie zvyšovanie. Ak to znamená, že naozaj zmenil názor a už bude zodpovedný, výborne. Ak sa to skončí orgiami spriatelených obchodníkov so zbraňami, slovenským vojakom už nikto neuverí, že naozaj potrebujú pridať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie