Denník N

Najviac ľudí chodí na rockerov

Veľké originálne pódium, s ktorým skupina U2 cestovala po štadiónoch v rámci turné 360° pripomína záber z nejakého sci-fi filmu alebo z počítačovej hry. Foto - u2.com
Veľké originálne pódium, s ktorým skupina U2 cestovala po štadiónoch v rámci turné 360° pripomína záber z nejakého sci-fi filmu alebo z počítačovej hry. Foto – u2.com

Rebríčku najziskovejších turné všetkých čias dominujú The Rolling Stones a U2, v  prvej desiatke spolu obsadili päť priečok. Z  popových hviezd je tam len Madonna.

Na úvod treba poznamenať, že podobné rebríčky nemusia byť úplne presné. Rebríček vychádzajúci z  údajov od Billboard a  Pollstar napríklad zohľadňuje hodnotu predaných lístkov, no nezohľadňuje infláciu. (Ak by ju však aj zohľadnil, prvé dve priečky by ostali rovnaké.) Ďalej treba zdôrazniť, že údaje nie sú úplne kompletné – manažment niektorých umelcov konkrétne čísla nezverejnil alebo nie sú z  iného dôvodu dostupné.

Za poradím, ktorému až na jednu výnimku dominujú koncertné šnúry v  21. storočí, sa dá hľadať mnoho vecí, od vyššej kúpyschopnosti ľudí po ich rastúcu preferenciu koncertov pred kúpou albumu, ktorý sa dá vypočuť na hudobných streamingových službách.

Zoznam Top 10 turné, ktoré mali najväčší obrat, ovládli rockové skupiny. Popové hviezdy ako Beyoncé alebo chlapčenskú skupinu One Direction odsunuli do druhej desiatky. Lady Gaga alebo Taylor Swift sú v  poradí ešte nižšie.

1. U2 – 360 Tour (2009 – 2011)

736 mil. dolárov

Dokopy 110 večerov s obrovskou produkciou, náklady na každý koncert prekračovali 750-tisíc dolárov a len pripraviť veľkú scénu trvalo niekoľko dní. Kapela hrala na okrúhlom pódiu s fanúšikmi okolo, čím zvýšila kapacitu hľadiska o 25%.

Keď sme si to uvedomili, nastal moment ticha, keď si každý položil otázku: Dokážeme predať toľko lístkov?“ Spomínal produkčný Arthur Fogel pre magazín Billboard. „Niečo mi vravelo, že áno, ale pamätám sa, že mi nebolo všetko jedno,“ dodal s  odkazom na hospodársku krízu.

Prípravy na turné zabrali takmer rok, no spevák Bono musel podstúpiť operáciu chrbta tesne pred začiatkom americkej časti. Celé turné preto museli odsunúť o  rok. „Nebolo to ľahké, ale iba 9 % fanúšikov vrátilo lístky, čo je pri podobnej situácii zázrak,“ hovorí Fogel a dodáva, že tie lístky sa rýchlo dopredali.

Veľkolepý návrat na pódiá napriek tomu, že ho sprevádzal menej výrazný a komerčne (na pomery skupiny) nie až taký úspešný album No Line On The Horizon.

2. The Rolling Stones Bigger Bang Tour (2005 – 2007)

558 mil. dolárov

Keď „Stouni“ po ôsmich rokoch vydali nový album, fanúšikovia boli nadšení a každý koncert sa vypredal za niekoľko minút. Turné sprevádzali nepríjemnosti: Keith Richards spadol zo stromu a Mickovi Jaggerovi zomrel otec. Skupina odohrala jeden z najväčších koncertov všetkých čias – vystúpenie zadarmo na pláži Copacabana v Riu de Janeiro pre 1,5 milióna ľudí.

3. Roger Waters The Wall Live (2010 – 2013)

458 mil. dolárov

Keď Pink Floyd v roku 1979 vydali ambiciózny dvojalbum The Wall, pre technickú náročnosť odohrali len 31 koncertov. Turné bolo stratové každým koncertom (lístok stál okolo 12 dolárov) a skupina bola na pokraji rozpadu. V roku 2010 sa Roger Waters rozhodol s produkciou 60 miliónov dolárov urobiť 219 koncertov. V Londýne sa na pódiu objavili aj bývalí spoluhráči David Gilmour a Nick Mason.

4. AC/DC Black Ice World Tour (2008 – 2010)

441 mil. dolárov

Novinka Black Ice od austrálskej skupiny bola veľkou udalosťou. Osem rokov čakajúci fanúšikovia pomohli skupine ku druhému najpredávanejšiemu albumu roka a za jednoznačný úspech sa dá považovať aj turné. To už zrejme zostane posledné, počas ktorého bolo možné vidieť na jednom pódiu jednu z najznámejších zostáv skupiny. Bubeník Phill Rudd bol v  roku 2015 „odídený“ pre podozrenie z  pokusu najať si nájomného vraha a  problémov s  drogami, gitarista Malcolm Young musel odísť do dôchodku, keď mu diagnostikovali demenciu v  roku 2014 a problémy so sluchom odstavili speváka Briana Johnsona v  polovici ďalšieho turné. Prekvapivo ho nahradil Axl Rose z  Guns N’ Roses.

