Denník N

Stupavské zelé je chránenou značkou, odlíši ho od iných pestovateľov kapusty

Foto N – Jana Čevelová
Foto N – Jana Čevelová

Po žitavskej paprike je stupavské zelé len druhým slovenským produktom s chráneným označením pôvodu na území Európskej únie. Do zoznamu ho zapísali vo štvrtok.

Rodina Imricha Horínka pestuje kapustu v Máste, časti Stupavy, generácie. Spracovávajú ju klasickým spôsobom: nakladajú ju do drevených sudov, vždy po 10- až 15-centimetrovej vrstve nasolia a poriadne ušliapu.

Typickým však nie je len spracovanie povestného stupavského zelá, ale najmä pôda, ktorá dáva miestnej kapuste jemnú chrenovitú štipľavosť.

Oddnes je značka Stupavské zelé zapísaná v európskom vestníku ako produkt s chráneným označením pôvodu na území Európskej únie. Ide pritom len o druhý výrobok zo Slovenska, ktorý splnil prísne kritériá na zápis, prvým je žitavská paprika.

Zelé len zo Stupavy

Značka sa viaže práve na lokalitu, Stupava leží len pár kilometrov od rieky Morava, odkiaľ sa cez kanály a potoky počas záplav obnovovala pôda. Išlo o naplaveninu piesku a čiernej zeme, podložie je zase vápencové.

Chránené označenie pôvodu budú môcť používať len miestni pestovatelia vo vymedzenej oblasti. Samotný produkt –kyslú kapustu – musia tiež vyrábať tradičným spôsobom: bez akýchkoľvek konzervačných prostriedkov, použiť môžu len kapustu a soľ.

„Celý proces trval štyri roky,“ hovorí Jozef Fabian z Mástskeho potravinového spolku, ktorý o ochrannú známku požiadal. „Nebolo to jednoduché. Dôležité je, že sa tak vieme odlíšiť od iných producentov kapusty a spotrebitelia budú mať garanciu, že kupujú skutočne stupavské zelé.“

Mástsky potravinový spolok, ktorého predsedom je Jozef Fabian, požiadal pred štyrmi rokmi o registráciu značky. Foto N – Jana Čevelová

Ďalším krokom je podľa Fabiana osloviť pestovateľov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Teraz najčítanejšie