5. Madonna Sticky And Sweet Tour (2008 – 2009)

408 mil. dolárov

Jedna z mála popových hviezd, ktoré dokázali dlhodobo sledovať aj často vytvárať trendy a držať sa tak celé dekády na vrchole. Pri albume Hard Candy stavila na známych producentov ako Timbaland, Justin Timberlake alebo Pharell Williams. Album debutoval na prvej priečke v 37 krajinách a bol úspešný komerčne aj u kritiky. Madonna na turné vtedajšiemu pápežovi Benediktovi venovala skladbu Like a Virgin a v Rumunsku si vyslúžila pobúrené reakcie, keď útlak Rómov prirovnala k diskriminovaniu homosexuálov.

6. U2 – Vertigo (2004 – 2005)

389 mil. dolárov

Po žánrovo tradičnejšom albume All That You Can’t Leave Behind sa kapela vrátila s dvojnásobne úspešnejším How To Dismantle an Atomic Bomb. Vertigo Tour (pomenované podľa prvého singla) sa stalo dovtedy komerčne najúspešnejšou koncertnou šnúrou U2. Skalných fanúšikov potešili meniace sa setlisty, okrem hitov nechýbali raritnejšie skladby, ako napríklad The Ocean, ktorá znela naposledy naživo v roku 1982.

7. The Police Reunion Tour (2007 – 2008)

362 mil. dolárov

Sting dlhé roky koncertný reunion slávnej kapely vylučoval. Od rozpadu v roku 1986 síce zahrala dve skladby na Stingovej svadbe a tri v roku 2003 pri uvádzaní do Rokenrolovej siene slávy, no Sting definitívne zmenil názor až po sólovom albume Songs From The Labyrinth z roku 2006. Vraj uvažoval nad tým, ako by ešte mohol prekvapiť.

Skupina turné ohlásila k 30. výročiu vzniku a  lístky na niektoré koncerty sa vypredali za desiatky minút. Po prvom večeri však bubeník Stewart Coperland nešetril kritikou na výkon skupiny. Aj keď bol kritický hlavne voči sebe, médiá začali rozoberať, či sa turné neskončí predčasne. Asi to nič vážne nebolo, keďže turné odohrali celé s nadšenými reakciami od fanúšikov i kritikov.

8. Bruce Springsteen Wrecking Ball World Tour (2012 – 2013)

355 mil. dolárov

So skupinou E Street Band na 133 koncertoch odohral 215 skladieb. Najdlhšie hrali v  Helsinkách – viac ako štyri hodiny. Do toho ešte nie je zarátaný 30-minútový set, ktorý Springsteen sám odohral len s  akustickou gitarou. To je výkon, ktorý by nezvládli mnohí mladí muzikanti, pričom on už bol vtedy šesťdesiatnik. Najpamätnejšie však bolo vystúpenie v  Londýne. Keďže kapela hrala po oficiálne dovolenom čase 22.30, organizátorom vypli prúd a uťali tak Springsteena, ktorý práve spieval s  Paulom McCartneym. „Anglickí policajti sú snáď jediní ľudia na svete, ktorí nechcú vidieť duo Springsteen – McCartney,“ vtipkoval po koncerte gitarista Steve van Zandt.

9. The Rolling Stones Voodoo Lounge Tour (1994 – 1995)

320 mil. dolárov

Začiatkom 90. rokov z kapely odišiel basgitarista Bill Wyman. „Hranie s  The Rolling Stones sa vyznačovalo stálym tlakom. Každý ďalší album alebo singel musel byť najlepší alebo aspoň predať viac kusov ako ten predchádzajúci,“ povedal. Tvrdilo sa, že pre kapelu to bude mať fatálne následky, tá však s novým členom Darrylom Jonesom nahrala úspešný aj kritikmi cenený album Voodoo Lounge. Turné odštartovalo sériu ich obrovských a mimoriadne dobre zarábajúcich šnúr. Práve Voodoo Lounge Tour dlhé roky viedlo tento rebríček.

10. The Rolling Stones Licks Tour (2002 – 2003)

311 mil. dolárov

Turné k výberovke Forty Licks znovu oživilo záujem o The Rolling Stones a ak by sa tento rebríček robil v roku 2003, bolo by na druhom mieste. Kapela v rámci neho odohrala aj menšie koncerty, no zároveň aj vystúpenie v Toronte, na ktoré prišlo takmer pol milióna divákov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie